Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Lazaroiu: Daca Legile austeritatii sunt neconstitutionale, cresc taxele si impozitele

Lazaroiu: Daca Legile austeritatii sunt neconstitutionale, cresc taxele si impozitele

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Daca magistratii Curtii Constitutionale decid ca vreuna din masurile asumate de Guvern este anticonstitutionala, intregul pachet legislativ nu poate fi suplinit decat prin cresterea taxelor si impozitelor, a avertizat consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu.


 

 

E posibil ca o masura sa fie declarata neconstitutionala si alta nu, dar intregul pachet nu poate fi suplinit decat de metode alternative de crestere a veniturilor, respectiv cresterea impozitelor. Amintiti-va inca o data care a fost solutia pe care ne-a propus-o FMI cand a venit la inceput: cresterea pana la 24% a TVA, cresterea cotei unice la 20% si taierea salariilor in sectorul bugetar cu 20%. Deci nu erau doar cresteri de taxe, cu alte cuvinte, aproximativ cresterile de impozite ar suplini pana la urma scaderea pensiilor si acel 5%. Daca pachetul asta cade si pe jumatate practic se ajunge la vorba FMI”, a explicat consilierul prezidential la Realitatea.net.

El a insistat: “Marim taxele de maine si cresc veniturile la buget, aceste venituri se duc in aceeasi gaura neagra din sistemul bugetar si in acelasi sistem de pensii care este plin de abuzuri. Cu alte cuvinte, noi si daca marim taxele si impozitele ca solutie alternativa in cazul in care solutia de azi va fi declarata neconstitutionala,  trebuie sa ne focalizam in continuare pe restucturarea aparatului bugetar si pe reanalizarea modului in care au fost pensionati anumiti oameni din Romania”. Lazaroiu a tinut sa adauge: Oamenii vor o perspectiva. Mi se pare ca vocile autorizate, premierul sau ministrul Finantelor, nu a spus nimeni ca e cert ca la 31 decembrie aceste masuri vor inceta. Exista o speranta. In mod normal, daca mentinem aceste masuri sase luni, taierile de salarii si pensii, si economia incepe sa isi revina si daca se face restructurarea in sectorul bugetar, atunci la 31 decembrie, oamenii care raman in sistem, pot reveni la veniturile de azi. 

Presa nu-i buticul de la colt 

Sebastian Lazaroiu a atras atentia ca, la sfarsitul anului trecut, presa a inceput un razboi cu democratia, remarcand ca majoritatea ziaristilor urmeaza agenda trusturilor din care fac parte, uitand de responsabilitatea sociala a meseriei lor. Consilierul prezidential a remarcat ca exista oameni putini care sunt onesti in presa: “Presa nu este buticul de la colt unde patronul te plateste si tu faci ce trebuie sa faci, are si o anumita responsabilitate sociala. Pe langa faptul ca esti platit sa faci ceva, ai si o responsabilitate fata de cel pe care il informezi, pentru ca daca ar fi o simpla afacere nu ar fi supusa in niciun fel regulilor care tin de deontologie”.

Ieri (miercuri-n.r.) mi s-a parut ca s-a exagerat foarte mult pentru ca in fond se vorbea acolo de niste vulnerabilitati, s-a exagerat mult si s-au spus si multe minciuni-si anume, de pilda, ca presa este prezentata ca un risc sau o amenintare la adresa democratiei, ceea ce este fals, pentru ca acolo erau capitole separate: ‘Riscuri si amenintari’ si ‘Vulnerabilitati’”, a declarat Lazaroiu, citat de NewsIn, referindu-se la dezbaterea provocata de mentionarea in Strategia Nationala de Aparare, la capitolul vulnerabilitati, a campaniilor de presa comandate. “Eu nu am inteles de ce s-au inflamat atat de mult lucrurile pe o chestiune care nu are consecinte juridice diferite de cele pe care le-ar fi avut pana acum asemenea fapte incluse in strategia respectiva. Eu am vazut ca presa in general reactioneaza in felul acesta, va si place sa va victimizati. Poate ca e bine pana la urma, fiecare incearca sa isi apere breasla”, a constatat consilierul prezidential. 

Cazul Rosca Stanescu 

El si-a argumentat afirmatiile oferind ca exemplu campania de presa inceputa de Sorin Rosca Stanescu si care viza presupuse afaceri cu armament ale fratelui presedintelui Traian Basescu: “Rosca Stanescu a spus: fratele presedintelui face afaceri cu armament, toata presa a preluat aceste informatii(..) Era precampanie si adversarii politici ai presedintelui au preluat acest caz si eu cred ca l-au si orchestrat impreuna cu Rosca Stanescu, si au avut interesul sa decredibilizeze electoral, numai ca facand asta au pus in pericol si siguranta nationala”. “Riscurile intotdeauna vin din exterior, vulnerabilitatile sunt niste deficiente structurale interne care favorizeaza impactul riscurilor, lucrurile de genul asta  pot face organismul vulnerabil la anumite atacuri din exterior. Daca presa functioneaza in sistemul asta, cu campanii platite, poate veni si o putere straina sa comande o campanie care sa-i serveasca un interes care sa nu fie neaparat congruent cu interesul national al Romania. Daca exista o asemenea presa in Romania ea poate fi folosita de servicii straine, de puteri straine”, a concluzionat Lazaroiu.

0 comentariu

ValVerde 11-03-2010 - 14:51

Autoarea arata ca: “…banul au dus la scindarea societatii in trei parti: 80 la suta Iad, 19 la suta Rai si unu la suta fond de investitii.” Uite, va da satisfactie si dvs – acei 1% “fond de investitii”?

Asta este ceea ce gasesc eu periculos in mesajul autoarei:
Cum ca banul a scindat societatea si acum ne lovim de discriminarea economica. E gustul amar pe care mi-l lasa in gura ideea articolului cum ca inainte era mai bine pentru ca economic eram mai omogeni.

Parerea mea e ca aspiratiile la mai multi bani, la o viata mai confortabila, la dorinta de a-ti asigura viitorul tau si al familiei ar trebui sa fie motorul societatii si ar trebui salutata.

Voi aveti probleme cu modul, sau metodele unor indivizi de a scurcircuita legea pentru a obtine aceste deziderate.
Bateti-va cu ei, faceti legi noi si curmati clientelismul si coruptia, nu atacati sitemul pentru ca nu reusiti sa-l minuiti.

E bine si e normal sa existe diferente economice in societate pentru ca societatea e formata din indivizi diferti cu capacitati si particularitati diferite.
Da, d-le Pribeag, noi, oamenii NU sintem egali, oricit de mult a incercat comunismul sa ne aduca la acelasi numitor, si problema mea e ca neacceptind diferentele ne vom transforma in nostalgici comunisti. Cred ca autoarea inca nu cocheteaza cu idea, dar e pe drumul care duce la ea.

lexus 11-03-2010 - 17:27

Aratati-mi mie zece personaje di Romania care au facut fullaraie de bani pe munca cinstita si io-l cinstesc pe bragtis. 99 la suta au furat de s-au spart, au facut caritas-uri ,au manevrat licitatii, au pupat in /…pe unii si-altii, au facut jocuri, contrabanda, trafic de influenta,toata gama. Asa ca autoarea are dreptate, ca nu traim intr-o tara in care sa ne fi invatat cineva sa fim bogati si cisntiti. Dar saraci si cinstiti, atata. Ia uite ce cruce avem!

lexus 11-03-2010 - 17:30

autoarea pe care o infierati atata si-a luat marja de oboiectivitate. A vorbit in fiecare exemplu de UNII nu de TOTI. Unii mai si „gandeste” nu numai ”munceste”!

Pribeagul 11-03-2010 - 18:15

“…banul a scindat societatea si acum ne lovim de discriminarea economica. E gustul amar pe care mi-l lasa in gura ideea articolului cum ca inainte era mai bine pentru ca economic eram mai omogeni.”

Articolul este departe de ideea ca “inainte era mai bine pentru ca economic eram mai omogeni”. Autoarea scoate in evidenta un fapt pe care-l stim cu totii si anume ca in urma proceselor tranzitiei o minoritate, 20% dintre romani, a pus mina prin mijloace necinstite pe avutia si resursele tarii (“Isi permit pentru ca fac parte din grupurile minoritare ale imbuibatilor cu comisioane din contractele pe infrastructura, sau ale celor care primesc astfel de contracte”). Aceasta minoritate isi permite, in modul indicat de autoare, sa calce in picioare restul populatiei, a carei conditie nu s-a schimbat deloc in bine, ci dimpotriva, in cele mai multe cazuri.

“Parerea mea e ca aspiratiile la mai multi bani, la o viata mai confortabila, la dorinta de a-ti asigura viitorul tau si al familiei ar trebui sa fie motorul societatii si ar trebui salutata.”

Corect, dar solutia este utilizabila numai pentru o minoritate. Majoritatea a ramas cu…. aspiratiile.

“Voi aveti probleme cu modul, sau metodele unor indivizi de a scurcircuita legea pentru a obtine aceste deziderate.
Bateti-va cu ei, faceti legi noi si curmati clientelismul si coruptia, nu atacati sitemul pentru ca nu reusiti sa-l minuiti.”

Aveti dreptate. Din ce in ce mai multi romani isi dau seama ce se intimpla si iau atitudine, scot in evidenta, condamna. Acestia nu au treaba cu sistemul. N-au nimic impotriva puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca. Dar constata ca aceste puteri nu functioneaza, ca functioneaza prost, ca sunt o povara pentru majoritatea cetatenilor, nu un sprijin.

Pribeagul 11-03-2010 - 18:17

Angajatii acestor sisteme sunt conducatorii nostrii, dar actioneaza numai in propriul interes. Asa s-a ajuns ca ei au de toate, ce n-au gindit cu gindul, in timp ce de zeci de ani majoritatea romanilor au ramas cu un salariu mediu de 200 – 300 euro/luna. Dvs, dle ValVerde, considerati normala o asemenea situatie ? Cum vi se pare un asemenea salariu, mai ales tinnind cont de faptul ca aceiasi oameni, ajunsi dincolo, au usor pentru munca lor 1000 euro/luna ?

Dle ValVerde, am impresia ca ajunsi la conducere, conducatorii nostrii se gindesc ca Sir Ceausescu i-a tinut prea mult la Balaceanca si acum fac tot ce le trece prin cap.

In ultima vreme, le trece prin cap sa falimenteze tara. Cum? La fel de simplu cum au ajuns sa faca imprumuturi de cca 80 mld euro. Treaba si osteneala, nu gluma!

Pribeagul 11-03-2010 - 18:19

Iata eroii nostrii ostenind in timp de criza:

“15 cumparatori romani si-au comandat cel mai nou supecar Ferrari, in ultima luna.

Modelul 458 Italia, care costa 200.000 de euro, a inregistrat pana acum comenzi din partea a 15 romani, desi plafonul alocat anul acesta de compania Forza Rossa, importatorul Ferrari pe piata locala, fiind de numai 11 unitati.

Forza Rossa a inceput sa primeasca comenzi pentru modelul Ferrari 458 Italia din a doua parte a lunii februarie, potrivit lui Ion Bazac, seful reprezentantei.

In privinta livrarilor, Bazac a declarat pentru Capital ca „prima livrare Ferrari in Romania va avea loc in doua saptamani, in perioada 15-20 martie”. Perioada de asteptare difera in functie de model, insa „un minim ar fi de 6 luni, iar un maxim de 14 luni pentru modelele 458 Italia”, a adaugat Bazac.

Forza Rossa a comercializat, anul trecut, in tara noastra 25 de modele Ferrari: Scuderia Spider – 4 unitati, 599 GTB – 6 unitati, Scaglietti One to One – 3 unitati, California – 9 unitati, F430 – 3 unitati.

Importatorul a refuzat insa, anul trecut, in jur de 20 de potentiali clienti pentru „modul ostentativ in care isi afisau banii”.”

jan dinu 12-03-2010 - 03:15

Vei fi lasat neingropat undeva
la o margine de sat ..unde ciinii te-au mincat !!..
Pricepi acum necesitatile „formalistice „..?
JD

ValVerde 12-03-2010 - 14:27

D-na autoare, presupunind ca va adresati numai celor care si-au facut averile de maniera dubioasa….
Daca un individ a furat pe rupte, e putred de bogat, dar sta pe sub radar.
Daca individul nu face nimic din ceea ce puneti pe lista……conduce masini vechi, nu-si trimite copii la scoli bune, nu are capele prin cimitire, etc, etc….sa concluzionez ca articolul nu i se adreseaza?

D-vstra se pare ca nu atacati furtul, minciuna, inselatoria, ci palmele arogante pe care hotii le dau societatii.
Repet, cred ca infocati pe probleme gresite.

ValVerde 12-03-2010 - 14:32

Mah verde,tu nu trebuie s-a dai … — jan dinu 12-03-2010 05:15
Vei fi lasat neingropat undeva
la o margine de sat ..unde ciinii te-au mincat !!..
Pricepi acum necesitatile „formalistice „..?
JD

Jane…ai luat viteza.
Taie-l cu sifon ca nu-ti iese rima. :)))

Aia cu ciini ar fi total inestetic…nu ca mi-ar pasa vreun pic la momentul respectiv.

jan dinu 12-03-2010 - 16:08

Inca nu esti apropiat naturii care-o „implici”acuzaid-o
ca-i intimplatoare – haotica …pentru a-i ntelege permanenta renastere pe pamintul „determinismului ” fizic fara a da shi alte- shanse – altor forme
imateriale departe de intelegerea
humanoida care la stadiul actual al
evolutiei sale n-are putintza
de-a proiecta nici visind – OMUL –
viitorului anno – 20.000 – !
Mergi prin abstractizare „ca totul este posibil” renuntind la preformularea
stricta a gindirii ancorate in tiparul
limitat unde acum esti benevol sechestrat !Cred ca intreci prin
„standardul „tau chiar shi inchizitia
religioasa …clasica devenind
paradoxal …prototipul nihilismului
fara sparante shi perspectiva …
JD

jan dinu 16-03-2010 - 03:39

Esti foarte simpatica ,e un compliment de care sotul trebuie s-a tina cont !!
JD

jan dinu 16-03-2010 - 03:46

O ucidere lenta a societatii …
D’aia uni spun ca „revolutiile permanente „
sunt salvari „pe culmile disperarii „…
JD

1 2

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS