Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Intalnirea Basescu-Ponta, VIDEO integral

Intalnirea Basescu-Ponta, VIDEO integral

scris de Ziua Veche
17 afisari

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, în discuțiile cu premierul Victor Ponta de la Palatul Cotroceni, că se aștepta de la ministrul de Finanțe, Ioana Petrescu, la argumente de genul lui Roubini, un economist care a terminat Universitatea Harvard la fel ca și ea.

În debutul discuțiilor, potrivit înregistrării publicate de Președinție, șeful statului a precizat că este obligat să facă controlul legilor venite de la Parlament, în ceea ce privește oportunitatea și constituționalitatea.

„Mi s-a părut că din ambele puncte de vedere reducerea CAS pune probleme și așa cum am mai spus după calculele noastre s-ar accentua deficitul Fondului de pensii cu 5-5,5 miliarde, ceea ce înseamnă că s-ar ajunge la 18 miliarde deficit la Fondul de pensii”, a spus președintele Băsescu, arătând că a văzut tentativa de punere în dezbatere și a noului Cod Fiscal și precizând că din taxele suplimentare prevăzute tot nu s-ar rezolva problema, fiind vorba de 1,5-1,8 miliarde de lei.

El a arătat că marea sa problemă înainte de promulgarea legii privind reducerea CAS este sustenabilitatea acestei măsuri, pe care a indicat că nu o vede. În acest context, el a solicitat reprezentanților Guvernului să precizeze cum poate fi acoperit deficitul suplimentar de 5 miliarde de lei.

Premierul Victor Ponta a replicat că șeful statului are dreptul, prin Constituție, să retrimită Parlamentului proiectul.

„Nu țin să-l retrimit că este o măsură bună pentru agenții economici, marea mea problemă este cum acoperim gaura”, a spus Băsescu, premierul replicând că șeful statului are acest drept, dar că și-l poate exercita cum dorește.

Ponta a precizat că are la el expunerea de motive care a fost transmisă și Parlamentului, subliniind că reducerea CAS cu cinci puncte procentuale este o măsură economică fiscal-bugetară pe care Guvernul o consideră necesară.

„În acest an, conform discuțiilor pe care le-am avut cu CE, FMI, BM nu se modifică în niciun fel țintele de deficit asumate și în 2015-2016 pe baza creșterii economice, combaterea evaziunii fiscale și mai ales odată cu intrarea în vigoare a legii privind insolvența avem capacitatea de a pregăti și de a face această măsură nu doar sustenabilă, ci inclusiv profitabilă pentru dezvoltarea economică. O să lucrăm până în luna noiembrie, venim în fața Parlamentului cu proiectul de buget și ne vom încadra în toate țintele”, a spus premierul.

Președintele a arătat că mai există și MTO care mai înseamnă 5-6 miliarde de lei, la care prim-ministrul a răspuns: „Poftim? (…) O să lucrăm la toate”. Băsescu i-a solicitat din nou premierului să prezinte sursele, la care Ponta a precizat că după ce proiectul de buget va fi votat de Parlament acesta va veni la noul președinte la promulgare.

„Sper să vină la mine. Ar fi unfair să intrați în alegeri fără să trimiteți bugetul la Parlament”, a declarat Băsescu, premierul replicând că ar fi unfair deoarece va fi un alt prim-ministru. După acest schimb de replici, șeful statului s-a adresat ministrului de Finanțe cerându-i explicații cu privire la reducerea CAS, arătând că trebuie acoperit un deficit de 11 miliarde de lei.

„Măsura CAS este o măsură extraordinar de bună și pentru mediul de afaceri, dar și pentru angajatori. O susțin din tot sufletul și mai ales că acum a trecut și prin Parlament. Vă asigur că am făcut studii foarte bune și asupra sustenabilității. (…) Nu am niciun fel de dubii că această măsură va fi una bună care nu va pune în pericol nici țintele bugetare de anul acesta, dar nici cele pe anul viitor”, a arătat Ioana Petrescu, moment în care președintele Băsescu a cerut să i se dea acest studiu, iar Ponta a replicat: „Vă dăm tot”.

Șeful statului s-a declarat nemulțumit de argumentele aduse de reprezentanții Guvernului, arătând că acestea le poate aduce orice parlamentar care nu știe despre ce este vorba.

„Reproșul nu este atât către dl prim-ministru, cât este pentru ministrul Finanțelor. Arătați-mi din ce se compune structura de venituri suplimentare care să acopere MTO și deficitul suplimentar creat la fondul de pensii”, a spus Băsescu.

Ministrul de Finanțe a precizat că în momentul în care bugetul pe 2015 va fi elaborat sursele vor fi foarte clare. Șeful statului a arătat, în schimb, că vrea să vadă aceste estimări, deoarece își dorește să promulge această lege „credibil”.

El a amintit de episodul din 2008 cu privire la creșterea salariilor profesorilor, arătând că a promulgat această lege după votul unanim al Parlamentului și nu a fost bine.

De asemenea, șeful statului a arătat că nu înțelege de ce această lege a fost promovată atât de repede, premierul arătând că Parlamentul a cerut intrarea în vigoare din iulie.

Ponta a arătat că președintele nu conduce activitatea Guvernul, în replică Băsescu spunând că are obligația de a controla legile.

Premierul a reiterat că președintele poate retrimite legea Parlamentului, dar că își dorește să fie promulgată.

„Dați-mi argumente să o promulg, altele decât lozinci, altele decât simple declarații”, a afirmat Băsescu.

În acest context, a întrebat-o pe Ioana Petrescu unde a terminat studiile, precizând că se aștepta de la aceasta la argumente gen Roubini, un economist care a terminat Universitatea Harvard, la fel ca și ea.

„Doamna ministru, se colectează suplimentar, din creșterea economică, atât? Dar bănuiesc că ați observat că Germania, Franța, Italia, au intrat în declin și asta ne va afecta”, a spus Băsescu.

În replică, Ioana Petrescu a precizat: „Un motiv în plus să relaxăm fiscal și să încurajăm firmele să angajeze și să investească mai mult”.

„Nu angajează nimeni doamnă. Doamnă, (…) unde spuneați că ați terminat? La Harvard, la Oxford?”, i s-a adresat Băsescu, punctând că Roubini este economist de Harvard și că aștepta de la ministru de Finanțe la argumente de genul acestuia.

El i-a reproșat ministrului de Finanțe că nu a realizat veniturile nici la fondul de pensii.

Petrescu a replicat faptul că la fondul de pensii problema este că există un salariat la 1,28 de pensionari, indicând că această „problemă gravă” poate fi rezolvată prin reducerea impozitării.

„Doamnă, dacă aș vrea să-mi bat joc de țara asta aș promulga-o fără să mai întreb nimic. Eu plec. Dacă dvs îmi aduceți ca argument suprem că avem 1,2 pensionari la un salariat, lucru care noi știm că aici avem un deficit structural. Vorbim de un deficit structural pe care îl accentuăm”, a precizat președintele Băsescu.

Ministrul de Finanțe a spus că prin reducerea CAS se corectează această problemă.

Șeful statului a menționat că reducerea taxelor nu dă rezultate când este vorba de continuarea „năravului” cu evaziunea. În schimb, Ioana Petrescu a răspuns că atunci când a mai fost redus CAS-ul veniturile au fost constante. Președintele Băsescu a replicat că acest lucru s-a petrecut când s-a introdus cota unică, indicând că după un an a început evaziunea fiscală.

„Înțeleg că încercați să-mi argumentați cu lozinci nu cu cifre”, a replicat Băsescu, cerând din nou lămurirea pentru deficitului de 11 miliarde de lei și sumele care se obțin din scoaterea la suprafață a muncii la negru.

În schimb, ministrul de Finanțe a arătat că încă se lucrează la aceste estimări.

În plus, ea a indicat că la Ministerul de Finanțe calculele sunt contabile, punctând că impactul bugetar contabil al reducerea CAS la angajator este de 850.000 de lei pe anul acesta și de de 4,8 miliarde pe anul viitor.

„Nu mă convingeți cu simple declarații”, a spus Băsescu, arătând că se aștepta ca ministrul de Finanțe să vină la consultări cu o foaie cu explicații pe reducerea CAS.

Ioana Petrescu a precizat că șeful statului „ca persoană de dreapta” trebuie să înțeleagă faptul că prin eventualele tăieri de la investiții pentru reducerea CAS se iese pe plus.

„Doamna ministru știți care este partidul meu? Ca președinte este România”, a replicat Băsescu.

În final, șeful statului a punctat că el nu a înțeles nimic din discuții, în schimb premierul a spus că nu are încredere în gândirea economică a șefului statului.

Președintele a subliniat că Guvernul face o eroare și riscă să producă dezechilibre scoată țara de pe traseul ei.

„O să ne descurcăm și după noiembrie. Țara aceasta se descurcă. Nu este nimeni de neînlocuit. Nu vă faceți griji. Mergem în direcția bună”, a conchis premierul Ponta.

209 comentarii

pathfinder 16-07-2014 - 14:02

10 lucruri care clarifică ce fel de studii a făcut Ioana Petrescu la Harvard
—————————————————————————————————-
• De fapt a terminat Universitatea Hanvard2000 din Găeşti;

• Ioana Petrescu spune că a intrat la Harvard pe locurile pentru romi;

• După ce au văzut înregistrarea cu Ioana Petrescu la Cotroceni, sute de studenţi de la Harvard s-au transferat la Spiru Haret: “Per total taxele sunt mai mari, dar măcar înveţi ceva, nu ca Ioana Petrescu”;

• Asta explică totul! Conducătorul de Doctorat al Ioanei Petrescu la Harvard a fost Victor Ponta;

• Şi-a făcut şi poze ca să elimine orice îndoială că a fost la Harvard. În studioul de alături, Nicuşor Constantinescu elimina orice îndoială că e în spital;

• Lucrarea ei de doctorat se numeşte “Tendinţe în manichiura pisicilor birmaneze şi trenduri de fashion la bichoni maltezi”;

• Băsescu n-a fost foarte dur cu ea, chiar dacă a văzut ce pregătire slabă are: “Eu o am pe Eba, înţeleg cum e să ai în familie o persoană cu probleme cognitive”;

• A fost colegă de bancă cu Dan Şova şi copia de la el;

• Momentul ei de glorie la Harvard a fost când a devenit mascota echipei de baschet a Universităţii;

• Când era mică îşi petrecea vacanţele la bunici, la Olteniţa: “Bunicul Nelu şi buna Nina mă învăţau cum să devin un proletar destoinic şi îmi spuneau basmul cu Lenin cel voinic şi redistribuţia merelor de aur”;

• Se laudă că a învăţat de la Gigi Becali cum se rezolvă lucrurile „Pe partea economică”;

• Când ai trecut lucrarea “Mărimea contează: Antreprenori şi Instituţii” la studii ştiinţifice, la ce să te aştepţi?

Florin 16-07-2014 - 14:32

Mda, cucuvelele politruce (si fostele cadre peceriste) au primit instructiuni sa puna tirul pe Ioana Petrescu.

UnUL 16-07-2014 - 14:40

Florinel, e norma că nătărăii ca tine nu au umor. Bancurile sunt savuroase.

Florin 16-07-2014 - 15:00

Natarau sa-l faci pe tac’tu bai basistule. Expertiza voastra se limiteaza la mobbing si la facut bancuri.
häähäää hä hä hääää

UnUL 16-07-2014 - 15:08

A ta în schimb nu există.
Și – repet – ca să înțelegi și să apreciezi un banc reușit trebuie să ai simțul umorului.Și ca să ai simțul umorului trebuie să ai măcar o brumă de inteligență (cele 2 merg mână în mână); evident nu e cazul tău.

UnUL 16-07-2014 - 15:10

„IN” fiind prefix negativ, tu ești doar „teligent” și „telectual”. 🙂

Florin 16-07-2014 - 15:19

Mda, faina relatia asta dintre mobbing si bruma de inteligenta mai politrucule. Se vede de la o posta ca ai promovat la Stefan Gheorghiu .

UnUL 16-07-2014 - 15:23

„mobbing”?Trăică snobismul: nu mai suntem în stare să vorbim românește! În rest, debitezi numai prostii:
1. Nu sunt și n-am fost în viața nea politruc
2. N-am avut nicio treabă cu Ștefan Gheorghiu.

UnUL 16-07-2014 - 15:24

Scuze: „TRĂIASCĂ snobismul!”

ValVerde 16-07-2014 - 15:54

Dar mai bine: TRAIASCA metabolismul !

Florin 16-07-2014 - 22:34

Sorry Unule, stilul tau (te tradeaza) corespunde fostilor lachei, lideri de sindicate, etc, formati in iepoca de aur. Iti pierzi cea mai mare parte din zi pe forum, preluind rolul de ciomag al „Domnului Basescu” (esti irecuperabil, servilismul si slugarnicia abjecta ti-a intrat adinc in oase).

Antibasistul 16-07-2014 - 22:44

Foarte corect Florin, privitor la slugoiul lui Basescu, un NUL!!!

UnUL 16-07-2014 - 23:24

Florinel. ești idiot. Am fost un persecutat al regimului comunist, nu un slujitor al lui. (Am mai spus câte ceva despre asta pe forum dar probabili pe atunci încă nu bântuiai pe aici.) Iar chestia cu „stilul de trădează! e de un ridicol perfect și de o imbecilitate crasă.

Antibasistul 16-07-2014 - 23:31

un NuL, slugoi al lui Basescu, IARASI MINȚI!!!

salut 16-07-2014 - 23:33

Vezi mai NuLule, eu am fost un finut cand ti-am spus primul ca esti doar o sluga proasta, din neam de sluga turnatoare. Te-ai intrebat vreodata de ce toti iti spun ca esti sluga proasta? Sau crezi ca ne trimitem scrisorele, eu, Florinel Iuropeanu, Paul din Ohio si inca vreo 20 de participanti pe forum…din 25, numarul total?

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult