Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Legea votului prin corespondenţă a fost pusă în dezbatere publică

Legea votului prin corespondenţă a fost pusă în dezbatere publică

scris de Roland Catalin Pena
0 afisari

Proiectul de lege are 27 de articole şi prevede scrutinele la care cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi pot exprima opţiunile: alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, alegerea preşedintelui României şi alegerile pentru Parlamentul European. De asemenea, proiectul descrie procedura specifică pentru exercitarea dreptului de vot.

Legea votului prin corespodenţă a fost pusă în deybatere publicăMinistrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat, referindu-se la intrarea în dezbatere publică a proiectului de lege privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. : „A fost un proces de elaborare a textului în format interinstituţional – Ministerul Afacerilor Externe s-a consultat cu Autoritatea

Electorală Permanentă şi cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, într-un spirit de lucru deschis şi cu ambiţia de a face un proiect cât mai solid, cât mai complet, în acord cu legislaţia internă, în beneficiul cetăţenilor români din străinătate. Au fost consultaţi, de asemenea, profesori universitari, experţi, şi parlamentari. Îmi doresc ca în cursul acestor 30 de zile de dezbatere publică toate părţile interesate – fie că este vorba despre ONG-uri, de asociaţii ale românilor din străinătate, sau de oricare alt tip de instanţă, să participe cât mai activ la dezbatere, pentru a îmbunătăţii ce am realizat noi până în prezent.

„Votul prin corespondenţă este o necesitate democratică şi, în cazul unei diaspore de mare amploare, este normal să ne dorim ca toţi compatrioţii noştri să aibă posibilitatea de a participa, exercitându-şi liber dreptul de a alege. Românii nu pot fi privaţi de acest drept constituţional, iar legea, odată implementată, va permite o contribuţie civică nemijlocită a diasporei la modelarea destinului politic al României.. Merită menţionat şi faptul că limitarea dreptului de vot în străinătate exclusiv la secţiile de vot tradiţionale nu numai că genera frustrări legitime din partea celor care nu puteau să îşi exercite opţiunea, dar genera şi costuri importante”, a mai spus ministrul.

Proiectul de lege a fost publicat pe site-ul MAE, în cadrul secţiunii „Legislaţie”, rubrica „Transparenţă decizională”, unde va putea fi accesat timp de 30 de zile, durata procesului de consultare publică:

Comentariile referitoare la text pot fi adresate pe mail: avizare@mae.ro , sau la adresa poştală a Ministerului Afacerilor Externe: Aleea Alexandru nr. 31, Sector 1, Bucureşti, cod 011822.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult