Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Iohannis promite să apere integritatea teritorială a Republicii Moldova

Iohannis promite să apere integritatea teritorială a Republicii Moldova

scris de A.B.
5 afisari

Klaus Iohannis a declarat vineri la Chişinău că România va proteja ”fără doar şi poate” integritatea teritorială a Republicii Moldova şi interesele sale economice.

ioh”Pe 30 noiembrie, cetăţenii Republicii Moldova au şansa să aleagă un viitor european pentru ţara lor, o schimbare în bine care se va resimţi în viaţa de zi cu zi a fiecăruia. Orice soluţie aleasă pe 30 noiembrie trebuie să fie agreată de o majoritate a cetăţenilor Republicii Moldova. Este de datoria tuturor liderilor politici angrenaţi în această campanie electorală să nu creeze ciocniri de interese între diferitele comunităţi din interiorul statului şi să se concentreze pe prezentarea unor proiecte care să răspundă nevoilor cetăţenilor Republicii Moldova. Am speranţa că cei cu drept de vot vor opta pentru un viitor pro-european, fac apel cu precădere şi la cei cu cetăţenie română”, a declarat Iohannis.

El a menţionat că ”România a avut şansa istorică de a deveni parte a comunităţii europene”. ”Pe 30 noiembrie putem acorda o şansă europeană şi un viitor mai bun Republicii Moldova în acelaşi fel în care României i s-a garantat viitorul spre vest, pe 16 noiembrie”, a spus preşedintele ales, exprimându-şi ”certitudinea că România şi Republica Moldova vor împărtăşi acelaşi spaţiu comun de prosperitate şi democraţie în interiorul Uniunii Europene”.

”În calitate de preşedinte ales al României vă promit că România va proteja fără doar şi poate integritatea teritorială şi interesele economice ale Republicii Moldova”, a mai afirmat Iohannis.

Preşedintele ales a menţionat că ”nu există o altă ţară decât Republica Moldova care este atât de importantă pentru noi, românii, pentru România, pentru relaţiile externe ale României”.

”România cu siguranţă are o datorie de necontestat faţă de Republica Moldova: constituirea unui spaţiu comun de democraţie, stabilitate şi prosperitate pentru cetăţenii români şi moldoveni. Iar unul dintre obiectivele principale ale politicii externe este susţinerea în cel mai clar mod cu putinţă a parcursului european al Republicii Moldova”, a precizat Iohannis.

El a arătat că vizita sa la Chişinău este prima în afara României pe care o face de când a fost ales preşedinte al României.

Iohannis i-a înmânat lui Filat ”un mic cadou” constând în cartea autobiografică ”Pas cu pas”, cu autograf.

”Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Ca să ştiţi…nu toată, dar cartea, o parte, deja am citit-o”, a răspuns Filat.

”Aceste alegeri sunt cele mai importante alegeri de la proclamarea independenţei încoace. Provocările interne, dar în mod special aş remarca provocările cu caracter extern ne determină pe toţi să fim maximum de responsabili, uniţi, solidari, în a oferi Republici Moldova un viitor european”, a fost principalul mesaj al lui Vlad Filat, în cadrul declaraţiei de presă susţinută alături de Klaus Iohannis.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult