Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Legea privind amnistia fiscală, adoptată de Camera Deputaţilor

Legea privind amnistia fiscală, adoptată de Camera Deputaţilor

scris de A.B.
11 afisari

Funcţionarii publici nu vor fi obligaţi să returneze sporurile încasate în 2008-2010. Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 234 voturi „pentru” şi nici un vot împotrivă, proiectul de lege privind amnistia fiscală pentru circa 300.000 de funcţionari publici. 

parlamentari

foto: buletindecarei.ro

Deputaţii au aprobat proiectul care prevede stabilirea unor măsuri referitoare la drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar plătit din bugetul general consolidat, drepturi stabilite în baza contractelor sau acordurilor colective de muncă şi pe baza hotărârilor consiliilor locale sau judeţene.

La finalul votului, toţi reprezentanţii grupurilor parlamentare au fost de acord că votarea acestui proiect este un act de justiţie.

UDMR a depus, în 20 martie, la Parlament, proiectul de lege privind amnistia fiscală pentru circa 300.000 de funcţionari publici. Aceştia erau obligaţi să returneze sporurile încasate în 2008-2010.

„Atunci când UDMR s-a angajat să facă parte din Guvernul Ungureanu a avut unele condiţii privind programul de guvernare, această lege privind exonerarea de la plata returnării sporurilor fiind una dintre ele”, a explicat Laszlo Borbely.

Pe atunci, el afirma că funcţionarii, îndeosebi cei din primării şi administraţia locală, au beneficiat de acele sporuri, conform contractelor colective de muncă şi a acordurilor legale din acea perioadă, însă au fost obligaţi din cauza schimbării legislaţiei şi unor verificări ale Curţii de Conturi să le dea înapoi, fiindu-le reţinute din salarii, la care se adaugă penalităţile şi dobânzile.

„Sunt situaţii, mai ales în primării, dar nu numai, când cineva se întoarce acasă cu 500 de lei lunar, sub salariul minim pe economie la momentul actual”, a argumentat liderul UDMR.

În expunerea de motive a proiectului sunt invocate buna credinţă atât a angajatorilor care au achitat sporurile în baza contractelor/acordurilor de muncă, cât şi a angajaţilor, dar şi practica neunitară a instanţelor judecătoreşti privind procesele cu contestaţii ale deciziilor Curţii de Conturi.

Cabinetul Mihai Răzvan Ungureanu se angajase, prin programul de guvernare, să aprobe în acest an proiectul legii privind amnistia fiscală pentru funcţionarii publici, după ce UDMR a solicitat aplicarea acestei măsuri pentru funcţionarii publici obligaţi de Curtea de Conturi să restituie sporurile salariale.

2 comentarii

Pribeagul 08-05-2012 - 19:23

O mare porcarie creata de bulibaseala existenta in sistemul de salarizare, creia zglobii administratori ai Romaniei, cu toate “preocuparile si eforturile” depuse nu mai reusesc sa-i dea de capat.

Nici nu cred ca cineva vrea sa-i dea de capa, lumea fiind preocupara de drepturi. Toate comisiile, consiliile, asociatiile, organele, organizatiile, institutiile acorda… drepturi. Se acorda mai ales drepturi salariale personalului din sectorul bugetar plătit din bugetul general consolidat, drepturi stabilite în baza contractelor sau acordurilor colective de muncă şi pe baza hotărârilor consiliilor locale sau judeţene. Beton armat, nu altceva!

Ca urmare apar constatari care care te duc cu gindul ca ne indreptam spre insolventa:

1. “Potrivit datelor publicate de Finante, in sectiunea dedicata executiilor bugetare, cheltuielile de personal ale bugetului general au fost, in primele 11 luni din 2009, de 43,05 miliarde lei, adica 8,7% din Produsul Intern Brut (PIB) total estimat pe anul trecut. Pe primele 11 luni din 2008, aceeasi sursa indica cheltuieli de personal de 30,68 miliarde lei, adica 6,1% din valoarea PIB pe anul 2008.
Diferenta de la 2008 la 2009 o reprezinta o crestere de 40,3% a cheltuielilor totale de personal, care in bani inseamna un plus de 12,37 miliarde de lei (peste 2,9 miliarde de euro)”

