Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Lăzăroiu: Explozia mediului virtual va închide ziare şi talk-show-uri

Lăzăroiu: Explozia mediului virtual va închide ziare şi talk-show-uri

scris de Z.V.
2 afisari


În 2012, partidele se vor confrunta cu cele mai mari provocări din istoria ultimilor 20 de ani de democraţie: moartea promisiunilor nerealiste, schimbarea contextului de comunicare şi nevoia unei noi ordini instituţionale, estimează consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. El face o analiză, pentru Q Magazine, în care îşi explică previziunile, din care o prezentăm câteva fragmente:

@ Retrospectiva populismului

“Etapa 2005-2008 a fost cea mai dramatică. Liberalii, cu un vehicul mic de 15%, aveau nevoie nu doar să promită, ci şi să arate că sunt capabili să livreze (cu complicitatea majorităţii “secrete” între PNL şi PSD). Aşa încât, 2008 a fost anul celui mai deşănţat populism preelectoral, dar şi începutul dezechilibrării bugetare, ale cărei costuri le plătim şi astăzi.

@ Dacă azi primeşti prea mult, mâine ţi se ia

Anticipez că partidele vor fi foarte prudente să promită marea cu sarea în 2012. În fond, chiar forurile europene au decis să sancţioneze financiar populismul reflectat în bugetele naţionale. Aşadar, politicienii din ţările europene, inclusiv România, vor fi în delicata situaţie de a da cu o mână şi de a pierde cu alta. În acest fel, “jandarmul” de la Bruxelles a decis să transfere decepţia de la alegători la politicieni.


@ Tentaţii şi constrângeri


Aşa cum se întrevede, tentaţia populismului este mai mare pe partea stângă a spectrului politic. Şi asta nu pentru că stânga ar fi mai populistă decât dreapta. PNL a ţinut să infirme această teorie. Şi PSD din vremea premierului Năstase a infirmat-o. Dar stânga, venită dintr-o lungă opoziţie, poate face ravagii în materie de demagogie electorală. (…)

În fine, o lecţie importantă pentru partide este că nimeni nu va mai guverna singur. Promisiunile pe care le fac în campanie trebuie armonizate cu cele ale viitorului partener. Dacă asta a funcţionat până acum ca o scuză pentru nerealizările guvernării, în 2012 va funcţiona mai degrabă ca un factor de ajustare.


@ Oameni şi valori, nu bani


Măsurile de austeritate din acest an au modificat nu doar dezechilibrele bugetare, ci şi dezechilibrele generate de spirala promisiunilor. Îmi amintesc că, în 2008, s-a organizat o adevărată licitaţie electorală pe numărul de kilometri de autostradă. PD-L făcea cam 800, PSD, 1.000, iar PNL – un pic peste 1.000. În 2012, vom vedea o aliniere de programe politice. Cel care va devia cel mai mult va fi şi cel mai sancţionat la vot. Nu aş exclude nicio competiţie în sens invers: cine promite cel mai puţin. Dar, mai probabil, se va forma un standard în jurul căruia se va aduna întreg “plutonul”. (…)

Capitalizarea schimbării va crea şi ea probleme. PSD şi PNL, venite din opoziţie, vor avea mari dificultăţi să clameze schimbarea, câtă vreme, timp de patru ani, au susţinut de-a valma conservarea: pensiile magistraţilor, ale militarilor, salariile funcţionărimii arogante, un sistem de educaţie premodern, inspirat de Universitatea Politehnică etc. Aşa se întâmplă când înţelegi opoziţia ca pe un front de luptă în care trebuie să blochezi orice iniţiativă a Guvernului.


@ “Albă-ca-Zăpada”


“Albă-ca-Zăpada” va fi conceptul-cheie al anului 2012. Unii îl înţeleg ca pe o nouă formaţiune politică, alţii ca pe un vechi partid, radical transformat. Eu l-aş înţelege mai degrabă ca pe o schimbare fundamentală în ordinea socială şi instituţională. Eşecul marilor agregate, fie că vorbim despre state, bănci sau corpo­raţii, are consecinţe dramatice asupra democraţiei elective. Sobrietatea, cumpătarea şi competiţia onestă vor domina populismul, clientelismul leneş şi risipa veselă din administraţie. Societatea a intrat deja în alertă. Şi îşi va găsi propriile forme de veghe.

Nici presa nu va mai fi ce a fost. Nu în actuala formă de organizare. Mai ales în România. Presa are propriile sale complicităţi la eşec. A alimentat spirala populismului de câte ori a avut ocazia, a închis ochii la marile fraude pentru concedii pe iahturi, a promovat divertismentul şi kitsch-ul ca pe un drog pentru sedarea maselor în goană după credit cu buletinul, a vrut să pună guverne, să numească preşedinţi, fără să îşi asume şi responsabilităţi.

Explozia mediului virtual va închide multe ziare şi studiouri de talk-show. Vom vedea bloguri mai influente decât marile titluri consacrate pe hârtie. Lupi singuratici sau grupuri mici se vor exprima mai liber pe internet decât ar putea să o facă în cadrele televizuale cu scaune, mese şi moderatori care constrâng  şi falsifică opiniile.


Nu va fi o zonă gri a anarhiei. Va fi o nouă formă de organizare. Un câine de pază gras şi îmbătrânit va fi înlocuit de mai mulţi lupi tineri, care vor veghea cu adevărat la democraţia autentică. (…)”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult