Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Iohannis – mesaj către români: Mergeți la vot

Iohannis – mesaj către români: Mergeți la vot

scris de C.S.
21 afisari

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că românii ar trebui să meargă duminică să voteze, subliniind că aceștia nu trebuie să lase pe altcineva să hotărască în locul lor.

klaus iohannis votAstăzi am un mesaj foarte important pentru națiune: Dragi români, mergeți la vot! Mergeți la vot! Este un drept greu câștigat în decembrie ’89. Mergeți la vot și nu lăsați pe altcineva să hotărască în locul vostru! Dacă simpatizați cu un partid, mergeți și îl votați, dacă nu v-ați hotărât încă, gândiți-vă bine, dar mergeți și votați! Dacă vă enervează toți politicienii, mergeți și votați! Vă aștept duminică la vot. Este țara noastră, este România noastră, nu lăsați pe altul să decidă în locul vostru”, a spus Iohannis.

„Astăzi am un mesaj foarte important pentru națiune: Dragi români, mergeți la vot! Mergeți la vot! Este un drept greu câștigat în decembrie ’89. Mergeți la vot și nu lăsați pe altcineva să hotărască în locul vostru! Dacă simpatizați cu un partid, mergeți și îl votați, dacă nu v-ați hotărât încă, gândiți-vă bine, dar mergeți și votați! Dacă vă enervează toți politicienii, mergeți și votați! Vă aștept duminică la vot. Este țara noastră, este România noastră, nu lăsați pe altul să decidă în locul vostru”, a spus Iohannis.

Iohannis: Îi îndemn pe toți concetățenii mei să uzeze pe deplin de dreptul la vot

Președintele Klaus Iohannis i-a îndemnat joi pe români să participe la vot la alegerile parlamentare.

„Votul este instrumentul cel mai valoros și mai puternic pe care cetățenii îl au într-un cadru constituțional democratic așa cum este și cel dat de Constituția României. Participarea la alegeri și exprimarea opțiunilor electorale reprezintă calea cea mai potrivită pentru recâștigarea încrederii cetățenilor în instituțiile fundamentale ale statului. (…) Îi îndemn pe toți concetățenii mei să uzeze pe deplin de acest drept fundamental pe care îl au — dreptul la vot”, a declarat Iohannis, la simpozionul național „Tradiții, prezent și perspective ale constituționalismului românesc”, dedicat împlinirii a 25 de ani de la adoptarea Constituției din 8 decembrie 1991, organizat la Palatul Parlamentului.

El a spus că își dorește, ca președinte, o democrație puternică și instituții care se bucură de legitimitate și încredere.

„Au fost momente în trecut când mulți erau tentați să creadă că votul nu contează. Eu sper că am depășit acea perioadă și acel scepticism”, a adăugat Iohannis.

Șeful statului a afirmat că toți românii trebuie să își exprime opțiunea de vot.

„Avem această datorie nu pentru un partid sau altul, un politician sau altul, ci pentru că în urmă cu 27 de ani am dobândit prin sacrificiu de sânge libertatea de a ne decide singuri propria soartă. Cetățenii români trebuie să știe că votul lor contează și să aibă conștiința că ei decid, prin alegeri, viitorul lor și al României!”, a afirmat Klaus Iohannis.

Iohannis apreciază ca fiind ”cam liniștită” campania pentru alegerile parlamentare, arătând că trebuie evaluat dacă legea electorală este bine gândită.

„Campania la final mi se pare ca și la început — cam liniștită. (…) Cu siguranță trebuie să ne gândim dacă este bine gândită sau trebuie să evaluăm dacă este bine gândită legea electorală, poate și de acolo s-au limitat anumite manifestări care făceau campania mai colorată, dar asta este treaba următorului Parlament”, a spus președintele Iohannis.

Întrebat dacă un anumit candidat sau partid a provocat emoția necesară pentru a-i scoate pe români la vot, el a răspuns: „Asta vom vedea, poate provoc eu acea emoție. (…) De exemplu adresându-mă românilor. Este foarte important ca oamenii simpli să vadă că președintele vrea să se meargă la vot. Cred că acesta este rolul meu în această campanie și de aceea repet: Mergeți la vot!”.

El a afirmat că este un partid care l-a convins să-i acorde votul, iar duminică sau luni va spune pe cine a ales. „Da, este un partid de care sunt convins”, a arătat șeful statului.

Cu privire la referendumul din 2009 privind reducerea numărului de parlamentari, el a susținut că acest lucru va fi hotărât de viitorul Parlament.

„Cum rămâne va hotărî următorul Parlament. (…) Din păcate, nu am inițiativă legislativă, poate ar trebui să schimbăm și aici ceva”, a mai spus Iohannis.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult