Acasa Actualitate-InternaPolitica interna In plin exod de parlamentari, PSD cauta sprijin la propria creatie, Grupul Minoritatilor

In plin exod de parlamentari, PSD cauta sprijin la propria creatie, Grupul Minoritatilor

scris de Ziua Veche
1 afisari

Cu lotul parlamentar tot mai subtire, social-democratii incearca sa recladeasca o relatie istorica, distrusa de jocurile politice din ultimii ani – cea cu Grupul Minoritatilor Nationale, o creatie a regimului FSN de imediat dupa Revolutie. Pesedistii cauta, conform unui document intern intrat in posesia Agerpres, sa “reconstruiasca si sa consolideze” relatia cu minoritatile nationale.


“Simbioza dintre liderii celor 18 minoritati si putere, se rezuma la ideea ‘ce-mi dai, ca sa-ti dau’ si, de cele mai multe ori, compromisul din ambele parti garanteaza votul din Parlament dar nu si simpatiile, mentalitatile si tendintele politice. Daca relatia PSD – minoritati ar putea fi reconstruita si consolidata, este nevoie de intalniri si discutii la nivel inalt si ar putea (poate) insemna o relatie de viitor mai conturata. Pentru asta, este nevoie de interes si negocieri”, se arata in document.  

 

Pesedistii atrag atentia si ca grupul minoritatilor tinde sa stea in general in barca puterii. “Comportamentul reprezentantilor minoritatilor nationale este aproape identic (in timp) cu cel al UDMR-ului unde ‘interesul poarta fesul’”, se arata in document. Pesedistii trag concluzia ca reprezentantii minoritatilor nu vor merge niciodata in opozitie, pentru ca oferta partidelor de guvernamant este prea tentanta. “Partida Romilor, de exemplu, a primit un buget aproape dublu fata de anii trecuti dar si functii in deconcentrate, agentii si la cabinetele diferitilor ministri (interne, cultura, sanatate, educatie, cabinetul primului-ministru Boc si cabinetul vicepremierului Marko Bela)”, exemplifica pesedistii. 

Concluzia social-democratilor poate fi trasa din propria experienta, avand in vedere ca Grupul Minoritatilor a luat fiinta in anii in care FSN facea legea in Romania. Partidele minoritarilor au avut reprezentanti in Parlament inca de la prima Legislativ post-decembrist, iar Constitutia din 1991, creata in plin regim iliescian, le oferea acestora siguranta unui loc in Camera Deputatilor. Conform Art. 62, alineatul 2 din Actul Fundamental, “organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, care nu intrunesc in alegeri numarul de voturi pentru a fi reprezentate in Parlament, au dreptul la cate un loc de deputat, in conditiile legii electorale”. Prin aparitia a noi grupari ale minoritatilor, Grupul s-a umflat in timp de la 12 membri in 1990 la 18, cati sunt in prezent. La fel ca UDMR, acest grup a fost perceput ca fidel partidelor aflate la putere, inclusiv, timp de 10 ani, ca un aliat loial PSD.

 

0 comentariu

GTI 03-03-2010 - 17:38

In 2006, 2007, 2008 bugetul nu a fost in deficit. D-ul Isarescu sa le explice romanasilor si motivul de ce nu s-au construit autostrazi in tara in ultimii 2-3 ani.

alamar 03-03-2010 - 18:04

Sper ca dl Pribeagul sa ajunga cu cititul si la ceast articol…vizavii de sistemul de pensii mioritic care distruge bugetul national si in final , tara…

Opiniile dlui Pribeagul sunt binevenite…

Florin 03-03-2010 - 20:51

daca nu se pot construii autostrazi , dati liber la productia de tractoare. Cel putin sa se poata circula cumva pe drumurile din Romania. Traiasca taxa de prima inmatriculare si Rovineta.
Platiti pentru ” ulitele ” din tara cat platesc statele civilizate pentru autostrazi.
RUSINE

Caramache 04-03-2010 - 03:15

Mugurele, de ce nu-i spui asta lui felceru’ primar Surinam Operescu care a inceput lukrarili la sosetele autosuspendate pe o sfori de stilpi de tiligraf legate?

Viorica Ianc 05-03-2010 - 05:28

omului cu bani.
O intamplare din anii `60 ( povestita de
un intelept ):
– Muncitorul Itzic trebuia sa mearga
la director. Fricos ii cere 1000 de lei
portarului si ii va da inapoi imediat ce
iese de la director. Neintelegand portarul
il intreaba – de ce ?. Itzic ii raspunde :
– Pai altfel te simti cu bani in
buzunar !
Zambetul din fotografie m-a facut sa-mi
amintesc aceasta poveste !
Io stiu ca se poat face autostrazi in
Romania si ridicandu-se Pibul 3%
Sa se scuture nesimtirea CAPUSELOR !
Sa se scuture cei 10% foarte bogati ! Cei
care in 20 de ani au ajuns sa depaseasca
bagatiia multor europeni ( mostenita,
adaugata de generatii , la noi imbogatiti
pe spinarea statului roman !
Transparenta poate salva de saracie.

oblioo 05-03-2010 - 06:35

Cer razbunare !!! Si razbunarea nu inseamna schimbarea sistemului contabil….in unitatea de carbon…. Inseamna contabilitate adevarata…cu plus si minus…

Si nu se va pute…Si doar glontul va pute…

Adrian D 06-03-2010 - 16:39

Sa se tripleze impozitele pe a treia, a patra, a cincea, s.a proprietate imobiliara. sa vedeti atunci facilitati de plata si preturi rezonabile!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult