Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Lazaroiu: Exista o strategie a opozitie de suspendare a presedintelui

Lazaroiu: Exista o strategie a opozitie de suspendare a presedintelui

scris de Ziua Veche
2 afisari

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a admis luni ca exista o strategie de suspendare a sefului statului, dar a avertizat opozitia ca, daca va recurge la suspendare, aceasta procedura nu va rezolva problemele de structura a Romaniei si va fi “un cartof fierbinte” in mana initiatorilor.
 

“Dar evident vor mai fi motiuni si la toamna. In rest, cred ca da, exista o strategie a opozitiei pentru suspendare in cazul in care Guvernul isi pierde majoritatea. Un lucru e cert: o asemenea strategie nu rezolva problemele de structura ale Romaniei. Mai mult decat atat, initiatorii se vor trezi cu un cartof fierbinte in brate daca isi vor duce pana la capat planul”, a spus Lazaroiu, intr-un dialog cu cititorii Hotnews.
Presedintele PNL Crin Antonescu a explicat duminica, la Realitatea tv, ca, daca motiunea de cenzura ar trece si s-ar forma o noua majoritate care propune un premier, iar Traian Basescu ar refuza sa-l desemneze, asa cum a facut la sfarsitul anului trecut, atunci liberalii ar initia procedurile de suspendare. El a mentionat si motivele constitutionale ale unei posibile suspendari: “Daca Traian Basescu s-ar comporta intr-un mod in care sa incalce Constitutia, sa nu respecte un principiu esential consfintit in aceasta Constitutie, si anume ca Guvernul Romaniei este investit de Parlament, guverneaza tara in baza unui program de guvernare aprobat de Parlament si este responsabil in fata Parlamentului, daca aceste principii fundamentale ar fi incalcate de presedinte si ar obstructiona guvernarea tarii, da… (PNL ar demara procedurile de suspendare – n.r.)”.

Partide si trusturi de presa falimentare

Intrebat cum isi explica faptul ca masurile de austeritate ale Guvernului au fost combatute violent de PSD/PNL, doua partide falimentare financiar, ale caror pozitii au fost sustinute activ de o buna parte a mass media private, Sebastian Lazaroiu a raspuns: “PNL si PSD s-au gandit la o platforma pre-electorala comuna pentru alegerile din 2012 in conditiile in care preconizau un PDL puternic. Dupa anuntarea masurilor de austeritate si PSD si PNL gandesc culoare diferite. Mai in gluma, mai in serios, speranta erodarii rapide a PDL a relansat competitia pe scena politica. (…) Conditiile financiare falimentare se aplica si cel putin unuia din cele doua trusturi. Interesele economice ale trusturilor se suprapun in buna masura cu cele ale celor doua partide. In plus trusturile vor sa capitalizeze nemultumirea prin audiente”.
Lazaroiu a aratat ca in ce priveste intalnirea care a avut loc duminica la Snagov intre parlamentarii PDL, premier si presedintele Basescu, i s-a parut ca “unii dintre cei de la PDL care erau dispusi sa voteze motiunea se vor gandi de doua ori. Poate ca vor intelege mai bine implicatiile”. Consilierul prezidential a mai spus: “Partidul da deja un test greu. Si cred ca va mai da si altele in perioada urmatoare. Pentru ca este o perioada dificila”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult