Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Legea privind demiterea preşedintelui, promulgată de Băsescu

Legea privind demiterea preşedintelui, promulgată de Băsescu

scris de A.B.
1 afisari

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea care prevede că demiterea şefului statului trebuie aprobată la referendum de majoritatea cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

 traian basescuŞeful de la Cotroceni a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

 Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a aprobat, în 27 martie, cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu la OUG 103/2009 privind referendumul, stabilind ca demiterea preşedintelui României să fie aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

 Iniţial, textul privind referendumul prevedea că demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum.

 Potrivit Mediafax, cererea de reexaminare a lui Traian Băsescu la OUG 103/2009 a fost adoptată cu 165 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi o abţinere.

OUG 103/2009 fusese respinsă iniţial de Parlament, iar preşedintele Băsescu a adresat Legislativului încă din noiembrie 2009 o cerere de reexaminare în sensul aprobării actului normativ.

 Ordonanţa viza altă modificare a Legii referendumului, însă la reexaminare, în Comisia juridică a Camerei, a fost adoptat, în martie 2012, un raport care cuprindea şi un amendament al deputaţilor PDL Mircea Toader, Daniel Buda şi Gabriel Andronache, potrivit căruia demiterea preşedintelui ţării este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

 Conform prevederilor în vigoare până acum, demiterea preşedintelui se putea face dacă întrunea majoritatea voturilor valabil exprimate la referendum.

14 comentarii

basesekoo_1 09-04-2012 - 17:57

La ce sa se mai astepte niste clocharzi adunati in cele 2.3 troace si care mai beneficiaza si de aportul unor vanduti a caror vise s-au imprastiat odata cu comunismul, gata .

Salut 09-04-2012 - 21:24

In speta asta, in orice societate democrata se aplica un principiu simplu de drept constitutional: principiul reciprocitatii.
Aici s-ar putea traduce astfel: demiterea presedintelui se face prin aceiasi procedura ca cea prin care a fost ales.
Astfel, daca a fost ales cu majoritatea voturilor alegatorilor PREZENTI , tot astfel ar trebui sa fie demis.
In cazul de mai sus vorbim despre o democratie minima. Intr-o democratie mai evoluata ar trebui ca procedura de demitere sa fie chiar mai simpla decat cea de alegere.
Altfel, cand procedura de alegere e simpla iar procedura de demitere complicata, pur si simplu nu vorbim despre democratie.

QED

urbos 09-04-2012 - 21:38

Este adevarat ca Basescu nu poate emite pretentii, caci el insusi s-a batut cu pumnul in piept pentru referendumurile „castigate” de el prin metoda asta. Referendumul insa a disparut in Romania odata cu prima modificare a legii referendumului, pe timpul lui Tariceanu, modificare aberanta prin care se cere doar prezenta la vot de 50% +1, modificare facuta special pentru ca Basescu sa fie demis.
Asta e Romania.
Constitutia este insa cea care spune ca presedintele poate fi demis prin referendum, fara sa vorbeasca de reciprocitati.

Salut 09-04-2012 - 22:24

Cu atat mai mult, daca Constitutia nu detaliaza, legile subsecvente nu trebuie sa fie in sensul diminuarii democratiei, ci dimpotriva.
Evident, Constitutia nu poate fi un manual de drept constitutional de 2000 de pagini. Unele lucruri sunt subintelese, altele se interpreteaza. Numai ca directia interpretarii trebuie sa fie unica: consolidarea democratiei, nu punerea ei intre paranteze, asa cum face Basescu. Dealtfel, strict la nivel de speculatie, sunt convins ca si o Constitutie de 2000 de pagini nu ar fi indeajuns pentru a taia apetitul dictatorial a unuia ca Basescu (prin interpretari aberante si total scoase din context, cu o camarila pe potriva si perpetuarea imbecilitatii politice la o buna parte a alegatorilor, cum e si acest personaj nou, basesekoo_1.
Pentru ca am facut referire la papitoiul national, trebuie sa remarc ca o mai veche temere a mea incepe sa capete contur: Basescu nu va ceda niciodata in mod pasnic puterea. S-ar putea sa o puneti de un mic razboi civil, ca tot trebuie sa fie ci o cireasa pe tort, nu-i asa?

securea 09-04-2012 - 19:30

De geaba se zbate pedeleprozeria parlatramentara, „puiul” lor jumulit tot va zbura, exact ca-n reclama: „zbori puiule, zbori” !

milosul 09-04-2012 - 20:40

basescu = un presedinte scarbos, ranchiunos si analfabet!!!!!!!!!

Ciu Huhu 09-04-2012 - 21:18

LEGEA asta poate fi iarasi MODIFICATA!!!!!!!!!

digital 09-04-2012 - 21:20

ceamparliul ăsta le tot zgândăre,după cum are el interesul,zdreanța dreq!

gogu 09-04-2012 - 22:11

nu mai comentez alături de emiţătorii de inepţii de mai sus şi de mai jos.

digital 09-04-2012 - 22:16

…mare pagubă…..că nu mai comhentezi…dacă nu chomenthezi ce mai cați aici?!

digital 09-04-2012 - 23:28

stai că s-a ”sculat” cimpanzeul-anal-ist!
vezi că e parpa prea aproape de tine să nu-l ”atingi” cu …”țeava” ta bleagă….

jan dinu 10-04-2012 - 09:03

De ma = SCIRBOSHILOR = daca n-ati acceptat propunerea
shefului statului de-a modifica constitutia cu cele citeva cerinte
de bun simt inspecial cu respectarea sufragiului pentru
micsorarea la maximum de 300 (indivizi )…in schimbul limitarii mandatului.acum ………….. !!!!!! Sper s-a joace tare in tandem cu Ungureanu care
apasa pe accelerare cu dosare ….unde multe capete vor fi trase in teapa …!
Ar fi prost daca NU o face !!!
JD-USA

sorin 10-04-2012 - 09:33

Cam atat despre presedintele jucator, mare barbat! Se ascunde ca un las in spatele unor legi aberante, tremura ca un iepure sa nu fie demis. Se vede cum se intoarce el la popor, cat de curajos este. Un nemernic fricos si las, un neavenit disperat dupa putere.

Ciu Huhu 11-04-2012 - 10:01

Basescu=dictator mincinos, viclean, prefacut, fara scrupule, egoist, lacom, chior, chel…!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult