Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Iohannis, palmă pentru PSD: Demisiile politice au fost suficiente pentru moment

Iohannis, palmă pentru PSD: Demisiile politice au fost suficiente pentru moment

scris de Misu Andrei
49 Afisari

Președintele României susține că, în urma apariției scandalului referitor la azilele groazei, sunt suficiente demisiile lui Marius Budăi și Gabriela Firea, în condițiile în care PSD a cerut și plecarea Ralucăi Turcan de la Cultură.

Președintele Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

„Acum cred că demisiile politice au fost suficiente pentru moment. E important să se găsească persoanele care se fac vinovate de grozăviile descoperite”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat dacă e cazul și a unei demisii a Ralucăi Turcan de la Ministerul Culturii.

Șeful statului a mai punctat faptul că probabil miercuri va avea loc depunerea jurământului celor doi miniștri, ceea ce înseamnă că va accepta propunerile. „Premierul m-a informat de intenția de a propune două persoane. Probabil miercuri vor depune jurământul”, a completat Iohannis.

Declarațiile au fost făcute în contextul Summitului UE-CELAC. „În câteva minute va începe Summitul istoric Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene, prescurtat CELAC. Obiectivul principal al acestuia este de a reînnoi și a consolida parteneriatul între regiunile și statele noastre.  România a contribuit substanțial la pregătirea acestei reuniuni de nivel înalt, inclusiv prin contactele pe care eu le-am avut cu omologii mei cu ocazia vizitelor întreprinse în regiune în acest an.  Uniunea Europeană și statele Latino-Americane și Caraibiene sunt aliați-cheie în susținerea ordinii internaționale bazate pe reguli și a principiilor Cartei ONU. Sunt convins că discuțiile din aceste două zile vor apropia și mai mult regiunile noastre” a punctat Iohannis.

„Lumea s-a schimbat dramatic în ultimul an și jumătate.  De aceea trebuie să colaborăm îndeaproape pentru a promova și aborda interesele și provocările noastre comune cu care ne confruntăm la nivel global. Trebuie să asigurăm soliditatea relațiilor noastre pe termen lung. Având în vedere războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, voi susține și la acest Summit că trebuie să acționăm în solidaritate cu poporul ucrainean și voi pleda pentru a sprijini independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei. Uniunea Europeană prezintă astăzi statelor din America Latină și Caraibe o ofertă concretă și substanțială, iar România este un susținător activ al acesteia.”, a completat Iohannis.

Ce vrea UE

În primul rând, Uniunea Europeană dorește consolidarea dialogului politic, unindu-ne în jurul valorilor și intereselor noastre comune pentru a promova împreună pacea, securitatea și democrația.  Voi susține necesitatea de a gestiona mai bine provocările cu care ne confruntăm, dar și de a valoriza mai eficient oportunitățile de cooperare.  În al doilea rând, trebuie să aprofundăm relațiile economice, inclusiv cele comerciale, pentru a aduce beneficii concrete cetățenilor din regiunile noastre. Voi susține că este nevoie de proiecte concrete, care să genereze valoare adăugată pentru comunitățile locale și noi locuri de muncă, care să protejeze mediul și să sprijine transformarea ecologică și digitală a economiilor noastre. Voi accentua, și în acest context, necesitatea combaterii schimbărilor climatice.  România are disponibilitatea deplină de a împărtăși bune practici în domenii-cheie, precum pregătirea răspunsului la dezastre, și voi sublinia acest lucru și în reuniune.  În al treilea rând, trebuie să consolidăm în continuare legăturile interumane, acesta fiind fundamentul parteneriatului nostru. Voi susține activ dinamizarea schimburilor și creșterea oportunităților pentru tinerii din cele două regiuni, inclusiv în domeniul educației.  Mai multe despre toate discuțiile de la Summit veți afla pe parcursul acestor două zile”, a conchis șeful statului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS