Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Îi scrie lui Stolojan: Tokes vrea să rămână în delegaţia României la PPE

Îi scrie lui Stolojan: Tokes vrea să rămână în delegaţia României la PPE

scris de Marius Bâtcă
1 afisari

Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a adresat o scrisoare lui Theodor Stolojan, şeful delegaţiei române în PPE, în care afirmă că nu doreşte să părăsească Grupul PPE şi nici delegaţia română, aşa cum a solicitat conducerea UDMR către Wilfried Martens în 13 martie.

Laszlo Tokes

Laszlo Tokes

La scurt timp după plecarea sa din UDMR, Laszlo Tokes a declarat că a ajuns în Parlamentul European conform unei coaliţii dintre CNMT şi UDMR, ci nu în calitate de membru al Uniunii.

“Ei m-au rugat respectuos să le salvez lista pentru Parlamentul European şi eu, în spiritul unităţii naţionale, am acceptat această ofertă. Ulterior, ei interpretează că ar fi meritul lor că eu sunt în PE. Rea voinţa, interesele de partid şi apropierea alegerilor îi determină pe udemerişti să iniţieze îndepărtarea mea din Grupul PPE, dar cred că nu vor reuşi pentru că ar trebui să dobândească două treimi din membrii Grupului politic PPE, a precizat Tokes. În acest sens, el i-a rugat pe colegii din delegaţia română să nu agreeze această idee. De altfel, europarlamentarul Tokes i-a adresat o scrisoare lui Teodor Stolojan în care îi cere să nu-l excludă din delegaţia română în PPE.

Eurodeputatul i-a transmis o scrisoare nu numai lui Stolojan, ci şi liderului Grupului PPE, Wilfried Martens, în care afirmă că nu s-a schimbat nimic prin despărţirea sa formală de UDMR.

La rândul său, preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a apreciat că ar fi o greşeală fatală excluderea lui Tokes din delegaţia română din PPE şi consideră că acesta reprezintă electoratul din România şi mai are un cuvât de spus.

La alegerile din 2009 pentru Parlamentul European s-a constituit o listă comună de candidaţi a minorităţii maghiare, în urma unor lungi negocieri între CNMT şi UDMR. Coaliţia politică, preconizată pe termen lung, avea rolul colaborării în obiective strategice ale comunităţii maghiare, precum diferitele forme de autonomie comunitară, reprezentarea în forurile politice interne şi internaţionale etc.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult