Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Henri Paul: Efectele coruptiei se rasfrang asupra romanilor

Henri Paul: Efectele coruptiei se rasfrang asupra romanilor

scris de Ziua Veche
6 afisari

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, atrage atentia intr-un interviu pentru NewsIn asupra coruptiei din Romania, declarandu-se intrigat ca romanii, care sunt cei care sufera in primul rand atunci cand trebuie sa dea spaga, par sa fie lipsiti de reactie pentru combaterea acestui fenomen. Diplomatul francez afirma: “Suntem de acord ca in Romania trebuie sa luptam impotriva coruptiei, este o boala ingrozitoare. Si romanii suporta consecintele acestei situatii, nu tarile straine. Romanii sunt cei care sufera in primul rand consecintele coruptiei, ei sufera ca trebuie sa plateasca la medic si sa dea spaga in alte situatii. Asta ma intriga – faptul ca romanii sufera si ei trebuie sa aiba o reactie. Si poate ca daca s-ar lupta mai mult impotiva evaziunii fiscale, nu ar fi nevoie de cresterea TVA”.


 

Intrebat despre impactul asupra investitiilor straine ale noilor masuri economice, luate deja sau avute in vedere de autoritatile romane, diplomatul francez spune ca intrebarea care se pune in primul rand este rentabilitatea interna a unei investitii. “Renteaza sau nu, intr-o maniera globala, sa faci o investitie in Romania? Iar in cazul acestei rentabilitati, previzibilitati, exista mai multe elemente care trebuie luate in considerare si care sunt legate, bineinteles, de investitia in cauza”, explica Henri Paul.

El adauga ca, de exemplu, cresterea TVA poate scadea consumul: “Deci aceasta poate sa aiba un efect direct asupra acelor investitii care produc bunuri destinate consumului intern romanesc. Poate, de exemplu, sa influenteze circuitele de distributie si de comert. De exemplu, o intreprindere care doreste sa-si extinda reteaua de supermarketuri, in momentul in care creste TVA, iar consumul scade, bineinteles ca aceasta situatie va duce la o incetinire a investitiei”.

Ambasadorul francez subliniaza ca “adevaratul subiect il reprezinta perspectivele de crestere ale Romaniei, predictibilitatea economiei romanesti, strategia economica a Guvernului, stabilitatea Guvernului, capacitatea de a lua in considerare diversii factori economici si de a raspunde mediului economic”. “Si, ca un alt element, pot sa va spun ca, faptul ca firmele straine se plang fie ca Guvernul, fie ca colectivitatile locale nu isi achita datoriile fata de ele, aceasta situatie are un impact mult mai mare asupra investitiilor decat cresterea TVA”, completeaza diplomatul, adaugand ca majorarea TVA sau chiar si cresterea cotei de impozitare nu ramane principala problema in strategiile de investitii ale societatilor: “Mai degraba birocratia, lipsa de transparenta, coruptia si conditiile locale pot sa influenteze deciziile de investitii ale firmelor”.

0 comentariu

Victor Radulescu 10-03-2010 - 15:39

Eu unul recomand calduros seria „Romanian classic” – bune din punct de vedere ale calitatii si dublate de doua reclame geniale. Are cineva idee cum se numeste actorul care il interpreteaza pe Radulescu (din clipul cu birocratia)?

raul 10-03-2010 - 16:14

1)Inca mai gasesc vin la sticla romanesc care miroase a pluta de la dop. Cum sa ma feresc?
2) In Hypermarketuri e o explozie de promotii la vinuri straine. de ce as alege un vin romanesc?

curios 10-03-2010 - 16:26

Eu am rude la tara si sincer va spun ca nu as da niciodata vinul de casa pentru cel de magazin.
1. De ce statul roman nu ii ajuta pe vinicultori care fac vin natural?
2. Cum pot sa imi fac o afacere sa vand vin de casa imputeliat astfel incat sa nu cad sub incidenta legi de contrabanda cu alcool?

mercury 11-03-2010 - 06:54

1. Se vinde mai mult vin la pet sau vin la sticla?
2. Se bea mai mult vin alb sau vin rosu?
3. Cati mici producatori au intrat pe piata in ultimii zece ani? Cati dintre ei fac parte din PNVV sau au cerut consultanta si cum i-a ajutat PNVV?
4. Asa zisele produse pe baza de vin contrafacute, care e ponderea lor pe piata? Sau mai bine zis de ce au voie pe piata?

sanda 11-03-2010 - 07:44

1. De ce la raft vinurile romanesti ajung la fel de scumpe ca cele importate? Am degustat vinuri pe acelasi palier de pret si la general vinurile straine au castigat. Ce recomanda PNVV producatorilor?
2. Am vazut pe site ca ati infiintat 7 filiale in tara. Vor functiona doar pana in 2013? Ce alte proiecte aveti pe viitor?
3. In timp au fost membrii ai patronatului care au iesit din PNVV? Motivele?
4. Ce vin recomandati sa beau de Paste?
5. Cam cat vin beau romanii comparativ cu cetatenii din UE?
6. Cat vin importa Romania? Cat exporta?
7. Cate plantatii noi de vita vie s-au facut in ultimii ani si cu ce soiuri?

ionut 11-03-2010 - 08:16

Care sunt principalele realizari ale patronatului ? Ce relatie are patronatul, ca partener de dialog social, cu autoritatile?

mirela 11-03-2010 - 10:39

1. de ce se gaseste o cantitate atat de mare de vinuri dulci si demidulci pe piata romaneasca, lucru neintalnit in nici o alta tara europeana? bem vin sau bem sirop?
2. cum se face ca vinuri de traditie, ex. busuioaca de bohotin, care se cultiva pe suprafete f mici, il vedem in magazine produs in zone care n-au nici o legatura cu soiul respectiv?
3. la cat estimati ponderea vinurilor contrafacute existente pe piata?
4. soiuri de mare traditie-francusa, mustoasa de maderat, sarba, burgund, zghihara, cadarca de minis-sunt atat de putin cunoscute. de ce nu sunt promovate mai agresiv?
5.ce faceti dvs. pt a cultiva gustul romanului pt vinurile cu denumire de origine controlata?

alfabet 11-03-2010 - 10:48

1. In ce relatie este PNVV cu importatorii de vinuri?
2. Cata incredere ar trebui sa aiba consumatorul roman in vinurile vrac de la crame?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult