Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE Huiduit la Arcul de Triumf, Emil Boc i-a “furat” onorul lui Mircea Geoana. PSD protesteaza, presedintele Senatului regreta incidentul

UPDATE Huiduit la Arcul de Triumf, Emil Boc i-a “furat” onorul lui Mircea Geoana. PSD protesteaza, presedintele Senatului regreta incidentul

scris de Ziua Veche
2 afisari

Emil Boc la parada militara-foto Mediafax

UPDATE 17.40: Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, califică drept regretabil incidentul petrecut la parada militară de la Bucureşti, organizată cu ocazia Zilei Naţionale, când garda de onoare i-a prezentat onorul primului ministru, Emil Boc şi susţine că incidentul ”umbreşte” în mod ”nepermis şi nemeritat” sărbătoarea tuturor românilo, transmite Agerpres.


‘Acest incident (…) reprezintă un abuz intolerabil la adresa ordinii constituţionale şi a statului de drept în România. (…) Incidentul este cu atât mai regretabil, cu cât Ziua Naţională a României ar fi trebuit să fie un prilej pentru a lăsa deoparte atitudinile politicianiste meschine. Dorim ca acest incident să nu umbrească buna organizare a paradei militare. (…) Bărbaţii şi femeile care activează în cadrul Armatei Române au fost mereu un etalon de profesionalism”, precizează un comunicat transmis, miercuri, de Biroul de presă al Senatului. Potrivit sursei citate, Mircea Geoană va solicita instituţiilor abilitate să investigheze care au fost cauzele şi motivele care au stat la baza incidentului de la parada militară din Bucureşti.

 

”Este pentru prima oară când preşedintele României lipseşte de la ceremoniile dedicate Zilei Naţionale în ultimii 20 de ani. Nicio altă obligaţie internaţională nu poate avea precădere faţă de Ziua Naţională. Nici preşedintele şi nici vreo ‘structură abilitată’ nu pot modifica dispoziţiile exprese şi imperative ale Constituţiei României. (…) Prevederile constituţionale (…) stabilesc în mod precis şi fără echivoc care este ierarhia demnităţilor în statul român”, adaugă comunicatul Senatului. Documentul precizează că, potrivit unui ordin al MApN din martie 2009, ”onorul militar se acordă în următoarea ordine: preşedintelui României, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, primului-ministru, ministrului Apărării şi şefului Statului Major General”.

Preşedintele Senatului transmite, prin intermediul comunicatului, ”un sincer La Mulţi Ani, tuturor românilor, din ţară sau din străinătate, cu ocazia Zilei Naţionale a României”.

 

PSD: Lipsa de discernământ a reprezentaţilor actualei Puteri a pus Armata Română într-o poziţia jenantă 

PSD acuză ”membrii importanţi ai actualei Puteri” că încearcă să-şi bată joc de simbolurile naţionale şi afirmă că la manifestările de la Arcul de Triumf a fost încălcat protocolul oficial care stabileşte Regulamentul Onorurilor şi Ceremoniilor militare. ”Astăzi, 1 Decembrie, cu ocazia evenimentelor organizate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României a avut loc un fapt fără precedent. Încălcându-se protocolul oficial (…) onorul militar a fost dat primului-ministru, şi nu preşedintelui Senatului, prezent la eveniment”, susţine PSD într-un comunicat transmis miercuri Agerpres. PSD consideră că, anul trecut, preşedintele României a făcut ”un gest de sfidare”, refuzând public să dea mâna cu foştii şefi de stat. De asemenea, anul acesta, la Alba-Iulia, steagul naţional ”a fost batjocorit de reprezentaţii locali ai PDL”, care au introdus în culorile drapelului portocaliul, se mai arată în comunicat. Aocial-democraţii consideră că ”gestul flagrant” de la evenimentele organizate la Bucureşti pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României este cu atât mai condamnabil cu cât a implicat una dintre structurile care se bucură de cea mai mare încredere a românilor: Armata Română. ”Lipsa de discernământ a reprezentaţilor actualei Puteri a pus Armata Română în poziţia jenantă de a se supune capriciilor unor oameni care, de câteva luni de zile, nu încetează să îi umilească pe soldaţi”, apreciază PSD.

––––––––––––––-

14.33: Ceremoniile dedicate Zilei de 1 Decembrie, care s-au desfăşurat la Arcul de Triumf, au început, miercuri, după sosirea premierului Emil Boc la eveniment, acesta fiind întâmpinat de şeful Statului Major General, fiindu-i apoi prezentat onorul de către garda de onoare.  Preşedintele Traian Băsescu nu s-a aflat în ţară, fiind la Astana, unde participă la summitul OSCE.

 Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, întrebat în legătură cu faptul că el a fost cel care a primit onorul în absenţa şefului statului, deşi preşedintele Senatului este al doilea om în stat, că „protocolul este cel care a stabilit” şi că preşedintele l-a desemnat în acest sens.

Emil Boc a spus că a aflat de marţi că lui îi vor fi prezentate onorurile. „Preşedintele m-a desemnat în acest sens”, a spus el.

Premierul Emil Boc a fost huiduit, miercuri, la plecarea de la parada de 1 Decembrie, desfăşurată în zona Arcului de Triumf. El s-a îndreptat către maşina de serviciu, însoţit de membrii echipei sale de pază şi protecţie, in huiduielile multimii.

Tribuna oficiala-Foto MediafaxDupă câteva minute de la plecarea lui Boc, prin acelaşi loc a trecut liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, care a dat mâna cu câteva persoane adunate în dreptul gardurilor de protecţie instalate de jandarmi. Vadim Tudor a comentat râzând către SPP-işti: „Ce i-au făcut, mă, lui Boc!”.

La eveniment au mai participat procurorul general Laura Codruţa Kovesi, liderii PDL Adriean Videanu şi Vasile Blaga, foştii premieri Petre Roman şi Nicolae Văcăroiu, deputatul PDL Costică Canacheu, şeful SRI George Maior, liderul PRM C.V.Tudor şi preşedintele Senatului Mircea Geoană.

Ponta a fost aplaudat la Alba Iulia

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a depus miercuri o coroană de flori la statuia lui Mihai Viteazul din Alba Iulia, el fiind aplaudat de membrii şi simpatizanţii partidului, în timp ce reprezentanţii PDL Alba au fost fluieraţi şi huiduiţi din mulţime la depunerea unei coroane de flori.

Victor Ponta a fost aplaudat zgomotos de membrii şi simpatizanţii PSD în momentul în care a depus o coroană de flori la statuia lui Mihai Viteazu, iar imediat după începerea ceremonialului mai mulţi membri ai partidului au purtat steaguri şi bannere pe care scria numele formaţiunii şi al filialelor din Olt şi Caracal.

Preşedintele PSD le-a cerut reprezentanţilor formaţiunii din Olt să strângă steagurile cu însemnele partidului şi să afişeze doar drapeluri tricolore.

Pe de altă parte, în timp ce reprezentanţii PDL – liderul PDL Alba, Mircea Hava, care este şi primarul din Alba Iulia, şi senatorii şi deputaţii partidului – depuneau coroane de flori, din mulţime s-au auzit fluierături şi huiduieli.

 

0 comentariu

sasile 22-03-2010 - 13:01

UNJR trebue sa se procupe ca actul de justitie sa fie corect! Asa se castiga increderea in justitie, nu prin comunicate de presa .
O justitie corecta si libera nu are voie sa intre in astfel de jocuri si speculatii.
JUSTITIA NU TREBUE SA SE JUSTIFICE, TREBUE SA JUDECE!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult