Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Iliescu revine la anii ’90, Ponta are fluier sa se joace

Iliescu revine la anii ’90, Ponta are fluier sa se joace

scris de Ziua Veche
2 afisari

Seful pesedistilor PSD Victor Ponta a primit la Conferinta Nationala a Organizatiei de pensionari social-democrati, din partea fostului arbitru international Ioan Igna, un set de cartonase si un fluier pentru a-i penaliza la sedinte pe cei obraznici. Organizatia de pensionari s-a reunit joi pentru a-si alege conducerea.

 

 

 

Ponta a spus ca va pastra cartonasul rosu care este cu o tenta de portocaliu pana il va inrosi, iar pe cel galben i-l va da secretarului general Liviu Dragnea. Gestului lui Igna a fost justificat prin faptul ca „exista cativa colegi in structura centrala de partid care ar avea uneori nevoie de astfel de sanctiuni”. La actiunea seniorilor din PSD au participat pe langa Ponta si Dragnea si presedintele de onoare Ion Iliescu precum si presedintele Consiliului National al partidului Adrian Nastase. Daca toti acestia au fost punctuali la intalnire, presedintele Senatului Mircea Geoana s-a alaturat echipei de abia dupa ce se intonase imnul national si cel al partidului. Unii pesedisti au explicat gestul lui Geoana precizand ca acesta a simtit nevoia sa primeasca de unul singur aplauze la scena deschisa. Si daca a sosit ultimul tot ultimul a fost si la microfon dupa ce au vorbit pe rand Ponta, Iliescu, Dragnea si Nastase.

Iliescu face ordine

Majoritatea vorbitorilor au atacat Guvernul criticand masurile anti-sociale luate in ultima vreme, iar Iliescu a facut si o apologie a insemnatatii evenimentelor din decembrie 1989, criticandu-i dur pe cei care il judeca pe fostul sef al statutului ca ar fi fost partaj la o lovitura de stat. Iliescu nu a uitat sa ii intinda o mana de ajutor lui Geoana sustinand in discursul sau ca demersul pedelistilor de a-l suspenda pe acesta de la sefia Senatului este un atentat la democratie si trebuie ca partidul sa dea dovada de unitate. Fostul tatuc al partidului nu a ezitat nici sa-i traga de urechi pe seniorii PSD, respectiv pe cei din conducerea organizatiei de pensionari, pe care i-a lasat cu gurile cascate: „M-am uitat pe Regulamentul de organizare al organizatiei si era putin cam sectar, se referea la activitatea proprie si repeta cumva statutul partidului. Sa nu ne rezumam la o viziune birocratica, structuralist organizatorica a acestei structuri a partidului nostru. Ea trebuie sa fie o structura deschisa, trebuie sa faca parte din armata mare a pensionarilor, sa fie conectati la activitatea asociatiilor generale ale pensionarilor si sa fie prezenti in mijlocul acestor organizatii, sa fie sufletul acestor organizatii”.

Somn de voie

Pe de alta parte, Ponta a scos in evidenta faptul ca atata vreme cat el va fi presedinte pesedistii nu vor mai face nici un compromis pentru a ajunge din nou la putere. Si cum tensiunea de la tribuna se simtea in aer avand in vedere ca se aflau la aceeasi masa si Ponta si Geoana, cel dintai a parasit sala exact inainte ca presedintele Senatului sa se adreseze salii. Discursurile celor din conducerea partidului nu au fost prea captivante, cel al lui Iliescu fiind cel mai lung de aproximativ 35 de minute, pentru multi dintre delegatii care au batut drum lung pana la Bucuresti si din acest motiv cativa au mai tras si cate un pui de somn. Altii, precum fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu au avut de studiat dosare grele pe care il tot sublinia pe alocuri cu pixul rosu. Si dupa ce presedintele si secretarul general au parasit dezbaterea, fiind nevoie de prezenta acestora in Ialomita la o conferinta de alegeri, Ecaterina Andronescu, sleita de puteri, a mers in restaurantul situat la parterul Palatului Parlamentului unde a mancat ceva rapid. Oboseala si-a pus amprenta si pe bannerul din spatele liderilor partidului care incet-incet dadea semne ca nu mai rezista presiunii dezlipindu-se in anumite portiuni.

