Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Începerea urmăririi penale a lui Varujan Vosganian, respinsă de Senat

Începerea urmăririi penale a lui Varujan Vosganian, respinsă de Senat

scris de P.C.R.
9 afisari

Senatorii au respins, joi, solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, de încuviințare a începerii urmăririi penale față de fostul ministru al Economiei, senatorul Varujan Vosganian.

foto agerpres.ro

foto agerpres.ro

Senatul a respins hotărârea cu 71 de voturi împotrivă, 56 pentru și cinci voturi anulate.

Vosganian a precizat, în pledoaria dinaintea votului, că nu dorește să solicite nevinovăția pentru că a făcut acest lucru în octombrie 2013, atunci când DIICOT a solicitat pentru prima dată încuviințarea declanșării cercetării penale, iar marea majoritate a senatorilor a votat împotrivă.

„(…) Senatul a apreciat că toate deciziile mele au fost de natură politică și au votat împotriva solicitării Parchetului. Ceea ce s-a petrecut după aceea a fost o izolare a hotărârii Senatului. Procurorii au continuat investigațiile, însă nu au găsit absolut nimic, ceea ce arată comparația între referatul azi și referatul de acum un an și jumătate. Mai mult decât atât, nu a apărut nici cea mai mică suspiciune de interes personal și de corupție. În aceste condiții, revenirea cu această solicitare nu are nicio susținere legală”, a afirmat senatorul.

În ce privește solicitarea de a se relua procedurile de începere a urmăririi penale a parlamentarilor foști miniștri, Vosganian a susținut că legislația este clară, „se poate repeta numai dacă au apărut fapte noi. În absența lor, procedura nu se poate repeta. Această revenire păcătuiește nu doar că nu aduce fapte noi, dar ignoră toate dovezile care au apărut pe parcurs și care mă dezincriminează”, a mai spus Vosganian.

În timpul dezbaterilor din plenul Senatului de miercuri, Ion Ariton și Varujan Vosganian au putut să își exprime punctul de vedere, însă cel din urmă a solicitat să îi fie acordată posibilitatea de a susține și joi o pledoarie în favoarea sa.

Senatorii juriști au avizat favorabil, în data de 3 februarie, cererile pentru începerea urmăririi penale a foștilor miniștri ai Economiei Ion Ariton și Varujan Vosganian, însă Biroul permanent al Senatului a decis, în baza unei sesizări primite din partea senatorului Varujan Vosganian, să solicite Comisiei juridice audierea celor doi foști miniștri.

Procurorul general Tiberiu Nițu a solicitat Senatului declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale față de senatorul Ion Ariton, fost ministru al Ministerului Economiei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, în dosarul Gala Bute.

De asemenea, Tiberiu Nițu a trimis Senatului și cererea DIICOT de încuviințare a începerii urmăririi penale față de Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare, în dosarul Romgaz.

Ion Ariton poate fi urmărit penal

Senatorii au aprobat, joi, solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, de încuviințare a începerii urmăririi penale față de fostul ministru al Economiei, senatorul Ion Ariton.

Senatul a adoptat, cu 77 de voturi pentru și 52 de voturi împotrivă, o Hotărâre în acest sens.

„Senatul cere urmărirea penală a senatorului Ariton Ion, fost ministru al Economiei și actual membru al Senatului României, pentru faptele care fac obiectul dosarului nr. 50/P/2014 al Direcției Naționale Anticorupție — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată în Hotărârea Senatului.

Din totalul de 168 de senatori, doar 137 și-au exprimat votul. Opt voturi au fost anulate. Votul a fost secret, cu bile.

Potrivit raportului Comisiei juridice, supus atenției plenului Senatului, în timpul audierii, Ion Ariton a precizat că „sumele care au făcut obiectul contractelor de sponsorizare a evenimentului prin care se urmărea ‘promovarea României ca destinație turistică și a brandului turistic național, pe plan național și internațional, în cadrul Galei Internaționale de Box Profesionist’, și pe care l-a susținut, ‘au ajuns la Federația Română de Box'”.

Potrivit aceluiași document, Ion Ariton a explicat senatorilor juriști faptul că „o sponsorizare se face într-un cadru legal, pentru o sumă care este calculată la sută din cifra de afaceri”.

„Pentru o sponsorizare dintr-o companie, exista o comisie care analiza oportunitatea și legalitatea sponsorizării. După ce se fac aceste analize, acel raport de oportunitate și legalitate este trecut prin Consiliul de Administrație al acelei companii și numai după aceea se putea face virarea acelor sume în cuantumul și în procentele legale care se pot face din acel cont”, a mai arătat Ariton, în Comisia juridică, potrivit raportului citat.

În urma audierii senatorului Ion Ariton, în data de 10 februarie, Comisia juridică a hotărât, cu majoritate de voturi, să admită solicitarea Parchetului de pe lângă ÎCCJ în vederea formulării cererii de efectuare a urmăririi penale față de fostul ministru al Economiei.

Procurorul general Tiberiu Nițu a solicitat Senatului declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale față de senatorul Ion Ariton, fost ministru al Ministerului Economiei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, în dosarul Gala Bute.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult