Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Legea prin care ziua de 4 iunie devine „Ziua Tratatului de la Trianon”, trimisă la CCR de catre Klaus Iohannis

Legea prin care ziua de 4 iunie devine „Ziua Tratatului de la Trianon”, trimisă la CCR de catre Klaus Iohannis

scris de Misu Andrei
71 afisari

Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la legea prin care ziua de 4 iunie este declarată „Ziua Tratatului de la Trianon”, a transmis Administrația Prezidențială, vineri, într-un comunicat. Șeful statului spune că legea are un „caracter pur enunțiativ, fără ca obiectul legii să fie determinat în mod clar”.

sursa presidency.ro

În sesizare se mai arată că nu era nevoie de o lege în acest sens, care nici nu are caracter normativ, ci se putea face „o simplă declarație” de către Parlament.

De asemenea, președintele spune că legea nu precizează nici ce activități pot fi organizate în această zi, la nivel național sau local: „Astfel, scopul legii criticate nu este unul individualizat, precis determinat, întrucât nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat”.

„Ținând cont de toate aceste aspecte, considerăm că instrumentul juridic prin intermediul căruia este realizat acest act de declarare a zilei de 4 iunie, Ziua Tratatului de la Trianon este unul eronat, întrucât această declarație per se nu poate fi impusă și/sau realizată printr-o lege, ca act juridic al Parlamentului, ci se poate realiza doar printr-un act de nivel secundar, executiv/administrativ ori poate îmbrăca, eventual, forma unei declarații cu caracter politic”, se mai arată în sesizarea făcută Curții Constituționale.

Totdată, Klaus Iohannis afirmă că „legea este echivocă și nu prezintă claritate în privința conținutului reglementării”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult