Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Hora politicienilor la Iaşi de Ziua Unirii Principatelor Române

Hora politicienilor la Iaşi de Ziua Unirii Principatelor Române

scris de D.P.
16 afisari

Președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta au participat, sâmbătă, în Piața Unirii din Iași, la manifestările organizate de autoritățile locale pentru a marca împlinirea a 156 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Țara Românească, festivitățile fiind deschise prin intonarea imnului național și prezentarea onorului militar. La eveniment au luat parte oficialitățile locale, membri ai Guvernului, lideri politici. Pe scena amplasată în Piața Unirii, alături de politicienii români se află și primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, și primarul orașului Cernăuți, Oleksi Kaspruk.

ponta iohannis ziua uniriiPreședintele României, Klaus Iohannis, a declarat, sâmbătă, la Iași, unde a participat la manifestările prilejuite de împlinirea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române, că puterea solidarității este „cea mai importantă lecție a evenimentului de acum 156 de ani”.

Dragi români, cu gândul la marii noștri înaintași, și la domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, cred că cea mai importantă lecție a evenimentului de acum 156 de ani este puterea solidarității, priceperea de a construi un consens în jurul unui ideal național. Au existat și atunci voci, și nu puține ori neînsemnate, care au afirmat că Moldova a fost sacrificată și o bună bucată de vreme mulți oameni nu s-au împăcat cu această idee. Privind în urmă, putem afirma, fără să greșim, că ideea de consens înseamnă tocmai puterea și abilitatea de a renunța la interese particulare pentru a construi mari proiecte”, a afirmat, în discursul rostit la Iași, președintele Iohannis.

Șeful statului a arătat că, așa cum s-a întâmplat acum un secol și jumătate, și clasa politică de astăzi trebuie „să se ridice la înălțimea idealurilor pe care națiunea română le nutrește”.

„În spatele unității și solidarității unei națiuni trebuie să stea responsabilitatea. A fiecăruia dintre noi, dar mai cu seamă a clasei politice. A celor aleși să reprezinte interesele și să împlinească aspirațiile acestui popor. Responsabilitate este un cuvânt pe care va trebui să îl redescoperim. Nu doar în vocabularul politic, ci ca fundament pentru decizii și acțiuni”, a spus Iohannis.

Șeful statului a amintit că modernizarea și occidentalizarea au stat la baza ideii de unire, iar înaintașii au conectat Principatele la modernitatea europeană prin reformele interne și acțiunile de politică externă.

„Însă au existat și restanțe. Renunțarea la centralism este până astăzi una din restanțele societății românești pe care va trebui s-o ameliorăm cu calm, cu chibzuință și într-un timp rezonabil. Principiul descentralizării a fost agreat inclusiv în divanurile ad-hoc, dar nu a fost niciodată pus în practică”, a susținut președintele Klaus Iohannis.

El și-a încheiat discursul dorind tuturor românilor să privească această zi „cu bucurie, cu încredere în forțele proprii și în România”.

„Suntem la Iași, cel mai mare oraș de la granița de răsărit a Uniunii Europene. Însă la numai 150 de kilometri, dincolo de Prut, sunt frații noștri din Republica Moldova. Gândurile noastre se îndreaptă și către ei, pentru că ne leagă nu doar comuniunea de istorie, ci și de aspirații. Nu doar trecutul și moștenirea lui, ci și viitorul, în sensul apartenenței la spațiul comun european. Doresc tuturor românilor să privească această zi cu bucurie, cu încredere în forțele proprii și în România!”, a spus șeful statului.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Iași, cu ocazia Zilei Principatelor Române, că România reuşeşte să depăşească disputele politice şi să pună bazele unui dialog pe proiecte extrem de importante, după un an 2014 foarte încărcat şi tensionat.

„Faptul că pentru prima dată ziua de 24 ianuarie a fost recunoscută prin lege ca sărbătoare națională este doar una din reparațiile morale pe care Iașiul și Moldova le merită. Cred că datoria Bucureștiului pentru Moldova mai are foarte mult de a fi achitată”, a spus Ponta.

În momentul în care acesta a fost invitat la microfon pentru discursul de Ziua Unirii, din mulțimea adunată în Piața Unirii s-au auzit preț de câteva secunde huiduieli.

„Îmi doresc ca în 2015 să fim mai uniți în jurul unor proiecte comune, facem mai puțină politică și mai multă administrație, să fim mai puțin preocupați de ambiții și bătălii interne și mai interesați de soarta românilor de pretutindeni, de îmbunătățirea nivelului de trai și de locul României în lume.

După un an 2014 extrem de încărcat și tensionat, în care am trecut împreună prin două campanii electorale care au avut din păcate un efect de polarizare și divizare, cred că reușim în prezent să depășim conflictele politice și să punem bazele unui dialog pe o serie de proiecte extrem de importante pentru România. Iar aceasta cred că este învățătura cheie a Zilei Unirii Principatelor — să fim uniți în Europa!”, arată premierul Victor Ponta, în mesajul difuzat sâmbătă.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult