Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Laszlo Tokes şi Csaba Sogor vor autonomia Ţinutului Secuiesc

Laszlo Tokes şi Csaba Sogor vor autonomia Ţinutului Secuiesc

scris de S. P.
2 afisari

Eurodeputaţii români de etnie maghiară Laszlo Tokes şi Csaba Sogor au vorbit luni, în plenul PE, despre marşul neautorizat de luni, de la Târgu Mureş.

Laszlo Tokes susţine autonomia Ţinutului Secuiesc

Laszlo Tokes susţine autonomia Ţinutului Secuiesc

Ei au solicitat susţinerea instituţiilor europene şi a comunităţii internaţionale în general pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Eurodeputatul Laszlo Tokes, din grupul PPE, a declarat că, în urmă cu doar câteva ore, a avut loc ‘o demonstraţie împotriva politicii de asimilare duse de guvernul din România’, transmite Agerpres. ‘Această populaţie, secuii din România, începe să devină o minoritate pe propriul teritoriu, ca şi cei care trăiesc în Crimeea acum’, a afirmat Tokes într-o intervenţie din cadrul procedurii discursurilor de un minut. Eurodeputatul a cerut României, PE şi celorlalte instituţiilor europene să ajute această minoritate să obţină autonomia.

Eurodeputatul UDMR Csaba Sogor a abordat şi el subiectul în cadrul aceleiaşi proceduri, menţionând că participanţii de la marşul din Târgu Mureş au cerut statut de regiune autonomă specială pentru Ţinutul Secuiesc, cu respectarea integrităţii teritoriale a României.

‘Practica internaţională arată că există diferite tipuri de autonomie care pot promova o coabitare paşnică între diferitele grupuri etnice. Mesajul cheie al demonstraţiei de azi este că există în continuare conflicte nerezolvate, iar comunitatea maghiară îşi exprimă nemulţumirea şi solicită guvernului român să înceapă un dialog. Sper că acest lucru va fi susţinut de comunitatea internaţională’, a afirmat Csaba Sogor.

Peste 4.000 de persoane care au participat la comemorarea secuilor martiri, pornind, luni seara, într-un marş neautorizat pe străzile din Târgu Mureş. Organizatorul manifestării, liderul Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, a cerut participanţilor la comemorarea din cartierul 22 Decembrie să se îndrepte pe trotuare către Prefectura Mureş, pentru a depune o petiţie prin care se solicită autonomia Ţinutului Secuiesc.

În timpul marşului, o serie de membri ai Organizaţiei 64 de Comitate au scandat lozinci cu caracter xenofob, iar în zona pieţei din cartierul 22 decembrie s-au îmbrâncit cu jandarmii. Marşul s-a încheiat după circa două ore, fără incidente majore.

5 comentarii

UnUL 11-03-2014 - 09:10

PĂI LE-O DĂ PONTA MINTENAȘ, E DEJA „PE CALEA CEA BUNĂ”

digital 11-03-2014 - 16:42

așa e, vă dă ponta muye!

UnUL 11-03-2014 - 17:06

Ce spunem, Degețel: de când ai devenit total impotent spurci forumurile cu frustrările tale sexuale.

liciuiu 11-03-2014 - 16:38

Orasele Targu Mures, Cluj Napoca, Oradea, Sibiu, Brasov sunt frumoase, au oameni cumsecade, iar viata este mai buna decat in alte parti din Romania. Salarile sunt mai ridicate si sunt mai multe locuri de munca.

pathfinder 11-03-2014 - 16:40

Ca tot veni vorba de Tinutul Secuiesc…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult