Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Încet dar sigur, USL pune la cale demiterea preşedintelui?

Încet dar sigur, USL pune la cale demiterea preşedintelui?

scris de A.B.
1 afisari

USL pune la cale o nouă modalitate de demitere a preşedintelui. Georgică Severin (PSD) şi Cornel Pieptea (PNL) au depus la Senat un proiect de lege potrivit căruia preşedintele ţării poate fi demis cu votul majorităţii cetăţenilor participanţi la referendumul organizat în urma suspendării de către Parlament.  

senat
foto: exclusivenews.ro

USL urzeşte noi planuri de demitere a lui Băsescu. Doi senatori ai Uniunii au depus un proiect de lege prin care preşedintele să fie înlăturat cu votul majorităţii cetăţenilor participanţi la referendum, ci nu cu majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale, aşa cum prevede legea actuală. Iniţial, proiectul de lege a fost înregistrat la Camera Deputaţilor, dar în ultima şedinţă a conducerii acestui for s-a stabilit transmiterea documentului la Senat, considerându-se că este de competenţa Camerei să dea un vot final pe această lege.

Potrivit proiectului de lege depus la Senat, iniţiatorii propun modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Astfel, demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum. Potrivit expunerii de motive la proiectul de lege, în documentul actual, condiţia de valabilitate a referendumului impusă de lege este aceeaşi pentru toate tipurile de referendumuri. În ceea ce priveşte modalitatea de stabilire a rezultatelor referendumurilor, acestea diferă.

Astfel, asupra problemelor de interes naţional, altele decât demiterea preşedintelui României, precum şi în cazul referendumurilor locale, cetăţenii decid prin majoritatea voturilor exprimate la nivelul ţării, respectiv la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. În alt caz, demiterea preşedintelui este aprobată numai dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale. Potrivit iniţiatorilor propunerii legislative, forma diferită de stabilire a rezultatului referendumului în cazul demiterii preşedintelui României nu îşi găseşte justificarea în prevederile Constituţiei, în legea fundamentală nefăcându-se o ierarhizare a problemelor deosebite ce pot face obiectul referendumului naţional.

„În acest context, propunem reformularea articolului 10, în sensul aprobării demiterii preşedintelui României dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum”, se mai arată în exprunerea de motive.Astfel, iniţiatorii apreciază că toate problemele supuse referendumului naţional sau local vor fi guvernate de reguli procedurale similare, garantându-se astfel unitatea de tratament precum şi o corectă reprezentare a voinţei alegătorilor.

16 comentarii

Soferu' cu vechime va spune ca 23-05-2012 - 13:53

Doamne ajuta sa facem aerul, cat de cat, mai ……….. respirabil!

un crestin 23-05-2012 - 14:02

Doamne Doamne te ajuta daca te retzii si tu pana ajungi la „privata” din spatele curtii.

urbos 23-05-2012 - 14:05

Naparcile tale usturoiate o iau in boturi pe toate fronturile. Fii vesel.

Mache 23-05-2012 - 17:32

Te referi la Victor Ben Nahum? 🙂 🙂 🙂

Ciu Huhu 23-05-2012 - 22:39

Mache, se refera la tine securistule basist pedelist,slugoi al lui Basescu, diversionist pe Net!!!

digital 23-05-2012 - 16:14

creșTinul,tot,CreșTin,ce să-i mai faci la săracul om?!

Salut 23-05-2012 - 16:13

Hehehe, memorie scurta…la comanda. Nu-i asa tovarasa Mazilu?

================

Tobarasa Mazilu, in loc sa te caznesti sa compui fraze de genul „USL urzeşte noi planuri de demitere a lui Băsescu”, mai bine te-ai documenta si ai citi putin. Stii, tovarasa Mazilu, cele doua activitati descrise mai sus….nu dor si nu fac buba!

Iata despre ce este vorba:
——————————
„In aprilie 2012 Presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.103/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Legea prevedea, printre altele, ca demiterea sefului statului trebuie aprobata in referendum de majoritatea cetatenilor inscrisi in listele electorale”
——————————
Daca nu cumva este prea lunga fraza pentru tovarasia voastra, tovarasa Mazilu, veti observa ca (,) cu numai o luna in urma, Basescu s-a tras o lege care-i promitea vesnicia Cotrocenilor.

La vremea respectiva am comentat de ce aceasta lege este antidemocratica; nu vreau sa reiau argumentele.
Pe cale de consecinta, incercarea actuala a USL-ului nu este pur si simplu „[o urzeala de] noi planuri de demitere a lui Băsescu”, dupa cum ortografiezi in articol, tovarasa Mazilu, ci o repunere a democratiei cu picioarele pe pamant, o revenire la normalitate.

Demiterea lui Basescu este inevitabila daca Romania isi revine la normalitatea democratica.

digital 23-05-2012 - 16:19

salutule,tu încerci să-ți pui logica în contrapartidă cu propagandiștii aserrviți?!
error!
nu merită!
crede-mă!

ValVerde 23-05-2012 - 16:22

Ce vrea digital sa spuna e: rezuma-te sa jignesti si sa injuri !!!
Asa iti aduci mai bine contributia la cauza ta.

Ce dracu’ folosesti argumente cind poti da cu paru’ ???

digital 23-05-2012 - 16:42

scuze!
am uitat,:nu te pune cu propagandiștii!!!

Pribeagul 23-05-2012 - 17:59

Consider ca: Demiterea lui Basescu este strict necesara pentru ca Romania sa-si revina la normalitate.

Basescu s-a ricicat din rindul bagabontilor sucind mintile romanilor ca va face sa domneasca legea. Nu s-a tinut de cuvint, dimpotriva!

Cuncluzie: sa ajunga cit mai repede unde-i e locul este o urgenta nationala.

Vai de el daca nu promulga imediat ce-i serveste noul guvern! 🙂

Ciu Huhu 23-05-2012 - 20:20

Corect, dar daca Basescu refuza promulgarea legii la revenirea la normalitate privitor la Legea Referendumului, cei face chiorului, il impusca?

Ciu Huhu 23-05-2012 - 20:29

Ma tem ca n-au ce-i face!

Ciu Huhu 24-05-2012 - 16:31

Mi-a zis cineva ca daca Besescu refuza sa promulge legea o data si Parlamentrul i-o retrimite si refuza sa o promulge si a doua oara devine automat lege si fara acordul lui Basescu, o fi asa?

Mache 23-05-2012 - 17:51

Smecheria e ca cu cat procesul e mai lent cu atat e mai putin sigur. Sa speram ca pana la urma vor avea curajul sa o faca si sa initieze procedura de demitere.

Popularitatea guvernului se erodeaza in fiecare zi. E tot mai limpede, chiar si pentru cei mai debili dintre USL-asi, ca raurile de lapte si miere se amanda pe termen nedeterminat. In locul lor Ponta ofera cu generozitate inflatie si scandaluri.

Daca USL-asii ar incercat initierea suspendarii imediat dupa venirea la putere a lui Ponta aveau macar o sansa teoretica. Acum nu mai au niciuna. Nici macar daca ar initia-o azi. In urmatoarele 30 de zile (necesare pentru organizarea referendumului) situatia economica se va deteriora tot mai mult si Basescu va putea incepe sa-si faca numarul fara nici un fel de scrupule. Slava Domnului USL-asii ii ofera subiecte garla: de la incalcarea TUTUROR promisiunilor electorale in doar cateva saptamani, pana la personajele dubioase aduse in fruntea diferitelor ministere, si mai mult decat orice altceva – cresterea preturilor si a somajului.

Sa traiti bine bay USL-asilor 😉 🙂 🙂

Romeo2110 24-05-2012 - 07:38

Cauza e corecta dar principiul este incorect.
Pe termen lung poate genera anarhie si instabilitate.

Sa aperam ca va fi revocat in epoca post-basescu.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult