Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Iliescu în opoziţie cu Schroeder pe tema Rusiei

Iliescu în opoziţie cu Schroeder pe tema Rusiei

scris de Ziua Veche
11 afisari

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a apreciat că UE trebuie să găsească o formă de asociere cu Rusia, în timp ce fostul preşedinte Ion Iliescu a insistat că Rusia nu trebuie să devină membru UE. Disputa a avut loc la o dezbatere organizată de Institutul “Ovidiu Şincai”.

Iliescu a afirmat că Rusia nu ar trebui să devină membru al Uniunii Europene, Uniunea trebuind în schimb să identifice “faze noi” ale relaţiei cu Rusia, notează Mediafax. Fostul preşedinte a apreciat că UE ar trebui să stabilească “un parteneriat” cu Moscova şi să creeze condiţiile pentru ca Rusia să intre pe piaţa liberă europeană, întrucât această ţară euro-asiatică poate asigura legătura între cele două continente.

Schroeder a apreciat că UE ar trebui să profite de faptul că actualii lideri de la Moscova au o abordare pro-europeană. “Cred că trebuie să vedem faptul că Rusia are o alternativă, se poate orienta către partea asiatică mai degrabă, dar Europa nu are o alternativă în această situaţie. Trebuie să ne dăm seama că totuşi conducerea din Rusia este îndreptată către Europa, lideri din Rusia se consideră europeni şi nu sunt politicieni orientaţi către Asia. Trebuie să avem grijă acum să identificăm acea relaţie cu Rusia sub forma unui proces de asociere. Dacă ne uităm la politica Rusiei putem vedea că pe parte de energie relaţia se întăreşte cu Asia şi cu China şi se poate întâmpla acest fenomen şi în alte domenii economice”, a subliniat fostul cancelar.

0 comentariu

Suca 18-03-2010 - 19:22

Acela macar isi baga CALUL in parlament, nu pe Becali. Calu-i mai destept…

Si ne mai plangeam in vest prin anii ’90 ca Adrian Paunescu reprezinta Romania la Strasbourg 🙂
Vedeti ca se poate si mai jenant? ….

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult