Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ironia sorții: Ștefania Duminică, demisă pentru plagiat de Ponta

Ironia sorții: Ștefania Duminică, demisă pentru plagiat de Ponta

scris de C.S.
5 afisari

Ştefania Duminică a fost demisă de Victor Ponta din funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei. Decizia vine după ce Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a stabilit că lucrarea de disertaţie a acesteia din 2012 este un „plagiat integral” după o lucrare din 2008.

Ștefania Duminică, demisă pentru plagiat.

„Lucrarea de disertaţie a doamnei Ştefania Vasilica (Duminică) Voicu este un plagiat integral al lucrării doamnei Camelia Voiculescu. De la Titlu, Cuprins până la Concluziile personale, totul este copiat identic. De fapt, este vorba de o fotocopie a lucrării sursă în care s-au produs câteva modificări minore care trădează efortul superficial de înlăturare a posibilităţii de identificare a lucrării sursă. Raportul Comisiei, anexat acestui Proces verbal, detaliază tehnic plagiatul”, a concluzionat Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti (UB).

Autoarea este doctorandă la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii din Bucureşti, unde susţine activităţi de predare în conformitate cu statutul de doctorand, a precizat Comisia de Etică.

Comisia a analizat lucrarea Ştefaniei Duminică şi pe cea cu acelaşi titlu de Camelia Voiculescu, susţinută în 2008 în cadrul Departamentului pentru pregătirea personalului didactic al Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti.

Comisia a precizat că s-a pronunţat în unanimitate „în legătură cu acest grosolan atentat la integritatea academică produs printr-o gravă abandonare a simplelor şi bunelor practici academice”.

Conducerea Universităţii Bucureşti a cerut, vineri, Consiliului Naţional de Etică să retragă titlul de master acordat secretarului de stat Ştefaniei Duminică, după ce Comisia de Etică a UB constatat că lucrarea de disertaţie a fost plagiată integral.

Ştefania Duminică este şi lector universitar la Departamentul de formare a profesorilor din cadrul Universităţii din Bucureşti şi profesor de limba şi literatura română în învăţământul preuniversitar.

A absolvit Liceul Pedagogic din Bucuresti, şi-a luat licenţa la Facultatea de Litere a UB şi a făcut un master în management educaţional la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a UB, fiind doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi, în domeniul Ştiinţele educaţiei.

59 comentarii

UnUL 24-02-2014 - 14:37

Plagiatorul a demis-o pe plagiatoare. Nostim!

Mircea 24-02-2014 - 14:41

Sa nu exageram. Aici e vorba despre o fotocopie. In cazul lui dottore erau doar vreo 60% cu mici asemanari. Si in plus doamna e liberala, adica face parte din partidul care a poluat masiv cel mai cinstit guvern din Romania de la Decebal incoace.

UnUL 24-02-2014 - 15:06

Doar vreo 40 de pagini copy-paste și altele cu „mari” (nu „mici” asemănări. Dar, e adevărat nu era de la un cap la altul o simplă copie xerox.

Europeanuul 24-02-2014 - 15:46

Intimplator, unul din verisorii mei si-a scris teza de doctorat in drept in anul 2002 (tot la UB). L-am, intrebat in gluma daca a plagiat si el si mi-a confirmat (foarte sincer) ca in acea perioada, standardele profesionale si legislatia romaneasca chiar nu prevedea trimiteri pentru fiecare citat 🙂 Este adevarat?

pathfinder 24-02-2014 - 15:50

Nu!
Dar daca vrei sa scapi repede de doctorat iti bagi picioarele in standardele alea profesionale.
Mai ales la unele universitati…

Europeanuul 24-02-2014 - 18:08

@Pathfinder

Nimeni nu are dreptul sa-si bage picioarele in legi si in prevederi legale (bolsevicul Marian Popescu este ultimul om care ar fi avut acest drept).

Conform verisorului meu (doctor in drept) trimiterile la fiecare citat au fost introduse pentru prima oara (dupa 89) prin Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale – prevazute si prin introducerea noului cod de studii universitare de doctorat, aprobat prin HG nr. 681/2011.

http://legeaz.net/hg-681-2011-cod-doctorat/

Cateva extrase:

(5) Teza de doctorat este o lucrare originala, fiind obligatorie mentionarea sursei pentru orice material preluat.”

(6) Studentul-doctorand este autorul tezei de doctorat si isi asuma corectitudinea datelor si informatiilor prezentate in teza, precum si a opiniilor si demonstratiilor exprimate in teza.
Conducatorul de doctorat raspunde impreuna cu autorul tezei de respectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv de asigurarea originalitatii continutului, potrivit prevederilor art. 170 din Legea nr. 1/2011″

Doctorantii din 2002 de exemplu si-au scris tezele in baza HG 37 1999 privind organizarea si desfasurarea doctoratului, publicata in Monitorul Oficial nr. 32 din 27 ianuarie 1999 – In temeiul art. 73 alin. (8) din Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile aduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/1997

Prevederile HG 37 1999 nu cereau doctorantilor sa faca trimiteri la sursa pentru fiecare citat.

ttp://legeaz.net/abrogate/hg-37-1999-organizare-desfasurare-doctorat

pathfinder 24-02-2014 - 18:17

@Euro
Esentialul din postarea mea era: „standardele alea profesionale”.

Chiar daca Romania nu avea o lege clara in 2000 (sa zicem) atat doctorandul cat si indrumatorul sau trebuiau sa respecte niste „standarde” universal acceptate.
Care sunt undeva pe la max. 15-20%.
Restul lucrarii trebuia sa fie originala…

Se pare ca astia de la UB si-au bagat picioarele (unii) dar asta este doar problema lor!

Europeanuul 24-02-2014 - 20:36

Esentialul din postarea ta 🙂 unde erau scrise standardele alea universale de care poemensti? Chiar ma intereseaza, imi poate da cineva un link?

Antibasistul 24-02-2014 - 20:49

În Kabala si-n restul scrierillor ovreiesti!!!!!!!

pathfinder 25-02-2014 - 09:52

@Euro
Sunt sigur ca puteai gasi si tu una alta…

ieee.org/publications_standards/publications/rights/ID_Plagiarism.html

ieee.org/documents/Level_description.pdf

sta.uwi.edu/resources/documents/postgrad/guidelines_staff_students_plagarism.pdf

Problema nu se pune la modul „unde erau scrise standardele alea universale”.
E vorba de bun simt academic.

Daca ai fi scris macar un singur articol stiintific ai fi vazut cum judeca altii plagiarismul si ai fi actionat in consecinta.
Si asta si in 1990 si in 1995 si in 2000 si in 2005 si in 2010, etc.
Regulile sunt aceeasi…

Dar Tonta (sau altii) nu a scris niciodata nimic care sa poata fi publicat, nu are bun simt si si-a bagat picioarele in regulile general acceptabile.

Revenind,
Sa-ti dau un exemplu.
Cand am dat eu doctoratul nu exista Turnitin si nici legea in chestiune.
Dar indrumatorul si referentii (IS, CJ si TM) au cautat portiuni din teza (exista Google) ca sa se asigure ca totul este asa cum trebuie.
Din nou: Este o chestiune de bun simt.

Europeanuul 25-02-2014 - 11:04

Dar indrumatorul si referentii (IS, CJ si TM) au cautat portiuni din teza (exista Google) ca sa se asigure ca totul este asa cum trebuie.
Din nou: Este o chestiune de bun simt.
*******
Du-te mai… Google a fost formata in 1998, iar prin anul 2000, motoarele de cautare erau in stadiu de embrio 😉

pathfinder 25-02-2014 - 11:19

@Euro
Tu pana nu te face omul tampit nu te lasi.

1. Cand presupui matale ca mi-am dau eu teza?!?

2. Doar de dragul discutiei, bolovane, de Lycos, Infoseek, AltaVista, Ask Jeeves, Yahoo ai auzit?
Cel putin asta foloseam eu in anii ’90.

3. Afirmatia:
„iar prin anul 2000, motoarele de cautare erau in stadiu de embrio”
dovedeste ori ca esti atehnic, ori tampit ori rau intentionat.
Foloseam Yahoo inca de prin 95.
Si era foarte bun.

Google a catigat competitia motoarelor de cautare pentru ca s-au concentrat numai pe asta la inceput.

4. Dobitocule, revenind la plagiat, ai inteles regulile de bun simt enuntate?

P.S. Asa se intampla bai Euro cand bati campii. O tot intorci si o invarti in stilul tau caracteristic pana provoci greata.

Europeanuul 25-02-2014 - 11:57

Daca ai fi scris macar un singur articol stiintific ai fi vazut cum judeca altii
*********
Eu am reusit sa termin stiintele economice (in Germania) dar nu am fost nici macar un doctorant. Nu am publicat nicio lucrare stintiifica.

Revenind la subiect, verisorul meu mi-a confirmat incaodata ca la inceputl anilor 2000, in Romania nu exista un cod al studiilor universitare de doctorat. Standardele profesioanle de etica si practicile de la acea vreme, prevedeau mentionarea tuturor surselor la sfirsitul lucrarii (nu prevedeau insa trimiterea la sursa si punerea in ghilimele a fiecarui citat). Prin eliminarea regulilor universale de plagiarism, clasa academica romaneasca a reusit sa-si creeze propriul ei „mediu” pentru a-si putea umfla buzunarele. Unde a fost bolsevicul Marian Popescu si intelectualii lui de cocoa cand regulile universale ale plagiarismului au fost eliminate prin lege?

http://www.youtube.com/watch?v=R59Fd6W8w84

Europeanuul 25-02-2014 - 11:59

*stiintifica* sorry

UnUL 25-02-2014 - 12:25

Europene, bași câmpii: eu am lucrat la doctorat înainte de Revoluție și mi l-am susținut puțin după, deci prin anii 90. Poate că nu exista un cod scris, dar pot să te asigur că toți conducătorii științifici acordau o importanță deosebită aparatului critic, trimiterilor bibliografice (nu se admitea ca un citat de mai mult de trei cuvinte să nu fie pus în ghilimele și să nu se indice clar sursa – Autor, operă, editură, localitatea, anul de apariție, pagina. Nu era vorba numai de lista bibliografică exhaustivă de la sfârșitul lucrării – extrem de importantă și ea.) Orice abatere de la această regulă se numește plagiat, adică furt intelectual. Și să nu spui că nu am publicat nimic : am 5 cărți publicate (pe lângă teză) și un număr considerabil de articole, unele în străinătate. Și te asiguri că aceste reguli sunt valabile oriunde în lume : și în Franța, și în Italia, și în Germania, și în SUA (e drept că acolo sistemul de trimiteri e puțin diferit, dar la fel de riguros).

UnUL 25-02-2014 - 12:25

Scuze pentru tastare: „bați câmpii”.

pathfinder 25-02-2014 - 12:28

@Euro
OK.
Daca revenim la obiectul discutiei revenim si la tonul normal al unei discutii.

Eu, si nu numnai eu, nu dau doi bani pe codurile universitare (in continua zvarcolire) romanesti.

Daca vrei sa ai o cariera fara probleme trebuie sa urmaresti regulile alea de bun simt pe care le-am enumerat.

Ponta, si altii ca el, sunt oameni fara self-esteem.
Nu fac si nu am sa fac parte din categoria asta.

In ceea ce priveste universitatile care au dat doctorate pe banda rulanta, fara sa verifice lucrarile, e problema lor.
De imagine, prestigiu si ce mai vrei tu.
Daca se ascund dupa niste coduri „originale” romanesti e treaba lor. Si nesimtirea lor.

UnUL 25-02-2014 - 12:29

P.S. Aceleași reguli sunt valabile pentru orice lucrare științifică – de la cărți și articole – la simplele comunicări de la sesiunile științifice studențești și lucrările de licență și de masterat. Eu am urmărit riguros aceste criterii la toate lucrările de licență – și mai târziu de masterat -pe care le-am îndrumat.

Antibasistul 25-02-2014 - 13:44

Vai de capul tau batrin basist fara minte un NUL, tu si doctoratul, baba si boxul!

Postarile tale mustesc a prostie, da ai indrumat studenții la poarta UBB, portarule!

UnUL 25-02-2014 - 14:03

@
Bășinel
Ca să te plagiez: Sictir, cretine!

Antibasistul 25-02-2014 - 14:07

un NUL basistule, adevarul supara pe mincinosii basisti!

UnUL 25-02-2014 - 14:24

@Europeanuul
O ultimă precizare : în centrele universitare serioase (probabil că Bucureștiul, unde corupția e în floare și totul se cumpără nu e printre ele!) aceste criterii științifice și de onestitate intelectuală au funcționat întotdeauna.
O mică „anecdotă”, perfect reală. La universitate (era prin anuul 2004 sau 2005) unuia dintre fii mei i s-a cerut ca la o anumită materie să prezinte un referat, fără de care nu era admis la examen. Profesorul a furnizat o listă cu posibile subiecte, fiul meu mi-a cerut părerea, i-am indicat o temă de pe listă pentru care avem în biblioteca proprie bibliografia necesară și fiul meu s-a pus pe lucru. A lucrat o săptămână, a predat referatul și s-a întors destul de dezamăgit acasă spunându-mi : „Eu m-am chinuit o săptămână și mulți colegi de-ai mei au luate referate gata făcute de pe net…” I-am spus că trebuie să se obișnuiască să muncească cinstit și corect, că furtul nu e o soluție. A doua zi a venit acasă râzând în hohote : „Tată, profesorul le-a anulat toate referetele celor care au copiast de pe net și i-a pus să facă altele: Al meu e bun!” Astfel s-a convins și el că munca cinstită e preferabilă furtului. ȘI ERA VORBA DE UN SIMPLU REFERAT DE SEMINAR, NU DE O LUCRARE DE LICENȚĂ SAU DE MASTERAT, CU ATÂT MAI PUȚIN DE O TEZĂ DE DOCTORAT.
La catedra noastră, în decursul timpului, au existat lucrări de licență sau lucrări de gradul I la profesori (conduceam și așa ceva) RESPINSE din cauză de plagiat, și e absolut normal să fie așa.

Antibasistul 25-02-2014 - 14:42

un NUL nebunul, ca rimeaza si n-ai minte, portarule la UBB, nu ți-e rusine sa o tot faci pe desteptul cind e vizibil din postarile tale ca dai in gropi de pro…t ce esti?

UnUL 25-02-2014 - 15:00

@Bășinel
Dă din gură liniștit în continuare, nu te bagă nimeni în seamă.
Oricum, să nu crezi că dacă tu ți-ai cumpărat lucrarea de masterat, așa se întâmplă și prin alte părți, și acesta e normalitatea!

Antibasistul 25-02-2014 - 16:23

Io nu-s lipsit de caracter si onoare ca un NUL retardatul basistt,, care si PORTAR la UBB, CARE MINTE cu nerusinare ca ar fi dascal!

Funcția de portar f. probabil obținuta pe bani, pentru ca-i prea cretin si pentru aceasta!

Antibasistul 25-02-2014 - 17:31

Batrine basist fara minte un NUL, AM AVUT AMBIȚIA SA-MI SCRIU SINGUR DIZERTAȚIA DE SFIRSIT DE MASTERAT, SI AM SCRIS-O EU, NU ALTCINEVA!!!!!

Io nu-s lipsit de caracter si onoare ca un NUL retardatul basistt,, care PORTAR la UBB, MINTE cu nerusinare ca ar fi dascal!

Funcția de portar f. probabil obținuta pe bani, pentru ca-i prea cretin si pentru aceasta!

UnUL 25-02-2014 - 17:39

@Bășinel
Da? Uimitor! Și câte greșeli de ortografie ai avut în cele 50 de pagini. După cum te cunosc, cel puțin 10-15 pe pagină

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 24-02-2014 - 14:45

„Ştefania Duminică este şi lector universitar la Departamentul de formare a profesorilor din cadrul Universităţii din Bucureşti şi profesor de limba şi literatura română în învăţământul preuniversitar.

A absolvit Liceul Pedagogic din Bucuresti, şi-a luat licenţa la Facultatea de Litere a UB şi a făcut un master în management educaţional la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a UB, fiind doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi, în domeniul Ştiinţele educaţiei.”

Nu ar fi normal ca acestei spurcaciuni de mui.ere sa i se retraga toate diplomele si sa fie spusa unor examene foarte dure pentru reevaluare ? Si chiar daca ar trece aceste teste ea nu ar mai trebui sa ocupe vreo functie in invatamint.

pathfinder 24-02-2014 - 14:58

Ba da.
Tot ce a obtinut dupa plagierea disertatiei trebuie sters sau retras.
In plus, comisia care a avizat plagiatul trebuie cumva trasa la raspundere.
Daca se cauta (serios) prin acte se va vedea ca atat ea cat si indrumatorul (eventual alti membri ai comisiei) au dat cu subsemnatul ca respectiva „lucrare” nu este plagiata.
Cel putin asa se face unde sunt eu…

UnUL 24-02-2014 - 15:04

Și unde sunt eu.

digital 24-02-2014 - 19:10

dreq să te ia!pe cine intere unde ești tu!

UnUL 24-02-2014 - 19:43

„Intere”???
Boulene, ideea nu era locul unde sunt eu, ci faptul că și acolo unde sunt eu (adică la UBB) îndrumătorul de lucrare semnează că lucrarea respectivă nu e plagiată.
Capisci, sau îți fac un desen?

digital 24-02-2014 - 20:07

UnUL
24-02-2014 at 19:43
serios, mă?!
te excitași cumva, boșorogule?!

UnUL 24-02-2014 - 20:14

Excitat de ce, puișor? Tu ești obsedat de sex, ca orice impotent. Nu e niciun motiv de excitație pe aici.

Antibasistul 24-02-2014 - 20:46

un NUL cretinul basist batrin de tot, s-a excitat cind a vazut Moartea care il cauta, a confundat-o cu o fata de 17 ani!!!!!

UnUL 24-02-2014 - 21:03

APROPO DE MOARTE ȘI EXCITAT:

Un moş, pe moarte, zăcea în pat.
Vin nepoţii pe la el şi ce se gândesc ei: moşul mai are puțin şi moare, ia să ne distrăm un pic cu el.
Zis și făcut. Se duc ei la farmacie şi cumpără o cutie de Viagra, se duc acasă la moş, îi dau să înghită toate pastilele din cutie şi pleacă.
Când, a doua zi, vin ei iar în vizită să vadă ce mai face moşul, ia-l de unde nu-i! O întreabă pe bunica lor:
– Mamaie, unde-i moşul, cum se simte?
Bunica le spune că moşul e sus pe deal. Se duc nepoţii la el să vadă ce face. Moşul cosea de zor iarba.
– Tataie, ce faci aicea?
– Cosesc și io, ce să fac?
– Păi, şi cum te simți? Că ieri erai pe moarte.
– Păi nu ştiu cum dracu, dar aseară mi s-a sculat p**a așa dintr-o dată. Când mă uit în cameră, o văd pe una la capul patului, cam urâtă, ce-i drept, şi îmbrăcată în negru… Mă ridic, o trântesc în pat şi dă-i … ca-n tinereţe, 10 numere, tot tacâmul, ce să vă mai zic… a leşinat aia acolo.
După care i-am luat coasa şi am venit aici pe deal la muncă.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 24-02-2014 - 21:20

Asta-i banc de cadru didactic cu doctorat de la U B B !
Incredibil , pina unde a putut decade aceasta prestigioasa universitate !
Domnule Rector P O P , admite-ti un asemenea ,, comportament” din partea unui asa zis ,, cadru didactic ” ???????????

Antibasistul 24-02-2014 - 21:24

Pensionar portar de la UBB, moartea intreaba OAMENII pe unde esti, vrea sa te ia!!!!!!!!!!!!!!!!

Antibasistul 24-02-2014 - 21:26

Postarea de sus e adresata cretinului portar pensionar de la UBB, un NUL!

UnUL 24-02-2014 - 21:46

@Agramanghel
„admite-ți un asemenea comportament” (ADMITEȚI scris total aiurea cu cratimă !!!)

UnUL 24-02-2014 - 21:47

@Bășinel, m-am înțeles de mult cu ea; avem întâlnire peste 35 de ani.

Antibasistul 24-02-2014 - 21:57

Batrin BASIST fara minte un NUL, nimeni NU POATE SA FACA INȚELEGERE CU MOARTEA, NICI TU, MOARTEA TE IA CIND VREA EA, NU CIND VREI TU, DOBITOC BASIST!!!!!!!!!!!

digital 24-02-2014 - 22:00

UnUL
24-02-2014 at 21:03

băi, moș cretin, cu d-ăstea te ocupi la ubebeu?!
d-aia ies boci, ruși și alte lighioane care ne conduc,, fir-ai all dreq de patruped libidinos!

ValVerde 24-02-2014 - 22:02

Ba huhule, ce ramas in urma esti cu tehnologia !
Eu pot sa-ti dau exemplu de meserie care stabileste cu mult in avans cind vine moartea sa te ia.

Inca nu e disponibila in toate tarile si pentru toti indivizii, dar sub anumite circumstante poti afla si cu 8-10 ani in avans ziua si ora la care vei muri .

Antibasistul 24-02-2014 - 22:16

VV. cretin te-ai nascut, cretin vei murii CA MARELE IDIOT basist un NUL, la fel ca toți basiștii!!!!!

digital 24-02-2014 - 22:21

ValVerde
24-02-2014 at 22:02
așa e bă, ai ajuns să ți-o sugy…tehnologic, dreq de vitălău împuțit!
Doamne câtă prostie zace-n voi!

digital 24-02-2014 - 22:24

Antibasistul
24-02-2014 at 22:16
va muri pe dreq, e mort deja vitălăul dreq ce e, acu vorbesc doar E-urile din carcasa lui împuțită!

UnUL 24-02-2014 - 22:25

@Bășinel
Pe cât facem pariu?

UnUL 24-02-2014 - 22:31

@Bășinel
„VEI MURI” cu un singur i, BOULE!!!

Antibasistul 24-02-2014 - 22:58

Handicapat mintal basist un NUL, sa te fereasca Dumnezeu sa ajungi in labele mele ca-ti storc in capul tau cretin basist numai iiiiiiiiiii-uri CRETINULE ANALFABET BASIST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

UnUL 24-02-2014 - 23:35

@Bășinel, „Eu nu ți-aș dori vreodată să ajungi să MĂ cunoști”:

Antibasistul 24-02-2014 - 23:57

Abia astept sa te cunosc boșorog BASIST blestemat IN VECI, stirpitura jegoasa, stirpitura securista comunista basista gunoi un NUL, PTIU de miliarde de ori!!!!!!!!!!!

UnUL 25-02-2014 - 00:06

EU NU: MI-AR FI PREA SCÂRBĂ.

Antibasistul 25-02-2014 - 16:59

Daca AI AVEA MINTE si suflet, onoare, DA TI-AR FI SCIRBA DE TINE JEGULE BASIST!!!

Mircea 24-02-2014 - 15:04

Si in plus avem deja si precedentul. Indrumatorul care a avizat lucrarea lui dottore este deja acolo unde merita. Motivul e altul dar efectul conteaza.

digital 24-02-2014 - 19:11

doar kiorul, contează, vedea-v-aș atârnați de candelabrele din piață!

pathfinder 24-02-2014 - 19:20

„doar kiorul, contează,”

Ha! Ha! Ha! Ha! Ha!
De aia scrii tu cu litere mici, „intere”, poate-poate nu se observa restul….

UnUL 24-02-2014 - 19:44

Pentru noi, nu, pentru tine, DA.

digital 24-02-2014 - 19:09

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ
24-02-2014 at 14:45

iar tu, zgripțuroaică zbârcită, ar trebui să fii înfiptă într-o țeapă cu noduri, de douăjde metri, iar reevaluarea să ți-o facă kiorul!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult