Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Lazaroiu sugereaza ca partidul lui Diaconescu este la 20%. Cin’ sa fie celelalte personaje de basm?

Lazaroiu sugereaza ca partidul lui Diaconescu este la 20%. Cin’ sa fie celelalte personaje de basm?

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Sociologul si consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu publica in blogosfera un recent sondaj de opinie si o prognoza despre cum va arata esichierul politic dupa alegerile parlamentare din 2012. El insinueaza ca partidul lui Dan Diaconescu a ajuns la 20% din intentiile de vot, iar intr-unul din scenarii poate atinge (in 2012) 35% (Alba ca Zapada).


Pentru a intelege miscarile partidelor pe scena politica in aceasta toamna ar trebui sa plecam de la presupozitia ca toate sunt cu ochii pe 2012. Anul alegerilor. Daca avem datele pe care le au si ei atunci nu ar fi greu sa anticipam mutarile pe tabla de sah a politicii, scrie consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu pe blogary.ro.

Un sondaj foarte recent (nu voi dezvalui numele institutului, daca vrea sa le faca publice, le va face singur), arata urmatoarea distributie a intentiilor de vot: 26%; 26%; 20%; 15%; 7%

Trebuie sa recunoastem ca e o schimbare spectaculoasa fata de sondajele din primavara: 35%, 34%, 20%. Evident, schimbarea a fost generata de:

1. masurile de austeritate – pentru prima oara statul iti ia nu ti mai da (sau iti ia ce ti-a dat, cu toate vinovatiile impartite) si 2. aparitia pe scena publica a Partidului Poporului – OTV (un post de televiziune care putea intra lejer in Parlament doar cu audientele pe care le facea). Previzibil, PP a schimbat dinamica intentiilor de vot care, imediat dupa anuntarea masurilor de austeritate, prevestea o alta turnura. Daca vreti sa intelegeti mai multe amintiti-va de dinamica optiunilor din 2000. Mai exact, cine scadea atunci cand altcineva crestea”, explica Lazaroiu.

El continua: Totusi, ascensiunea PP nu poate fi explicata daca nu luam in considerare contractia uriasa a spatiului de alegere dupa exhibarea cvasi-falimentului bugetar. Increderea in vechile partide si lideri s-a prabusit. PP este, deocamdata, un simptom, nu un efect. Daca stim sa citim cauzele putem intelege mai bine posibilele efecte.

O clasa de efecte se refera la distributia probabila din 2012. Aceasta poate sa arate asa:

Scufita Rosie 26%

Fetita cu chibrituri 25%

Mos Craciun 23%

Capra cu trei iezi 15%

Sau poate sa arate asa:

Alba ca Zapada 35%

Scufita Rosie 26%

Fetita cu chibrituri 12%

Mos Craciun 12%

Capra cu trei iezi 8%

Acum intelegeti mai bine miscarile lui Crin Antonescu? Dar sloganul lui Victor Ponta: venim la guvernare dupa anticipate? Intelegeti de ce nu sunt (inca) motive de panica la PDL?

Daca va fi un singur partid dominant in 2012 atunci pot sa va garantez un singur lucru: nu va fi niciunul din cele pe care le stiti deja. Daca nu va fi un singur partid dominant, atunci vor fi trei. Si toate trei personaje de basm, isi incheie analiza „pentru initiati” consilierul presedintelui Basescu.

Daca am stabilit ca Alba ca Zapada este partidul lui Diaconescu, voi cine ziceti ca sunt Scufita Rosie ; Fetita cu chibrituri ; Mos Craciun ; Capra cu trei iezi?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult