Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Klaus Iohannis despre summitul NATO

Klaus Iohannis despre summitul NATO

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Candidatul ACL la prezidențiale, Klaus Iohannis, a afirmat cǎ deciziile luate la recentul summit NATO  sunt pași concreți, eficienți, care arată capacitatea de reacție a Alianței și faptul că rolul ei crucial nu s-a redus în niciun fel la nivel global.

Klaus Iohannis despre summitul NATO (foto:presalibera.net)

Klaus Iohannis despre summitul NATO (foto:presalibera.net)

Liderul PNL este de pǎrere cǎ Declarația finalǎ a summitul a pus ȋn luminǎ faptul că statele membre au resursele, capabilitățile și voința politică necesare pentru a se asigura că Alianța este gatǎ sǎ facǎ fațǎ oricǎrei provocǎri și e pregǎtitǎ  să apere libertatea individului, drepturile omului, democrația și statul de drept. Ȋntr-un comunicat de presǎ remis luni, 8 septembrie, de Agerpres, Klaus Iohannis afirmǎ cǎ „Summitul a dat un mesaj clar de unitate a lumii euroatlantice, extrem de așteptat și pe care România trebuie să îl salute.”, precizȃnd cǎ „această unitate euroatlantică a fost limpede exprimată în Declarația finală, inclusiv prin condamnarea în termeni limpezi și fermi a agresiunii Rusiei în Ucraina.

„Mai mult, Alianța i-a cerut acesteia să se conformeze urgent valorilor și angajamentelor care au făcut posibil construirea unui parteneriat NATO — Rusia. Cu excepția celor politice, toate canalele de comunicare între Alianță și Federația Rusă au fost închise. Summitul a trimis mesaje clare, unanime că NATO rămâne cea mai puternică și solidă garanție de securitate pe care o poate avea un stat astăzi. Prin măsurile care s-au luat la summit, țara noastră și-a îndeplinit obiectivele, iar România are astăzi cele mai mari și consistente garanții de securitate din toată istoria ei. Acest fapt trebuie subliniat de fiecare dată. Așa cum arată foarte clar exemple tragice foarte recente, petrecute la frontierele României, fără a avea securitatea asigurată, nu poți construi nimic durabil din punct de vedere politic, economic sau social” a adǎugat Iohannis ȋn comunicatul sus amintit.

Din punctul de vedere al liderului PNL este de salutat efortul Alianței de a deschide o cooperare mai strânsă cu Republica Moldova, la nivel de expertiză, reformă a sistemului de securitate, construcție instituțională. Totodatǎ, Iohannis a atras atenția cǎ Republica Moldova trebuie încurajată să continue și să întărească această colaborare, inclusiv să deschidă o dezbatere la nivelul societății în ceea ce privește opțiunile de securitate ale statului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult