Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Kelemen Hunor: Impunerea limbii maghiare în Transilvania este un fake news.

Kelemen Hunor: Impunerea limbii maghiare în Transilvania este un fake news.

scris de Misu Andrei
75 afisari

Proiectul de lege privind Codul administrativ a creat un scandal imens, dar artificial, a declarat miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a arătat că acesta este constituţional, iar obiectivul a fost de fapt „corectarea Codului lui Dăncilă”.

„Sunt convins că marea majoritate cunoaşte istoria recentă a acestui proiect, dar totuşi merită recapitulat. În 2018 a fost intens dezbătut şi votat cu mare majoritate, inclusiv cu votul colegilor care azi sunt la guvernare, un Cod administrativ care a reglementat aspecte din administraţia centrală şi locală, inclusiv folosirea limbii materne acolo unde o minoritate trăieşte într-un număr semnificativ. Acel act a fost atacat de preşedintele Iohannis la CCR. În sesizarea preşedintelui era detaliat, pe opt pagini, că folosirea limbii materne în administraţia publică locală în condiţiile stabilite de actul normativ ar fi neconstituţională. Părerea preşedintelui era că Legea 2015 din 2001 nu era în conformitate cu Constituţia. CCR a considerat că legea votată în 2018 are elemente de neconstituţionalitate, dar în niciun caz nu e vorba de articolele care reglementau folosirea limbii materne în condiţiile stabilite de lege, fiindcă erau perfect constituţionale. Este momentul să citim din Constituţia României art. 12 alineatul 2”, a spus Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult