Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Iohannis și-a dat demisia din funcția de președinte al României

Iohannis și-a dat demisia din funcția de președinte al României

scris de Ziua Veche
167 Afisari

Klaus Iohannis și-a anunțat luni demisia din funcția de președinte al României.

El a menționat că va pleca din funcție pe data de 12 februarie.

‘Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie’, a precizat Klaus Iohannis, luni, într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Parlamentul se reunește marți, de la ora 10.00, pentru a discuta solicitarea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, au decis Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, care a făcut acest anunț, a precizat să există două posibilități, documentul să fie trimis Curții Constituționale pentru un punct vedere sau să formeze o comisie de anchetă.

‘Foarte probabil vom propune trimiterea la Curtea Constituțională pentru un punct de vedere’, a precizat Bolojan.

Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis:

Astăzi, în Parlamentul României, s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui.
Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție după alegerea noului Președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată – repet, niciodată – n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă.

Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a Președintelui. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern. În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ.
În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului Președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii.
Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte ale României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie.
Dumnezeu să binecuvânteze România!”

Efectele politice ale demisiei lui Klaus Iohannis

Decizia președintelui Klaus Iohannis de a demisiona din funcție înainte de încheierea mandatului său reprezintă un moment de cotitură în politica românească. Această mișcare surprinzătoare nu doar că schimbă dinamica politică internă, dar are și implicații majore pe plan extern.

Criza politică și impactul asupra stabilității interne

Iohannis și-a motivat plecarea prin dorința de a evita o criză politică prelungită generată de procedura de suspendare inițiată în Parlament. Cu toate acestea, gestul său nu elimină problemele, ci le amplifică. România se confruntă acum cu o tranziție forțată, într-un moment sensibil în care stabilitatea este esențială. Pe termen scurt, această decizie aruncă țara într-o perioadă de incertitudine, în care competiția politică pentru ocuparea interimară a funcției prezidențiale va deveni intensă. În plus, declanșarea referendumului de demitere nu mai are sens, dar rămâne întrebarea cine va beneficia politic de această situație.

Divizarea societății și repercusiunile asupra alegerilor prezidențiale

Așa cum a subliniat chiar fostul președinte, România riscă să intre într-o spirală a dezbinării. Dezbaterile nu vor mai fi despre viitorul țării, ci despre legitimitatea acestei demisii și efectele sale. Candidații la alegerile prezidențiale din acest an ar putea fi afectați de această mutare, întrucât discursul public se va concentra pe această criză și nu pe viziunea lor pentru România. În loc să avem o campanie electorală centrată pe soluții, vom asista la o luptă pentru interpretarea gestului lui Iohannis.

Percepția internațională și credibilitatea României

Pe plan extern, gestul fostului președinte ar putea fi privit ca un semn de instabilitate politică. Partenerii strategici ai României, în special din Uniunea Europeană și NATO, ar putea considera această situație o dovadă de fragilitate instituțională. Deși demisia poate fi interpretată ca un gest de responsabilitate, momentul ales ridică semne de întrebare asupra capacității României de a gestiona eficient tranzițiile politice. Într-un context geopolitic complex, în care stabilitatea regională este esențială, această decizie poate afecta încrederea investitorilor și a aliaților.

Concluzii

Demisia lui Klaus Iohannis este un act fără precedent în politica românească recentă. Deși justificată ca o încercare de a evita o criză, această decizie generează o serie de incertitudini care ar putea afecta atât scena politică internă, cât și imaginea României în lume. În loc să clarifice lucrurile, plecarea sa prematură creează noi provocări, iar întrebarea esențială rămâne: cine va reuși să capitalizeze acest moment și cum va influența viitorul țării?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS