Acasa Actualitate-InternaPolitica interna În ce condiţii vrea Băsescu să-şi reducă mandatul de preşedinte

În ce condiţii vrea Băsescu să-şi reducă mandatul de preşedinte

scris de A.H.
1 afisari

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus liderilor USL, la consultările din 6 februarie, de la Palatul Cotroceni, că el este dispus să-şi îşi încheie mandatul mai devreme dacă se face revizuirea Constituţiei astfel încât în toamnă să aibă loc şi alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Luni seara, la TVR 1, şeful statului şi-a reluat disponibilitatea pentru „o ajustare a mandatului”.

Traian Basescu vrea sa isi reduca mandantul de presedinte

Şeful statului a reluat ideea luni seară, la TVR 1, când a spus că el încearcă „disperat aproape” să atingă obiectivul revizuirii Constituţiei. „De ce? Nu pentru mine, pentru că eu nu aş beneficia de îmbunătăţirea acestei Constituţii, în orice caz. Mandatul meu nu se poate desfăşura decât pe Constituţia existentă, însă, aşa cum rezultă din stenogramă, sunt dispus la ajustarea mandatului prin voinţă proprie dacă nu se întâmplă un lucru extrem de grav pentru democraţia românească: trecerea peste votul a 85% din cei ce au participat la referendumul din 2009. Va rămâne o urmă extrem de adâncă în democraţia românească dacă votul a 85% nu e luat în seamă”, a spus Băsescu.

Preşedintele a apreciat că propunerea USL cu 300 de parlamentari plus 18 e „un mare fals”, explicând că, potrivit Constituţiei, reprezentanţii minorităţilor sunt în Camera Deputaţilor. „Dacă raportezi acest număr de 300 de locuri este un procent. Dacă îl raportezi la 200 de parlamentari îţi dai seama că un număr foarte mic de oameni, reprezentând un număr mic în raport cu populaţia, dobândesc artificial 10% din Parlament”, a spus Băsescu.

Şeful statului a recunoscut că organizarea referendumului simultan cu alegerile locale, idee prezentată luni de PDL, a fost intenţia sa.

„Nu vă ascund că asta a fost intenţia mea. Problema este dacă PDL va avea o capacitate de negociere suficientă în relaţia cu PNL şi PSD, să-i convingă să vină să dea acest vot, pentru că în Parlament legea de aprobarea a revizuirii Constituţiei nu trece decât cu 66%. Oricum, cu sau fără UDMR, coaliţia nu poate trece revizuirea Constituţiei. Problema este cum te duci la alegeri. Te duci cerând votul, să-ţi dea putere electoratul, iar pe de altă parte, tu te duci în faţa acestui electorat spunând: Nu am vrut să răspund rezultatului referendumului de reducere a numărului de parlamentari”, a spus Băsescu.

El a precizat că va continua să fie adeptul trecerii la Parlament unicameral cu 300 de parlamentari, aşa cum s-a votat la referendumul pe aceasta temă, din 2009.  „Eu nu am să tac în campanie pe această temă. Să nu creadă cineva, pentru că referendumul a fost propus de mine, obligaţia mea este să-l apăr până la ultima resursă politică pe care o am”, a conchis şeful statului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS