Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Iohannis: Terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară!

Iohannis: Terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară!

scris de P.C.R.
9 afisari

Miniștrii Guvernului Mihai Tudose au depus jurământul, joi, la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a președinților celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, după ceremonia de depunere a jurământului de către noul Cabinet, că PSD-ALDE a băgat ţara în criză, după primele şase luni de guvernare, fiindcă nu a ştiut să guverneze. „Aţi băgat ţara în criză”, a spus Iohannis.

Declaratia presedintelui Iohannis

„O formulă scurtă, foarte scurtă, care ar caracteriza aceste prime șase luni din mandatul coaliție PSD – ALDE ar putea suna: „Ați băgat țara în criză fiindcă nu ați știut să guvernați”. Că a fost vina sau că este vina fostului Prim-ministru care nu s-a pus singur acolo, dar din păcate nu a știut să plece singur, sau a altcuiva, nu este o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii, este o analiză pe care, probabil, ați făcut-o sau o veți face în coaliție. Dar faptele rămân și dovadă că această formulă scurtă de concluzii este adevărată este chiar moțiunea de cenzură pin care ați demis propriul Guvern. Și asta o noutate în spațiul democratic european.

Fostul guvern nu va rămâne în istorie pentru scurtimea mandatului, au fost alții care au avut mandate mai scurte, ci după părerea mea, fostul guvern va rămâne în istorie pentru nefericita Ordonanța 13, iar coaliția PSD – ALDE prin faptul că și-a demis prin moțiune de cenzură propriul guvern.

Acum, după ce unii s-au străduit destul de mult să termine repede această criză, găsim coaliția cu un nou guvern și, surprinzător, cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunță pentru români, noi impozite. După ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor deja se anunță contramăsuri. Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile.

Nu veți mai putea merge în față românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat.

Este dreptul legitim al coaliției să meargă cu ce program de guvernare dorește în Parlament și dacă obține votul de învestitură, Guvernul se va apuca de treabă dar, în 6 luni, schimbăm de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe, de la creșteri de salarii la taxa de solidaritate. Un astfel de comportament cu certitudine nu se încadrează în ceea ce se numește predictibilitate fiscal-bugetară. Un astfel de comportament guvernamental cu siguranță induce dubii în rândul mediului de afaceri. Dacă va fi sustenabil, nu știm, nu am văzut astfel de calcule, dar stimați PSD-işti, ALDE-işti, UDMR-işti, în numele românilor vă rog să terminați cu această țopăială fiscal-bugetară, taxa de solidaritate.

Domnule Prim-ministru, onoraţi membri ai Guvernului, fiți solidari cu românii şi guvernați responsabil! Vă solicit să guvernați în așa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%. Vă solicit să guvernați în așa fel încât românii să aibă garanția că Guvernul României apără și promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul Ordonanței 13.

Domnule Prim-ministru, onoraţi membri ai Guvernului, vă rog să faceți tot ce este necesar pentru a arăta partenerilor noștri din NATO, din Uniunea Europeană, aliaţilor noştri, că suntem oameni serioși, că suntem o țară serioasă, cu toate sincopele politice și că știm să ne respectăm angajamentele. Dovediţi că ştim să respectăm angajamentul de 2% pentru cheltuieli de apărare, aşa cum am promis aliaţilor din NATO. Dovediţi că suntem capabili să ţinem deficitul bugetar sub control, să promovăm investiţii publice şi private, să avem în continuare creştere economică, aşa cum ne-am angajat faţă de partenerii din Uniunea Europeană. Fie ca această a doua încercare de guvernare să aibă mai mult succes decât prima. Eu mi-o doresc, românii şi-o doresc şi pot doar să sper foarte tare că şi dumneavoastră vă doriţi acelaşi lucru. În acest sens, încă o dată, succes!”

Guvernul condus de Mihai Tudose a fost învestit de către Parlament cu 275 de voturi favorabile şi 102 „împotrivă”. Premierul desemnat Mihai Tudose a declarat, în plenul comun al celor două Camere, că România nu are nevoie de un guvern relaxat, ci de unul în stare permanentă de alertă. El a mai spus că nu există ”alte obiective” în ceea ce îl priveşte decât implementarea programului de guvernare şi recuperarea întârzierilor ”apărute pe parcurs”, enumerând câteva dintre obiectivele pe care guvernul pe care îl va conduce le va avea în vedere, printre acestea fiind absorbţia de fonduri europene, consolidarea parteneriatului strategic cu SUA şi dezvoltarea relaţiilor cu Germania şi Franţa. Tudose a ţinut să sublinieze că guvernul Grindeanu a dus lucrurile într-o direcţie bună, dar pentru ceea ce şi-a propus guvernarea PSD-ALDE nu este de ajuns.Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că, în urma moţiunii de cenzură împotriva cabinetului Grindeanu, Parlamentul este mai puternic şi a revenit pe locul pe care îl merita în raport cu puterea executivă, în condiţiile în care, mult timp, Legislativul a fost tratat ca o anexă a Guvernului. Dragnea, a mai spus că premierul desemnat este un manager bun şi rămâne să demonstreze această calitate prin felul în care va gestiona actul de guvernare. Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă nu va susţine în niciun fel modificarea cotei unice prin creşterea impozitării, indiferent sub ce nume va veni iniţiativa, ci doar dacă este vorba despre o scădere a impozitării.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult