Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Legea cooperǎrii Parlament-Guvern: Bǎsescu a sesizat CCR

Legea cooperǎrii Parlament-Guvern: Bǎsescu a sesizat CCR

scris de Z.V.
4 afisari

Președintele Traian Băsescu a trimis CCR, ȋn seara de miercuri, 9 octombrie, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene.

Legea cooperǎrii Parlament-Guvern: Bǎsescu a sesizat CCR

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, a trimis miercuri, 9 octombrie a.c., președintelui Curții Constituționale, domnul Augustin Zegrean, în conformitate cu prevederile Articolului 146 lit. a) din Constituția României și ale Articolului 15 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene„, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, remis de Agerpres. Potrivit sursei citate, motivele cererii președintelui Băsescu sunt legate de faptul că prevederile acestei legi sunt neconstituționale. Astfel, se arată că acestea contravin dispozițiilor articolului 1 alineatul (5) și articolului 147 alineatele (2) și (4) din Constituție, întrucât conservă soluțiile legislative constatate neconstituționale prin Decizia CCR 784/2012, iar unele prevederi contravin articolului 80 alineatul (1), coroborat cu articolul 91 și articolul 148 alineatul (4) din Legea fundamentală în ceea ce privește dreptul președintelui României, în calitate de șef al statului și conducător al politicii externe a statului român de a emite mandate de reprezentare la Consiliul European, atunci când consideră necesar, fără alte condiționări din partea puterii legislative sau executive.

Traian Băsescu arată că potrivit Constituției rezultă obligația Parlamentului de a pune de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției, iar autoritățile publice, printre care și Parlamentul, nu pot neglija sau respinge o decizie a CCR „Or, în cazul de față, Parlamentul a adoptat Legea privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene, fără a pune în acord prevederile legii cu Decizia Curții Constituționale nr. 784/2012, respectiv cu Decizia nr. 683/2012″, punctează șeful statului.

El prezintă faptul că în forma inițială a legii supusă controlului de constituționalitate, articolul 18 avea următorul cuprins: „(1) Conducătorul delegației României la reuniunile Consiliului European este președintele României sau primul-ministru al Guvernului României. (2) Stabilirea conducătorului delegației României la reuniunile Consiliului European se face prin acord între Guvernul României și Instituția Prezidențială, cu cel puțin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii. (3) În situația în care acordul prevăzut la alin. (2) nu se realizează în termen, Parlamentul, în ședință comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegației României la respectiva reuniune a Consiliului European”.

De asemenea, președintele arată că la articolul 19 din aceeași lege, se prevedea faptul că: „(1) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului, în termen de minimum 7 zile lucrătoare, înaintea reuniunii Consiliului European, propunerea de mandat pe care delegația României intenționează să o prezinte. (2) Înaintea reuniunii Consiliului European, Parlamentul adoptă mandatul. (3) În cazul în care conducătorul delegației României la reuniunea Consiliului European susține altă poziție decât cea primită prin mandat, Guvernul va motiva în scris respectiva poziție”. Traian Băsescu subliniază că prin Decizia nr. 784/2012, CCR a constatat că prevederile articolului 18 aduc atingere dispozițiilor articolului 80 alineatul (1), coroborat cu articolul 91 și articolul 148 alineatul (4) din Constituție și a reluat, în esență, argumentele principale pe care și-a întemeiat Decizia nr. 683 din 27 iunie 2012 asupra conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvern, reprezentat de prim-ministru, pe de o parte, și președintele României, pe de altă parte.

În plus, se precizează că în ceea ce privește articolul 19, în forma inițială a legii, supusă controlului de constituționalitate, prin Decizia nr. 784/2012, Curtea a constatat că dispozițiile acestuia sunt neconstituționale, „contravenind atât articolului 1 alineatul (5), cât și articolului 80 alineatul (1) coroborat cu Art. 91 și Art. 148 alin. (4) din Constituție, deoarece nu statuează cu privire la atribuțiile președintelui ce trebuie exercitate în procesul de elaborare și adoptare a mandatului”. „O atare omisiune legislativă apărută ca urmare a pronunțării de către Curtea Constituțională a Deciziei nr. 683 din 27 iunie 2012 are relevanță constituțională, Curtea fiind, în acest caz, competentă să o analizeze, așa cum a statuat în jurisprudența sa, de exemplu, prin Decizia nr. 503 din 20 aprilie 2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 353 din 28 mai 2010”, menționează șeful statului.

Traian Băsescu arată că după reluarea procedurii legislative, deși Parlamentul a operat unele modificări în vederea punerii în acord a legii cu Decizia Curții Constituționale nr. 784/2012, la articolul 18 din Legea privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene, retransmisă spre promulgare, sunt cuprinse dispoziții cu privire la procesul de elaborare și adoptare a mandatelor, însă rolul președintelui României este deformat în substanța sa. Astfel, el indică faptul că acest articol prevede că: „(1) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului, cu minimum 10 zile calendaristice înaintea reuniunii Consiliului European, propunerea de mandat pe care delegația României intenționează să o prezinte. (2) Înaintea reuniunii Consiliului European, Parlamentul poate adopta propuneri privind mandatul. (3) Propunerile adoptate în conformitate cu alin. (2) se includ în proiectul de mandat formulat de Guvern. (4) Președintele României se poate adresa Parlamentului pentru a-și prezenta mandatul’.

Senatul a adoptat în vara anului 2012 legea privind cooperarea între președintele României și Guvern în domeniul afacerilor europene. Curtea Constituțională s-a pronunțat, la sesizarea unui grup de senatori, prin Decizia nr. 784 din 26 septembrie 2012 constatând că prevederile articolelor 3, 18 și 19 că sunt neconstituționale. Pe 15 aprilie 2013 Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat din nou Legea privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene. Ulterior, Legea a format obiectul cererii de reexaminare înaintate de președintele Traian Băsescu. Astfel, pe 26 aprilie 2013, președintele a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi.

În urma reexaminării legii, la data de 23 septembrie 2013, Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat Legea privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene pe care, în data de 30 septembrie 2013, Parlamentul a retransmis-o președintelui României în vederea promulgării. Marți, președintele Traian Băsescu a susținut că în acordul de colaborare instituțională cu premierul Victor Ponta se prevede respectarea prevederilor Constituției la emiterea ordonanțelor de urgență și punerea în aplicare a deciziilor Curții Constituționale, arătând că „mâine are de promulgat o lege în care majoritatea USL nu a respectat recomandările CCR„.

22 comentarii

ALIN 10-10-2013 - 18:03

JAF LA CFR CALATORI ? CONSILIUL DE ADMINISTRATIE , CA DE OBICEI , NU STIE NIMIC…

PENTRU DNA SI DIICOT .
CE SE INTAMPLA LA CFR CALATORI VIS A VIS DE ACHIZITIILE PRIN NEGOCIERE CU SI FARA PUBLICARE DE SUTE DE MILIOANE DE EURO „CONTRAFACUTE” IN PERIOADA IANUARIE-SEPTEMBRIE 2013, DE MANAGERUL, DOROBANTU VALENTIN SI PUPILA ACESTUIA DIRECTOAREA DE ACHIZITII , POPESCU CARMEN , NU MAI SUNT NICI PENTRU CORPUL DE CONTROL AL MINISTRULUI TRANSPORTURILOR, NICI PENTRU CEL AL PRIMULUI MINISTRU SI NICI PENTRU CURTEA DE CONTURI.
ASA CEVA NU S-A MAI INTALNIT IN ISTORIA CFR CALATORI , JAF LA DRUMUL MARE ?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 10-10-2013 - 21:37

…..ciok, ciok …ciok la gluga de la trey coceni,

…boc,boc …boooc, —-oare cine bate, determinand

…pe rromanasi sa facka -sepuku-puku .

…este Qu-QU, Qiorpeck prezent la 18,30!

…si , apare pe Covor, tarandu-si …oaiele cu slin,

….si gavarind minciuni , mai sfruntaTE , mai vrea !

…o prelungire , in DORSAL neaparat,

….

UnUL 10-10-2013 - 21:44

Parpanghel, uara ta împotriva președintelui Băsescu frizează patologicul. Sunt convins că peste ceva vreme îți vei da seama cât de tare te-ai înșelat.

UnUL 10-10-2013 - 21:45

Scuze : „ura”.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 10-10-2013 - 22:04

@Profubbu;
Ai impartzit tu cartile, ai dat si la behindaru !?
…La alta , masa CIUhabule , la alta masa!
…revenind la oiili noastre;
… basescu a reusit sa convinga Occidentul ca o suspendare constitutionala din toate punctele de vedere a fost de fapt o lovitura de stat, imbecilitate pe care o cucubaseste si acum fara nicio jena, oamenii, sau mai bine zis oamenele sale de casa isi permit sa sfideze pur si simplu autoritatea guvernamentala si, aratandu-si muschii basiti poporenilor, sa declare public ca nu dau doi bani pe un ordin al ministrului, superior ierarhic, de a inlocui in conditii perfect legale, un sef de sectie DNA si pe adjunctul acestuia.;????

UnUL 10-10-2013 - 22:11

Păi încercare de lovitură de stat a și fost. Să reluăm câteva idei:
Presedintele a cistigat, prin alegeri, un mandat de cinci ani, indiferent daca se bucura de sustinerea majoritatii alegatorilor pe toata durata mandatului sau nu.
Presedintele nu a incalcat in niciun fel Constitutia, deci nu putea fi suspendat si nici nu putea fi organizat un referendum pe aceasta tema.
Referendumul a fost masiv fraudat de banditii din USL cu cel putin doua sau trei milioane de voturi.
Cei care au votat DA au fost, in marea lor majoritate, i m b e c i l i, indobitociti de minciunile, calomniile, dezinformarile, intoxicarile si m a n i p u l a r i l e banditilor din USL si de la televiziunile infractorilor Felix, SOV si DDD. La referendum nu se punea problema daca alegatorii s-au saturat de Presedinte, ci doar daca acesta a incalcat grav constitutia. In mod normal, cei care au votat DA, ar fi trebuit sa precizeze si ce articole din Constitutie ar fi incalcat Presedintele. Voturile celor care nu ar fi stiut sau ar fi scris t a m p e n i i ar fi trebuit sa fie anulate. In acest caz, ar fi fost ZERO voturi valabile pentru DA.
Presedintele ales a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la c o l a p s economic, de la incetare de plati, a scos tara din recesiune si a readus-o pe crestere economica, intr-o perioada extrem de grea, de criza economica mondiala. Presedintele ales a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei. Presedintele nu i-a lasat pe hoti sa fure si a refuzat sa lase să se inchida dosarele lor penale. De aceea, s-au coalizat toti hotii, toti coruptii, toti infractorii, toti escrocii, toti banditii si toate lichelele impotriva Presedintelui.

UnUL 10-10-2013 - 22:12

În ceea ce privește ideea stupidă că președintele ar fi fost „de facto” demis pentru că 7,4 milioane de cetățeni ar fi votat pentru demitere, cu care o grămadă de USL-inoși i di o ț i o țin gaia-mațu, ar trebui făcute niște precizări:
În primul rând, din cele 7,4 milioane de voturi DA trebuie scăzute vreo două milioane de voturi furate, mânărite, fraudate sau cumpărate. Rămâne masa critică de 5 milione de d o b i t o c i incurabili cu care „se laudă” România de ani buni. D o b i t o c i folosiți ca masă de manevră de „ciuma roșie” USL-așă. Ar fi aberant ca ei – care REPREZINTĂ TRECUTUL – să decidă viitorul României.
În al doilea rând, SA NU UITĂM CĂ APROAPE PESTE TOT IN LUMEA CIVILIZATĂ PREȘEDINȚII PE FINAL DE MANDAT CAD SUB 50% ÎN P O P U L A R I T A T E (GEORGE W. BUSH AJUNSESE LA VREO 18%, HOLLANDE la un an dup[ ce a fost ales e la 20 și ceva !!); DAR NICAIERI EI NU SUNT SUSPENDATI DE PARLAMENT SI DEMIȘI PRIN REFERENDUM, CI SUNT LĂSAȚI SĂ ÎȘI TERMINE MANDATUL ȘI SUNT SCHIMBAȚI PRIN ALEGERI. ACEASTA ÎNSEAMNA DEMOCRAȚIE, NOȚIUNE NECUNOSCUTĂ LA USL-AȘI ! Dacă aplicăm acest sistem al suspendării, care nu există sub această formă nicăieri în lume, instaurăm dictatura bunului plac, unde Parlamentul poarte suspenda „când vrea mușchii lui” un președinte care nu-i place. Se pare că tindem să redevenim o „democrație originală”, ca pe vremea lui taica Ilici Iliescu.

UnUL 10-10-2013 - 22:14

Ce haos ar fi in lume deca sefii de state si guverne s-ar schimba tot la 2-3 luni! Nimeni nu ar mai putea negocia cu nimeni, nici pe plan politic nici pe plan economic, negocierile incepute de o guvernare ar fi date peste cap de urmatoarea, toate acordurile bilaterale ar cadea precum castelele de carti de joc, nicio coperare economica nu ar mai fi posibila, economiile tarilor bulversate de desele schimbari de guvern ar intra in colaps (poate va amintiti haosul de acum cativa ani din Italia cand guvernele se schimbau cu o repeziciune uluitoare si nimeni nu mai era sigur pe nimic; dar macar atunci presedintele a ramas neschimbat si a reusit sa tina de bine de rau situatia in mana!). Nebunia ar cuprinde intreaga lume. Si de ce ar trebui sa se intample asa ceva? Pentru ca masa de netoti care formeaza patura cea mai de jos a unei natiuni (ceea ce la noi in Evul mediu era numit – PE DREPT CUVANT – prostime!), adica multimea fara cultura, fara studii, fara informatie (ba chiar dezinformata si m a n i p u l a t a de mafiile politica sau economice, prin minciuna sau mita electorala), adeseori chiar fara bun simt, simtindu-se atinsa la portofel de unele masuri economice necesare sau vazand ca i se taie diverse pomeni si ajutoare sociale, sa impuna dictatura celor “multi dar prosti” (ca sa inversam vorbele lui Negruzzi!) Doamne apara si pazeste de o asemenea catastrofa!
P.S. Desi stiu ca voi provoca racnete de indignare, sunt profund deranjat de principiul democratic care face ca votul meu sa fie egal cu cel al unui i m b e c i l cu 4 clase, care nu vede mai departe de varful nasului si se lasa cumparat cu 50 de lei sau o punga cu alimente. Am nostalgia votului cenzitar, cand nu aveau drept de vot decat cei cu o situatie materiala decenta si o anumita cultura, nu toti p r i m i t i v i i si i d i o t i i.

urbos 10-10-2013 - 22:15

Lepadatura de asa zis presedinte nu doar ca a fost demis LEGAL, dar si asa, lepra nu putea reveni la Cotroceni decat in urma unui referendum VALID, altfel canalia securista ramanand SUSPENDAT.
La moarte cu voi!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 10-10-2013 - 22:17

TEXTUL de mai sus, este un ACT de PROPAGANDA , care te descalifica !
Emiti , deziderate de factura imbecila.
Numai la , atita te duce ?
La acest nivel , ne OPRIM !

urbos 10-10-2013 - 22:18

Si ce liniste in gatu ma-tii ar fi daca in lume n-ar fi decat alde Basescu, Lucasenko, Kim, care sa-si lase si tronurile mostenire.
La moarte!

UnUL 10-10-2013 - 22:21

Parpanghel, este convingerea mea fermă; îmi pare rău dacă îți pare propagandă. Dar, cum spuneam, să lăsăm timpul să ne spună care din noi are dreptate.

UnUL 10-10-2013 - 22:23

Bubos, dacă îl pui pe Băsescu pe același plan cu Lukașenko și Kim Jong Il ești chiar mai id io t decât pari (și Dumnezeu mi-e martor că pari cumplit de i d i o t !)

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 10-10-2013 - 22:35

CONVINGERE FERMA?!?
La un intelectual , cu pretentii asa ceva
NU EXISTA !
Si in special , cand in spatele cortinei , nu ar fi un individ bolnav, ros de ambitii si o ura dovedita impotriva propriului , popor.
Iar tu , cu ideile de vot centizimal , te situezi intr-o zona demult depasita. Dragul meu, nu ai un punct de echilibru, si ai cazut in cea mai neagra grota !

UnUL 10-10-2013 - 22:47

Deci intelectualii nu pot avea niciun fel de convingeri (nici politice, nici profesionale, nici de alt soi. Pentru Dumnezeu, Parpanghel, nu mai suntem pe vremea lui „Dubito, ergo cogito, cogito erdo sum” a lui Descartes! Da, din păcate întoarcere la votul cenzitar (nu „centezimal”!) nu mai e posibilă. Dar, așa cum spuneam, Poate că nu sunt suficient de democrat. Dar mărturisesc că mă irită profund și îmi pare nedrept faptul că votul meu este egal cu acela al unui i m b e c i l cu 4 clase, care nu a deschis în viața lui o carte (și poate nici măcar un ziar, mulțumindu-se să se uite tâmp seară de seară la Antena 3 și la RTV!) sau cu acela al unui xenofob sau antisemit s c â r b os. Deși știu că acest lucru nu mai e posibil în Uniunea Europeană, visez la votul cenzitar, când numai oamenii cu o anumită situație socială și cultură (politică, dar nu numai) aveau drept de vot. (Ar fi minunat ca pentru a putea vota să trebuiască să ai o sursă de venit sigură care să-ți permită să trăiești decent și să nu îți vinzi votul pentru doi mici și o bere, o pungă roșie cu alimente sau 50 de lei, și să fii obligat să ai măcar bacalaureatul, dacă nu chiar studii universitare.) Într-o țară cu prea mulți p r o ș t i ca România, e nedrept ca soarta tuturor să fie decisă de voturile „prostimii”. SUNT PREA MULȚI I D I O Ț I INCURABILI CE VOTEAZĂ ÎN ROMÂNIA, DUCÂND ȚARA SPRE PRĂPASTIE.
P.S. În ceea ce privește caracterizarea pe care o faci domnului președinte, așa cum am spus, aici ne situăm la antipozi, dar nu mai polemizez inutil.

ancuta 10-10-2013 - 22:53

@urbos
Si ce liniste in gatu ma-tii ar fi daca in lume n-ar fi decat alde Basescu, Lucasenko, Kim, care sa-si lase si tronurile mostenire.
La moarte!
Ba’ vezi ca-ti crapa dracu’ ceva!
Cat de plin ti-e burdihanul de puroi hemoroidal, produci vreo infectie p-aci!
La groapa cu var psihopatule!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 10-10-2013 - 21:55

Swe poate ,si in special daca VVPin tandem cu crinul ofilit vor fi urmasii.
Desii ,IO sper ca VALULcare va sa vie, va curata plaja de planctonul asta,urat mirositor aflat in descompunere avansata,

UnUL 10-10-2013 - 22:02

Da, ne trebuie o nouă clasă politică, total diferită de cea actuală; problema e : de unde o luăm?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 10-10-2013 - 22:08

Presupun , citind comentariile unor intelectuali din Cluj, ca EXISTA , un tineret imunizat si educat,si care nu traieste cu tarele societatilor parcurse de noi.
Cu noi, in nici un caz ,nu se va produce SCHIMBAREA ADEVARATA -REALA !

UnUL 10-10-2013 - 22:20

Sunt două probleme :
– O parte din acești tineri educați (dar nu și imunizați) urmează exemplul generației precedente și sunt avizi de parvenire și îmbogățire rapidă, văzând cariera politică ca o sinecură aducătoare de profit, nu ca o misiune în slujba națiunii.
– Cei care sunt și educați și imunizați, cum spuneai, sunt atât de dezgustați de ceea ce văd în jurul lor încât fie se feresc de politică ca de holeră, fie chiar abia așteaptă să părăsească România și să-și construiască viitorul în țări unde corupția – dacă există – nu a ajuns încă endemică.

Antibasistul 10-10-2013 - 21:56

Nu esti intreg….?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 11-10-2013 - 11:48

Bine , ma’h bine ,RECTIFIC:

…Nu e Qu-Qu ,nu e Qu-QU ,

..
. Asta e ,..Cu CIUbuku -CiuBuku !

…in 5 ani cu 6case, de-l intrecu pe adyshor!

…Din vanzari anterioare, FLOTA , drumarii , ALRO …

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult