Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Klaus Iohannis, validat de CCR în funcția de președinte

Klaus Iohannis, validat de CCR în funcția de președinte

scris de Z.V.
1 afisari

Curtea Constituţională (CCR) a adoptat hotărârea de validare a alegerii lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României.

Klaus Iohannis, validat de CCR în funcția de președinte (foto:ziardecluj.ro)

Klaus Iohannis, validat de CCR în funcția de președinte (foto:ziardecluj.ro)

Curtea Constituţională a aprobat, vineri, 21 noiembrie, hotărârile de validare a rezultatului alegerilor prezidenţiale şi a alegerii lui Klaus Iohannis funcţia de preşedinte al României, ceremonia, la care urmează să participe preşedintele ales şi preşedintele Traian Băsescu, urmând să aibă loc la ora 12:00. Lui Klaus Iohannis urmează să i se înmâneze un exemplar al actului de validare a rezultatului alegerilor. Conform Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, actul de validare a rezultatului alegerilor se întocmeşte în trei exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului, pentru depunerea jurământului prevăzut de Constituţie, iar al treilea se înmânează candidatului ales.

BEC a finalizat joi procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din turul II al prezidenţialelor, potrivit căruia Klaus Iohannis este declarat câştigător al scrutinului. Potrivit documentului, Klaus Iohannis este candidatul care a îndeplinit condiţiile art. 81 din Constituţie. Articolul menţionat se referă la „alegerea Preşedintelui” şi prevede, la alineatul (3), că „în cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea (în primul tur de scrutin – n.r.), se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi”.

Klaus Iohannis a obţinut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi, conform procesului-verbal întocmit de BEC. Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne este de 11.719.344, dintre care 10.042.721 au votat la secţia de votare în a cărei rază teritorială domiciliază, pe listele electorale permanente, 1.569.668 au votat în altă localitate decât cea de domiciliu, iar 106.955 cu urna mobilă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult