Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Klaus Iohannis, primele declaraţii: mesajul pentru români, Parlament, Guvern şi partenerii externi

Klaus Iohannis, primele declaraţii: mesajul pentru români, Parlament, Guvern şi partenerii externi

scris de A.P.
2 afisari

Președintele PNL, Klaus Iohannis, solicită Parlamentului ca marți să pună pe ordinea de zi legea amnistiei și grațierii și să respingă acest act normativ.

Cum comentează Iohannis votul din diaspora

Primele declaratii ale presedintelui Iohannis

Președintele ales al României, Klaus Iohannis, a susţinut, luni dimineaţă, o primă declaraţie oficială, în care le-a mulţumit alegătorilor pentru voturi şi a lansat mai multe mesaje privind schimbările necesare. Unul dintre mesaje a fost îndreptat către preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, pe care îl roagă să retragă de pe post toți ambasadorii din țările unde „românii au fost umiliți”.

„Este foarte îmbucurător că aproape 400.000 de români au votat în diasporă, dar este îngrijorător că au fost mii care nu au putut să voteze. Vinovații trebuie să răspundă cu funcția. Îl rog pe președintele încă în funcție să analizeze această situatie și să cheme de pe post toți diplomații care nu au gestionat corespunzător procesul de votare. Să fie retrați ambasadorii de acolo unde românii au fost umiliți”, a afirmat Klaus Iohannis.

Acesta a mai spus că nu poate să accepte să existe situații unde concentățenii săi să fie tratați cu gaze lacrimogene pentru că vor să voteze.

„Cineva trebuie să suporte consecințele votului catastrofal organizat din diasporă. Guvernul va trebui să analizeze și să-i tragă la răspundere pe cei vinovați. Vreau să-mi exprim încă o dată respectul pentru românii din diasporă, care au avut nevoie de multe ore ca să voteze, care au înțeles importanța votului lor”, a mai spus liderul PNL.

„Pe 16 noiembrie, cetățenii României au dat semnalul schimbării profunde. Este unul extrem de puternic, atât pentru mine cât și pentru clasa politică. Eu am înțeles acest semnal dat de cetățenii români. Îi îndemn pe politicieni să ia în considerare acest semnal dat printr-un vot covârșitor, să judece bine ce au de făcut în zilele următoare”, a a declarat liderul PNL.

Acesta a solicitat Parlamentului să pună pe ordinea de zi Legea amnistiei și grațierii și să o pice, dar să ia în discuție și solicitările venite din partea justiției.

Solicit Parlamentului să se țină de cuvânt și mâine să pună pe ordinea de zi legea amnistiei și grațierii și să o pice. Tot mâine rog Parlamentul să ia în discuție toate solicitările venite din partea justiției și să le încuviințeze pe toate. Rog partidele politice să înceapă urgent discuțiile pe tema votului electronic și a votului prin corespondență. Nu vreau să se mai întâmple vreodată ce s-a întâmplat în diasporă”, a mai spus Klaus Iohannis.


”Un gând bun pentru partenerii noștri externi. Voi continua parteneriatele care sunt pilonii politicii externe ale României. Parteneriatul strategic cu Statele Unite, rolul și locul nostru în NATO, rolul și locul nostru în UE. Voi dovedi că România este un partener serios, credibil și de cursă lungă.”, a spus Iohannis.

De asemenea, președintele ales a făcut un apel la guvern pentru veni în Parlament cu bugetul pentru anul viitor.

”Invit Guvernul să poftească în Parlemnet cu bugetul pe 2015, cu cât mai repede, cu atât mai bine.”, a mai spus Klaus Iohannis.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult