Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Iliescu trimite PSD la Funeriu să discute despre Bac

Iliescu trimite PSD la Funeriu să discute despre Bac

scris de D.P.
5 afisari

Fostul preşedinte Ion Iliescu, a declarat, luni, că pe vremea sa nota 10 era „pentru Dumnezeu” şi 9 era pentru profesori, el considerând că au fost „defecţiuni” în conceperea bacalaureatului din 2011 şi că PSD ar trebui să dea curs invitaţiei ministrului Funeriu, dacă se doreşte o discuţie serioasă.

Ion Iliescu

foto: realitatea.net

Chestionat, înainte de şedinţa BPN al PSD, despre acest subiect, Iliescu a spus că, pe vremea sa, nota 10 „nu se dădea la oricine”: „Era chiar teoria unora că 10 înseamnă perfecţiunea, asta aparţine lui Dumnezeu, 9 e notă la nivel de profesor, (…) deci nota 8 era o notă de vârf pentru un elev, aşa încât mediile noastre, chiar a şefilor de promoţii, faţă de mediile unora de astăzi, care merg în jur de 10, 9, (…) nu cred că reprezintă pe plan calitativ o creştere faţă de potenţialul nostru”.

Ion Iliescu a mai spus că această situaţie este cauzată şi de fenomenul „diluării”. „Eu aparţin unei generaţii când liceenii, absolvenţii erau probabil 10 la sută dintr-o generaţie, acum acoperă foarte mult. Deci asta a dus la diluare. Liceele din Capitală de băieţi şi de fete se numărau pe degete. Deci era o selecţie foarte severă, după învăţământul primar, cum era atunci, spre învăţământul gimnazial şi, mai ales, după capacitate, la treapta liceală pătrundeau mult mai puţini”, a menţionat el.

El a menţionat, potrivit Mediafax, că pe vreme sa nu exista bacalaureat la nivel naţional. „Comisia de bacalaureat era a liceului, condusă de directorul liceului şi profesorii pe discipline şi treceam prin prin toate disciplinele în faţa acestei comisii unice a liceului. Ei concepeau şi tema şi întrebări şi la oral şi la scris”, a relatat fostul şef de stat.

Întrebat dacă PSD ar trebui să onoreze invitaţia adresată de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, liderilor opoziţiei pentru a participă la discuţii, Iliescu a spus că o astfel de discuţie ar fi, în principiu, bine-venită.

„Depinde cum e, orice discuţie e bine-venită şi eu nu cred că sunt motive să nu se participe. Dar dacă este o dezbatere serioasă şi nu de a ne afla în treabă”, a arătat Ion Iliescu.

1 comentariu

YAAKOV 05-07-2011 - 03:41

Acum notele se dau de la 8 la 10.

In toamna trecuta am descoperit cu groaza ca sotia mea are cancer. A inceput radioterapia si tratamentul cu cisplatina, dupa care a fost operata la Institutul Oncologic din Cluj. Data fiind situatia, nu s-a mai ocupat de educatia fiului meu, care tocmai intrase la liceu. Ea ii facea rezumatele la biologie, ii traducea la germana, ii rezolva problemele la mate. El servea temele gata „predigerate”. L-am lasat in plata Domnului si ne-am adaptat la noua situatie.
Copilul venea de la scoala si nu deschidea ghiozdanul cu cartile si caietele pana a doua zi la ora 6 dimineata, cand trebuia sa plece la scoala. A stat tot timpul la calculator (programare, dar a si pierdut timpul cu filme si alte prostii). Nu tema scrisa, nimic invatat. Am crezut ca va lua numai note de 4, dat surprinderea a fost ca a scos o medie de peste 9,50 pe primul semestru si de peste 9,70 pe cel de-al doilea. La sedinta cu parintii am constatat ca numai trei copii din clasa aveau mediile mai mici de 9 (nu cu mult).
M-am lamurit si mai bine cum sta treaba cu scoala de acum cand mi-a povestit copilul ca la o clasa tot de a 9-a li s-a dat o lucrare de control si jumatate dintre elevi n-au scris nimic (erau de nota 4).Profesoara a zis ca nu le va trece nota 4 ca sa nu faca liceul de ras si ca le va da doua puncte in plus. Dar pana sa treaca notele in catalog s-a razgandit si a zis ca le mai da inca doua puncte in plus, la toata clasa. Si uite asa nota 4 a devenit 8. Spuneti si dumneavoastra, asta mai este scoala serioasa ?
E adevarat ca mai multi elevi de la acest liceu au luat premii la olimpiadele nationale, printre care si fiul meu (e inteligent si are memorie buna), dar treaba nu este in regula. Scoala trebuie sa-i invete pe copii si cu disciplina, cu munca sustinuta, ca sa nu se arunce pe fereastra cand vor lucra la patron si vor fi pusi sa faca si ce nu le place.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult