Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Laszlo Borbely: UDMR aşteaptă autonomia “Ţinutului Secuiesc” până în 2012

Laszlo Borbely: UDMR aşteaptă autonomia “Ţinutului Secuiesc” până în 2012

scris de Ziua Veche
1 afisari

.În cadrul unui interviu acordat cotidianului România Liberă, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, atrage atenţia în contextul dezastrului ecologic din Ungaria că în România există peste 1.000 de situri contaminate, care însă nu ar reprezenta nici un pericol, fiindcă sunt monitorizate permanent.


În acelaşi timp, Laszlo Borbely, unul dintre cei mai influenţi lideri ai UDMR sugerează că Uniunea rămâne la guvernare doar dacă PDL satisface anumite condiţii, inclusiv intrarea în vigoare a legii regionalizării, prin care regiunile economice primesc autonomii lărgite, miza fiind autonomia Ţinutului Secuiesc.

0 comentariu

Nellu 19-03-2010 - 10:09

Consiliul Superior al Magistraturii incalca normele ONU

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) – institutia care ar trebui sa fie garantul justitiei în România – este mai degraba un sindicat, tolerant chiar si cu magistratii care încalca legea.

Aceasta este concluzia unei dezbateri organizate, ieri, de Societatea Academica Româna (SAR), odata cu lansarea raportului intitulat „CSM – arbitru sau sindicat?”, la care au participat nu doar re prezentanti ai societatii civile, ci si magistrati. Potrivit raportului, în ultimii ani CSM a dat dovada de mult prea multa îngaduinta fata de procurorii sau judecatorii pe care ar fi trebuit sa-i sanctioneze.

În plus, a acceptat chiar ca unii dintre acestia sa iasa la pensie mai de vreme si sa scape astfel de excluderea din magistratura de care erau vizati pentru abateri grave.

Facând trimitere la principiile de la Bangalore (standarde de integritate si etica în sistemul judiciar, impuse de Organizatia Natiunilor Unite), documentul SAR are o singura concluzie: „…e limpede ca atunci când CSM nu respecta el însusi legea, nu poate cere altora sa o respecte (…). Conducerea CSM ar trebui sa fie un exemplu de conduita, dar are probleme de colaborare cu fosta Securitate si de încalcare a legii ce limiteaza numarul de mandate. Acestea sunt violari flagrante ale principiilor de la Bangalore”.

Cât despre solutii: viitorii membri ai CSM (care ar trebui alesi în toamna acestui an) sa constituie „modele de integritate” care sa-i poata sanctiona rapid pe magistratii certati cu legea si cu etica.

Sursa: EvZ

Nellu 19-03-2010 - 10:10

Sporuri ilegale la Ministerul Justitiei

Curtea de Conturi a descoperit ca soferii instantei supreme au primit în 2008 sporuri de 50% “pentru risc si suprasolicitare neuropsihica”. Magistratii detasati la Ministerul Justitiei primeau spor de delegare, plus contravaloarea transportului. Inclusiv în concedii si week-end-uri.

Controalele efectuate de Curtea de Conturi în anul 2008 asupra institutiilor din domeniul Justitiei au evidentiat o serie de nereguli prin care s-au creat prejudicii bugetului de stat. Si nu numai în privinta sporurilor acordate ilegal sau salariilor de merit date pe “ochi frumosi”, ci si prin suplimentarea nejustificata a sumelor aferente unor contracte. Din nepricepere sau rea-vointa, ori pentru ca tot mai exista portite legislative, reprezentantii Justitiei, adica exact cei care sunt pusi sa apere si sa respecte legea, au ajuns sa întocmeasca chiar si trei state de functii, desi legal trebuia numai unul.
Potrivit Raportului Curtii de Conturi pe anul 2008, Înalta Curte de Casatie si Justitie (ÎCCJ) a acordat soferilor si personalului nou-angajat un spor de 50% “pentru risc si suprasolicitare neuropsihica, drept acordat în baza unor sentinte judecatoresti, desi aceasta categorie de personal nu a solicitat în instanta acordarea acestui drept salarial”.
Tot la ÎCCJ, Curtea de Conturi a descoperit ca 62 de persoane au primit sporuri cu valori între 10 si 15%, la salariul de încadrare, pentru activitati suplimentare, alte 63 de persoane – functionari publici si personal contractual – primind în perioada octombrie – decembrie 2008 drepturi salariale necuvenite, reprezentând sporuri pentru conditii vatamatoare.

Nellu 19-03-2010 - 10:14

Pretul unui magistrat la Ministerul Justitiei: 56.000 de euro pe an

Ministrul Justitiei a anuntat joi ca va reduce numarul de posturi din institutie, prin desfiintarea a 14 functii de directori adjuncti si transformarea a trei directii din sapte.

Catalin Predoiu a anuntat joi decizia de a “reduce posturile inutile” din Ministerul Justitiei, în asa fel încât “eficienta institutiei sa fie comparabila cu cea a unei organizatii private”. Astfel, din schema Ministerului Justitiei vor disparea 14 posturi de director adjunct, care, dupa calculele lui Predoiu, ar putea aduce institutiei o economie de circa 450.000 de euro anual. Încetarea detasarilor pentru opt magistrati care lucrau în minister a mai condus la o economie de 450.000 de euro pe an, ceea ce înseamna ca institutia cheltuia anual pentru întretinerea fiecarui magistrat detasat circa 56.000 de euro pe an. “Suma aceasta nu reprezinta doar îndemnizatia, ci si cheltuieli cu diurna acestora, decontarea chiriilor, deplasari etc.”, a detaliat Predoiu.

Sursa: Cotidianul

Nellu 19-03-2010 - 10:17

Anca-Cristina Zevedei, fosta barmanita, numita sefa peste fonduri de miliarde de euro

O fosta barmanita a fost numita de PD-L sefa peste fonduri de miliarde de euro. Anca-Cristina Zevedei a fost numita de Mihai Seitan director interimar al autoritatii de management, institutie subordonata Ministerului Muncii care gestioneaza fonduri europene pentru resurse umane în valoare de 4,2 miliarde de euro, scrie Inpolitics.

La doar 34 de ani, Cristina ocupa o functie importanta în organizatia de femei a PD-L si este casatorita cu un om de afaceri apropiat de primarul sectorului 6, Cristian Poteras.

Acum patru ani, presa a dezvaluit ca Zevedei a lucrat ca barmanita la Bistro Ateneu, lânga Ateneul Român.

Ulterior s-a lansat în afaceri, deschizându-si o agentie de fotomodele, un salon de frumusete, în incinta unui celebru hotel din Capitala, dar si o agentie de plasare a fortei de munca în strainatate.

Sursa: Antena 3

Nellu 19-03-2010 - 10:20

Limba maghiara, oficializata de alesii locali din Harghita, Covasna si Mures

Maghiara a fost declarata limba oficiala de catre alesii locali din Harghita, Covasna si Mures. Mai mult, la Adunarea Alesilor Locali din Secuime s-a votat ca ziua de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sa fie libera.

Potrivit proiectului adoptat, orice cetatean cu domiciliul în Mures, Covasna sau Harghita are dreptul sa foloseasca maghiara liber si în aceleasi conditii ca si limba româna, atât în scris cât si verbal. Mai mult, ziua de 15 martie a fost declarata sarbatoare oficiala cu caracter local si va fi zi libera pentru secui.

Sursa: MediasInfo.ro

Huhu 20-03-2010 - 14:19

Va merge la infinit????????

Huhu 20-03-2010 - 14:19

La imfinit???????//

Huhu 20-03-2010 - 14:21

La infinit?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult