Legea sistemului unitar de pensii a fost adoptata miercuri seara de plenul Camerei Deputatilor cu 170 de voturi favorabile, doua impotriva si trei abtineri, in absenta PNL si PSD+PC.
Practic de la articolul 102 al Legii sistemului unitar de pensii, numai deputatii puterii au discutat si au votat pe marginea proiectului, dupa ce PNL si PSD+PC s-au retras de la dezbateri in semn de protest fata de respingerea majorarii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie. Mai mult, de la articolul 162 s-a hotarat sa se voteze prin ridicare de mana, la solicitarea liderului de grup al PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader.
Liderul grupului PSD+PC, Mircea Dusa, a sustinut ca partidul sau paraseste sala pentru ca nu poate participa la decizia prin care pensiile vor fi diminuate. „Intelegeti-i pe colegii de la PSD ca sunt sfasiati de contradictii. Pe de o parte, realizeaza ca nu exista alta solutie decat cea propusa de guvern, iar pe de alta parte nu au puterea sa-si asume o asemenea decizie, asa ca au fugit”, a comentat presedintele Camerei, Roberta Anastase, decizia social-democratilor.
Dupa respingerea prevederii formulate de Comisia de munca, si viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca liberalii parasesc sala. „Grupul PNL nu poate accepta acest vot. Va lasam sa va faceti de cap cum vreti”, a spus Nicolaescu, dupa ce deputatii au acceptat forma Guvernului prin care valoarea punctului de pensie sa fie de 732,8 lei.
S-a mai decis, printre altele, ca varsta de pensionare sa fie de 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei, ca in forma Guvernului. De asemenea, s-a hotarat integrarea in sistemul unitar de pensii a cadrelor militare in activitate, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, cat si a celor care sunt platiti prin drepturi de autor.
Plenul Camerei Deputatilor a admis si amendamente, unul dintre acestea facand referire la faptul ca cei care au locuit cel putin 30 de ani in Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna sau pe o raza de opt kilometri in jurul acestor localitati sa se poata pensiona cu doi ani mai devreme decat varsta standard, fara penalizari.
Un alt amendament admis la legea pensiilor, care initial a fost respins in Comisia de munca, vizeaza schimbarea denumirii Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale in Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).