2. “Pentru a-si recompensa sprijinitorii PNL si UDMR dar si seniorii lor din PSD, guvernul a constituit peste 500 agentii guvernamentale, incontrolabile, cu bugete de milioane de euro si salarii medii de 3000 de euro dintre care sefii de 50.000 de euro, adesea deghizate in diferite prime si recompense”

3. Toata lumea acorda prime, recompense, indemniztii, sporuri. Mai ales sporuri, se creeaza pur si simplu o simfonie stralucitoare a sporurilor:

“Cifra totala a sporurilor „inventate” trece de 200. Cele mai ciudate sporuri ilegale:

– Spor pentru refacerea dupa concediul de odihna

– Spor pentru refacerea capacitatii de munca

– Spor pentru imbunatatirea conditiilor de munca

– Spor pentru tinuta decenta

– Spor de zimbet

– Indemnizatie pentru ziua de nastere a salariatului

Lista scurta a sporurilor centralizate de Ministerul Finantelor
– Spor de confidentialitate
– Spor de stabilitate
– Spor de fidelitate
– Spor pentru titlul stiintific de doctor sau doctor docent
– Spor pentru utilizarea unei limbi straine
– Salariu de merit
– Gradatie de merit (invatamint)
– Spor pentru personalul care participa la selectia si recrutarea fortei de munca in strainatate
– Spor pentru activitate de interes national (Dep. Pt. Afaceri Europene)
– Spor pentru activitatea de importanta nationala (teatre nationale, opere nationale etc.)
– Spor pentru conducerea si realizarea practicii pedagogice (invatamint)
– Spor pentru lucrari de exceptie si misiuni speciale
– Spor pentru lucru sistematic peste durata normala a timpului de lucru
– Spor pentru ore suplimentare
– Spor pentru activitatea desfasurata in timpul noptii
– Spor pentru grefierii si grefierii-dactilografi care au atestat de stenodactilograf si care stenografiaza cel putin 30% din timpul de lucru (justitie)
– Indemnizatie de conducere
– Indemnizatie de cifru
– Indemnizatie de comanda
– Indemnizatie de dispozitiv
– Indemnizatie de dirigentie (invatamint)
– Indemnizatie primita de presedintele comisiei de bacalaureat (invatamint)
– Indemnizatie lunara de 10% din salariul brut pentru grefierii care participa la efectuarea actelor privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, a actelor de publicitate imobiliara, a celor de executare penala si executare civila, a actelor comisiei pentru cetatenie, precum si cei care sint secretarii comisiilor de cercetare a averii. De aceeasi indemnizatie beneficiaza si conducatorii de carte funciara (justitie)
– Indemnizatia de zbor (personalul navigant)
– Indemnizatia pentru indeplinirea unor responsabilitati suplimentare (sanatate)
– Indemnizatia pentru activitati prestate in afara obligatiilor functiei de baza (comisii expertiza)
– Indemnizatie pentru prestarea serviciului in misiune permanenta (pentru personalul civil din Administratia Nationala a Penitenciarelor si din unitatile subordonate acesteia)
– Indemnizatie pentru titlurile de clasificare obtinute in specialitate (politisti, militari)
– Indemnizatie ambarcare (politisti)
– Prima de clasificare (personal navigant de aviatie, parasutisti, scafandri)
– Prima orara de zbor
– Prima de parasutare
– Garzi efectuate in afara normei legale de munca
– Garzi efectuate in zilele nelucratoare
– Spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica
– Spor pentru conditii vatamatoare
– Spor de conditii grele de munca
– Spor pentru conditii periculoase
– Spor pentru activitati ce solicita o incordare psihica foarte ridicata sau se desfasoara in conditii de munca deosebite
– Spor pentru conditii deosebit de periculoase (leprozerii, anatomie patologica, TBC, SIDA , medicina legala etc.) asistenta medicala de urgenta, servicii ambulanta
– Spor pentru activitate in conditii de radiatii
– Spor pentru unitati sanitare cu specific deosebit
– Spor de preventie
– Spor de frontiera
– Spor pentru activitate desfasurata de nevazatori
– Spor pentru activitate desfasurata in mediul rural sau in localitati izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate
– Spor pentru activitate de imersiune
– Spor pentru conducerea si realizarea practicii pedagogice
– Sporul care se atribuie personalului didactic si de cercetare care desfasoara activitati in conditii de risc, potrivit legii si Contractului Colectiv
de Munca
– Spor pentru misiune permanenta – 25% din salariul pentru functia indeplinita (politisti)
– Spor pentru activitati privind prevenirea si combaterea coruptiei (politisti)
– Spor pentru politistii care executa, in domenii specifice activitatii institutiei cu care au raporturi de serviciu, lucrari de exceptie si misiuni speciale, apreciate ca atare de catre conducatorii acestora.
– Spor ingrijire ciini/cai (politisti)”

Asa nu se mai poate!

Si s-au luat masuri diverse de buna gospodarire, administrare, de depasire a crizei, cap de afis fiind Legea salarizarii unitare si reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor.

Dar ce sa vezi, si sa nu crezi!

1. “Legea reducerii salariilor bugetarilor cu 25% nu se aplica la fel peste tot. Asa cum ne-am obisnuit, romanul este inventiv cand vine vorba despre fentarea unor prevederi legale. Astfel, primarii, consilierii judeteni si prefectii din peste 20 de judete au majorat cheltuielile cu personalul, chiar cu o luna inainte de taierea salariilor, in unele cazuri, cu pana la 70%. Incepand cu luna iulie, au fost marite salarii, s-au dat prime si stimulente.

In judetul Dolj, cheltuielile cu personalul au crescut cu aproape 70%, chiar inainte sa fie reduse cu 25%. Nici autoritatile din Gorj nu s-au lasat mai prejos, acolo salariatii primind venituri cu 68% mai mari. A urmat Salaj, cu o crestere de 61,9%.

Lista este completata de Bacau, Ialomita si Calarasi, unde veniturile angajatilor din administratia locala au crescut cu aproape 50%.

Situatia este aceeasi in aproape toata tara. In alte 20 de judete, cheltuielile au crescut cu cel putin un sfert.”

2. Aproximativ 400.000 de angajaţi din administraţia locală au încasat în perioada 2008-2009 drepturi băneşti care exced cadrul legal, în sumă de două milioane de euro, a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Gheorghe Gherghina.
„La sfârşitul lui 2009 erau aproximativ 400.000 de salariaţi care beneficiaseră de drepturi pe lângă cele prevăzute de lege. Potrivit rapoartelor Curţii, trebuie recuperate drepturi stabilite pe lângă lege în sumă de două milioane de euro“, spus Gherghina.
Printre sporurile identificate de Curtea de Conturi se numără: spor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, spor pentru refacerea capacităţii de muncă, spor pentru refacerea după concediul de odihnă, spor sau indemnizaţie pentru ţinută decentă, normă sau indemnizaţie de hrană, sume plătite pentru reprezentare, ajutor de căsătorie, indemnizaţie pentru ziua de naştere, spor de cantină etc.

Mocanu a arătat că drepturile băneşti au fost acordate pe baza unor dispoziţii ale ordonatorilor principali de credite, hotărâri ale primarilor, hotărâri ale consiliilor locale sau consiliilor judeţene, prin aplicarea unor decizii judecătoreşti sau prin aplicarea unor prevederi ale contractelor colective de muncă.

Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, sustine ca sporurile incriminate au fost acordate prin contracte sau acorduri colective de munca si ele pot fi declarate legale de magistrati.”

Da!
“…sporurile incriminate au fost acordate prin contracte sau acorduri colective de munca si ele pot fi declarate legale de magistrati.”

Acum ce sa facem? Nu putem de cit sa credem ca aceasta Putere nou, tinara, cu sarm, nu face altceva decit sa aplice… hotaririle justitiei, care cica reprezinta legea.

Dar sa nu ne pierdem rabdarea. Se pare ca este numai… partea intia.

Pribeagul 08-05-2012 - 21:12

http://www.adevarul.ro/life/viata/Are_2_ani_si_este_cel_mai_destept_copil_din_lume_0_694130588.html

– Are 2 ani şi 9 luni, abia a ieşit din scutece, dar a fost acceptat în Mensa. Este vorba despre Anthony Popa Urria, un copil canadian de origine română, care are un iq de 154, aproape cât cel al lui Albert Einstein sau Stephen Hawking. Copilul vorbeşte trei limbi străine: engleza, spaniola, şi româna,

Mereu, mereu apar dovezi ca suntem… geniali.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult