Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Iohannis a semnat decretul privind numirea lui Iulian Matache la Transporturi

Iohannis a semnat decretul privind numirea lui Iulian Matache la Transporturi

scris de A.P.
19 afisari

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind numirea lui Iulian Matache în funcţia de ministru al Transporturilor.

iulian-matache-Premierul Victor Ponta a declarat joi, la sediul PSD, că Iulian Matache, care va prelua conducerea Ministerului Transporturilor, cunoaște foarte bine instituția și activitatea fostului ministru Ioan Rus.

„Mă bucur foarte tare că s-a încheiat interimatul la Ministerul Transporturilor. Domnul Matache e un om care știe foarte bine tot ce e în minister, a participat la toate discuțiile domnului Rus și la Bruxelles, și în țară. Și ne apucăm de treaba”, a afirmat Ponta.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că Iulian Matache, actual secretar de stat la MT, este propunerea sa pentru portofoliul Transporturilor, în baza deciziei BPN al PSD.

„În baza deciziei BPN al PSD, am decis să-l propun pe domnul Iulian Matache pentru funcţia de ministru al Transporturilor! Îi urez succes!”, a scris premierul pe contul său de Twitter.

Anunţul a fost făcut după ce, tot miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a  respins prima propunere a premierului, în persoana lui Mihai Fifor.

Preşedintele a transmis premierului, printr-o scrisoare, decizia de a respinge propunerea de numire a lui Mihai-Viorel Fifor în funcţia de ministru al Transporturilor, întrucât persoana nominalizată nu are expertiza şi experienţa managerială necesare, informează Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului i-a transmis lui Victor Ponta o scrisoare prin care îl informează cu privire la decizia de a respinge propunerea pentru ministerul Transporturilor, întrucât „persoana nominalizată nu are expertiza şi experienţa managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor”.

Preşedintele a solicitat prim-ministrului desemnarea unei alte persoane care să întrunească condiţiile necesare pentru a fi numită în funcţia de membru al Guvernului.

De asemenea, Iohannis a semnat miercuri decretul prin care se ia act de demisia lui Ioan Rus, ministru al Transporturilor, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale, preşedintele poate respinge o singură dată, motivat, propunerea de numire a unui ministru.

Inginerul și juristul Iulian Matache s-a născut la 27 februarie 1972. În 1996 a obținut diploma de inginer din partea Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri, Universitatea Tehnică de Construcții București.

Urmează cursuri postuniversitare de specializare în Managementul Administrației Publice (2002-2003); cursuri postuniversitare de drept comunitare la ASE București (2003-2004); cursuri de perfecționare în Managementul serviciilor publice la Institutul Național de Administrație, 2003; program de perfecționare în Managementul Fondurilor structurale la Bruxelles în 2005 și program de perfecționare în Managementul fondurilor structurale la Barcelona în 2006. Obține o diplomă în domeniul Managementului proiectelor în 2009, din partea Universității ”Petre Andrei” din Iași. Din 2011 deține și o diplomă de masterat din partea Universității Petrol-Gaze din Ploiești. Este licențiat în Drept al Universității ”George Barițiu” din Brașov, anul 2011.

A fost inspector de specialitate în cadrul Consiliului Județean Vrancea între aprilie 1999 și iunie 2003; șef compartiment la Direcția Relații Interne și Internaționale a Consiliului Județean Vrancea (2003-2006); director executiv al Direcției Tehnice din cadrul CJ Vrancea (2006-2009); director executiv al CJ Vrancea (noiembrie 2009-mai 2012).

A fost secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței (ianuarie-noiembrie 2009), secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (mai 2012-ianuarie 2013) și secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (ianuarie 2013-martie 2014).

În martie 2014 a fost numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult