Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că va refuza propunerile înaintate de prim-ministrul Viorica Dăncilă pentru portofoliile de la Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporturilor.
Partidul Social Democrat a condamnat public, printr-un comunicat, „acţiunile repetate ale preşedintelui Iohannis prin care încearcă blocarea activităţii Guvernului, cu scopul vădit de a împiedica PSD să ducă la bun sfârşit angajamentele electorale asumate în programul de guvernare. Conform social – democraţilor, al doilea refuz al preşedintelui Iohannis de a emite decretele de numire în funcţia de ministru pentru persoanele propuse la Ministerul Transporturilor şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice reprezintă o tentativă iresponsabilă de blocare a investiţiilor guvernamentale în cele mai importante domenii pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţenilor României: infrastructura de transport şi dezvoltarea locală, şeful statului încălcând deliberat în mai multe rânduri Constituţia României şi deciziile Curţii Constituţionale. De asemenea, referitor la refuzul preşedintelui de a-l revoca pe procurorul general Augustin Lazăr, social-democraţii acuză o „complicitate de natură penală” cu acesta şi un act de trafic de influenţă comis asupra acestuia, având în vedere că la Parchetul General se află în cercetare un dosar penal privind dobândirea prin fals şi uz de fals a unor proprietăţi de către familia prezidenţială.
”Ieri am semnat decretele de revocare, care au fost şi publicate şi s-a văzut că decretele mele se publică în aceeaşi zi. Nu am formulat încă un răspuns de refuz, pentru că asta va fi, voi refuza propunerile înainte de prim-ministru, pentru că aici avem şi argumente de legalitate, dar şi de oportunitate. Echipa mea lucrează la această analiză, însă, până la mijlocul săptămânii viitoare voi da publicităţii inclusiv argumentele pentru care resping propunerile”, a declarat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis.
Acesta a refuzat să facă vreo referire la aceste argumente, în ciuda repetatelor întrebări din partea jurnaliştilor.
Întrebat despre blocajul pe care-l invocă Guvernul în lipsa unor miniştri la Dezvoltare şi Transporturi, Iohannis a spus: ”Această situaţie o văd foarte simplu. Atâta vreme cât există un ministru pe scaunul de ministru, nu există blocaj. Iar dacă PSD doreşte alţi miniştri, n-are decât să facă paşii prevăzuţi de Constituţie”.
În plus, răspunzând unei întrebări referitoare la faptul că PSD susţine că a făcut deja toţi paşii necesari pentru desemnarea celor doi miniştri, Iohannis a afirmat: ”Da, o să aibă ocazia să mai încerce o dată”.
Preşedintele Klaus Iohannis, a semnat, joi, decretele privind vacantarea posturilor de miniştri de la Ministerul Dezvoltării şi de la Ministerul Transporturilor.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, unul dintre decretele semnate de Klaus Iohannis vizează ”constatarea vacanţei unei funcţii de membru al Guvernului prin demisia domnului Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice”.
De asemenea, un alt decret vizează ”constatarea vacanţei unei funcţii de membru al Guvernului prin demisia domnului Lucian Şova, ministrul Transporturilor”.
Guvernul a transmis preşedintelui revocarea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării, propunându-i pe Lia Olguţa Vasilescu şi Ilan Laufer, însă, în 20 noiembrie, preşedintele Iohannis a refuzat revocarea titularilor de la cele două ministere – Lucian Şova şi Paul Stănescu – respingând implicit şi numirile Liei Olguţa Vasilescu şi a lui Ilan Laufer.
În 21 noiembrie, Lia Olguţa Vasilescu a fost propusă la Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor. Ulterior, Şova şi Stănescu şi-au depus demisiile.
În 5 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că încă nu a finalizat analiza privind remanierile, iar despre blocajul care s-ar crea pentru că demisiile miniştrilor devin efective, preşedintele a replicat: ”Soluţia este la PSD, n-au decât să vină cu oameni performanţi”.
În 7 decembrie, Guvernul s-a adresat Curţii Constituţionale în legătură cu numirea miniştrilor, CCR constatând, în 19 decembrie, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern – Preşedinte pe acest subiect.