Prezentam cateva extrase din discursul lui Ion Iliescu, revenit in ultimul timp la anii sai de glorie, cand in Dumnica Orbului era ales cu vreo 90%.

“De ce am infaptuit Revolutia”

@ „Unora li se urca la cap cand ajung in posturi de sefi si uita de unde au plecat si capata si osatura, dar si o platosa din asta care ii indeparteaza de cei de care trebuie sa fie permanent legati. In aparitia unor astfel de mentalitati, de aroganta a celor care se inalta pe treptele puterii, fie ca vorbim de linie de stat, fie ca vorbim pe linie de partid, organizatia de pensionari trebuie traga de maneca pe cei care au functii de raspundere sa coboare cu picioarele pe pamant. Acest spirit noi trebuie sa-l imprimam in viata de partid pe de o parte, in activitatea nostra politica in administratii centrale, locale. Asta este ideea democratiei, de ce am infaptuit Revolutia din decembrie? Ca sa intram intr-o alta atmosfera, intr-un alt climat de viata in societate in care cei alesi sa fie responsabili in fata celor pe care ii reprezinta”

“Ce fel de stanga”

@ „Toata aceasta diversiune cu fugarii, cu oamenii care nu au picioarele ancorate in realitatile vietii. Sunt gata sa alerge dupa posturi, dupa avantaje, nu le mai place ca nu mai sunt la guvernare, le placeau functii de ministri. Trebuie tratati ca atare, astia sunt oameni fara demnitate, fara decenta. Este oportunism curat, fripturism, lupta pentru pozitii avantajoase si pentru functii.  Sa fie foarte clar ca aceasta grupare a independentilor, vor sa faca si un partid, am auzit ca cocheteaza sa adere la struturile Partidului Socialist European. Ce fel de stanga reprezinta asemenea oameni? Ce este in mintea lor? „.

“Ce e in capul unor oameni”

@ „Avem o guvernare pedelista. Astia s-au rupt din FSN, erau pana si in PES si s-au schimbat peste noapte. (…) Ce e in capul unor oameni care nu mai stiu ce sunt din punct de vedere ideologic si ca exprimare? Asa se explica aceasta brambureala totala si mentala si in actiunea lor politica. Pentru ca au trecut dintr-o barca in alta si s-au amestecat complet in gandirea lor ce interese reprezinta de fapt”.

“Lectii de democratie”

@ „In legatura cu Tismaneanu, acest oportunist sadea… Taica-su cred ca a fost un om mai cinstit, a luptat in Spania la razboi alaturi de armata republicana si si-a pierdut si o mana, dar ma rog, a avut istoria lui. (…) Fii-su, student la Filosofie canta osanale lui Ceausescu, ca tanar filosof care scria in revistele studentesti, a plecat in America. Vine el sa ne dea lectii de democratie? Vine el sa ne dea lectii cum a fost la Revolutia Romana? El sa afle adevarul ce s-a intamplat in Romania, care nu a fost aici? Este o obraznicie curata (…) El sa vorbeasca de Revolutia Romana? Este nesimtire, lipsa de decenta elementara”

Agenturili straine

@ „De fapt, acesti oameni nu fac decat sa se prezinte ca slujbasi, agenti intarziati ai lui Ceausescu. Uitati-va la ei si amintiti-va ce spunea Ceausescu, care contesta ca a fost Revolutie, ca a fost miscare populara, ca a fost o actiune spontana a populatiei (…) Si spunea ca este o actiune provocata de puterile straine, de agenti straini. Uitati-va la ei cu cata nerusinare repeta aceste chestiuni (…)

“Armata de ocupatie ruseasca?”

@ „Deci e clar ca au fost si agenti ai CIA si ai KGB, dar sa pui pe seama lor capacitatea de a influenta un popor intreg impotriva opresiunii, impotriva unei dictaturi, asta e dincolo de orice acceptare normala a unei asemenea probleme. Este o exagerare care are un anumit interes politic. Ceausescu avea un interes. Dar astia in interesul cui fac asa ceva? (…)  Inventeaza unul ca ne aflam sub ocupatie ruseasca. Armata de ocupatie ruseasca? Noi am trait acele zile, trebuie sa fii nebun sa spui asemenea neghiobii – minciuna ordinara”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult