Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Iohannis începe consultările cu partidele

Iohannis începe consultările cu partidele

scris de P.C.R.
17 afisari

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că miercuri va avea prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament privind formarea Guvernului.

iohannis declaratie_de_presa_13_decembrie_2016„Mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea, care evident are de-a face cu formarea unui Guvern”, a declarat, marți, șeful statului.

El a subliniat că, dacă până la sfârșitul acestei săptămâni vor exista rezultatele finale, foarte probabil în cursul săptămânii viitoare va convoca noul Parlament.

Iohannis le-a transmis, miercuri, o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni. Fiecare delegație poate fi formată din maximum cinci persoane.

Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului se va consulta miercuri la ora 10,00 cu Partidul Social Democrat (PSD), la ora 11,00 cu Partidul Național Liberal (PNL), la ora 12,00 cu Uniunea Salvați România (USR), la ora 13,00 cu Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), la ora 16,00 cu Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), la ora 17,00 cu Partidul Mișcarea Populară (PMP) și la ora 18,00 cu Grupul parlamentar al minorităților naționale.
„Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor, mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a mai spus că agenda consultărilor de miercuri este deja fixată.

„Dacă până la finalul săptămânii avem rezultatele, este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoc noul Parlament”, a adăugat preşedintele.

În ceea ce priveşte desemnarea premierului, Iohannis a precizat că a enunţat criteriile de integritate încă înainte de campania electorală pentru a fi cunoscute şi a nu exista discuţii după, el subliniind că acestea nu sunt condiţionate de o lege.

Iohannis a precizat că la consultările cu partidele va vedea ”ce îşi imaginează fiecare partid şi cum doreşte să propună agenda”.

”Criteriile de integritate le-am enunţat înainte de campania electorală ca să fie cunoscute şi să nu avem discuţii după”, a afirmat preşedintele referindu-se la desemnarea premierului.

Klaus Iohannis a subliniat că, atunci când a formulat criteriile, nu le-a condiţionat de nicio lege.

”Nu discutăm acum despre această lege, e o chestiune secundară”, a mai spus şeful statului, răspunzând unei întrebări referitoare la legea care interzice ca o persoană condamnată penal să ocupe funcţia de premier.

Întrebat dacă se teme de o eventuală suspendare a sa din funcţie în cazul în care va refuza desemnarea lui Liviu Dragnea premier, Klaus Iohannis a răspuns: ”Eu nu mă tem de niciun demers politic legitim”.

Preşedintele a mai precizat că avea multe discuţii cu persoana care va fi desemnată pentru funcţia de prim-ministru, pentru a avea o bună imagine despre ceea ce acesta va propune.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult