Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Si Iliescu fuge din calea Prostanacului. PSD se descompune

Si Iliescu fuge din calea Prostanacului. PSD se descompune

scris de Ziua Veche
0 afisari

Iliescu renunta la PSD. El a anuntat, la o zi dupa abandonul lui Nastase, ca se retrage din toate functiile. Ideea ca Geoana ar putea ramane in continuare in fruntea partidului l-a ingrozit pe tatuc.

Cu cateva zile inainte ca pesedistii sa-si aleaga viitoarea conducere, apele sunt tot mai tulburi in PSD. Dupa ce la finalul Comitetului Executiv National, Adrian Nastase a anuntat ca se retrage din cursa pentru presedintia partidului a venit anuntul presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, care a spus ca s-a decis sa se retraga din toate functiile pe care le detine in partid. Anuntul lui Iliescu a fost urmat de cel al lui Ilie Sarbu care a spus ca se retrage din echipa lui Mircea Geoana, dupa ce Victor Ponta si-a anuntat candidatura la sefia partidului. Reactiile colegilor de partid la acest anunt facut de Iliescu au aparut rapid, majoritatea fiind de parere ca presedintele de onoare nu va face totusi acest pas si va renunta la gandul de a se retrage din fruntea partidului pe care l-a fondat. Iliescu declarase si in cadrul Comitetului Executiv de luni ca nu este interesat sa fie mentinuta in Statutul partidului functia sa si ca aceasta a fost introdusa „din anumite considerente conjucturale” la ultimul congres. Ion Iliescu nu a vrut sa recunoasca faptul ca retragerea sa ar avea legatura si cu posibilitatea ca presedintele PSD – cel care propune persoana care ocupa functia de preşedinte de onoare – sa fie tot Mircea Geoana.

Nemultumit de votul pe echipa

Surse din PSD ne-au declarat ca Ion Iliescu a luat aceasta decizia dupa ce s-a aratat nemultumit, de formula pe echipe, votata luni de Comitetul Executiv National, pe care o considera nociva si periculoasa pentru un partid ca PSD. „Pe noi ne uneste un crez comun si nu fidelitatea fata de un anumit lider”, a declarat Ion Iliescu. El a facut apel la membrii Congresului sa aiba intelepciunea necesara sa nu voteze pentru o astfel de formula „periculoasa pentru PSD”. „Eu sunt pentru alt principiu, in congres sa se aleaga Consiliul National si presedintele si apoi Consiliul National sa aleaga, pe domenii de activitate, un numar de vicepresedinti, primul vicepresedinte care sa fie si presedintele Consiliului National, un secretar general, deci astea sunt puncte de vedere ale celorlalti”, le-ar fi spus presedintele de onoare al PSD colegilor din partid.

Alianta Nationala a Stangii Democrate

Ion Iliescu a punctat ca in prezent „congresul este suveran” deoarece acolo sunt membrii comitetului executiv si celelalte foruri de conducere. Pe de alta parte, presedintele de onoare al pesedistilor a afirmat ca nu mai este „de mult o locomotiva” pentru PSD si a sustinut ca va ramane simplu membru de partid. Cat priveste noul Statut al partidului, Iliescu este de parere ca acesta „risca sa transforme PSD intr-o infruntare de grupuri, care se lupta intre ele si care inseamna o samanta de spargeri ireparabile”. Aceleasi surse din partid ne-au declarat ca Iliescu ar fi avut in ultimele zile cateva intalniri cu fostul coleg de partid Octav Cazmanca, cel din urma dorind sa-l coopteze pe fostul presedinte al Romaniei in noul sau partid, Alianta Nationala a Stangii Democrate, pe care intentioneaza sa-l lanseze chiar in ziua Congresului PSD.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS