Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE: Crin merge mai departe

UPDATE: Crin merge mai departe

scris de Ziua Veche
8 afisari

Crin Antonescu a fost reales presedinte al Partidului National Liberal. El l-a invins detasat pe Ludovic Orban. Astfel, Antonescu a obtinut 986 voturi iar Ludovic Orban, 357, numarul voturilor anulate fiind 37. Viorel Catarama s-a retras din cursa, asa cum era de asteptat chiar de vineri seara.

Ziua de sambata s-a derulat fara mari surprize Antonescu depunandu-si la inceputul dezbaterilor mandatul de presedinte al PNL, conform statutului partidului, asa incat alegerile sa se desfasoare statutar. Congresul ordinar al PNL a fost condus de venerabilul Mircea Ionescu Quintus, in calitatea sa de presedinte de onoare al PNL care din eroare la invitat primul la tribuna pentru a-si prezenta motiunea pe Calin Popescu Tariceanu desi era randul lui Crin Antonescu. In discursul sau de candidat la sefia PNL Antonescu a aratat ca liberalii au doua alternative: aceea de a intra la guvernare alaturi de PDL si aceea de a deveni dintr-un partid mare, unul major. La polul opus, Orban si-a prezentat echipa si a avut un cuvant de lauda pentru fiecare persoana inscrisa pe lista sa. Putin dupa ora 14 liberalii au inceput sa voteze pentru alegerea presedintelui PNL, dupa ce o parte dintre invitatii care si-ar fi dorit sa ia cuvantul de la tribuna au renuntat, la propunerea lui Antonescu. Si pentru ca votul sa mearga rapid lucru care s-a si intamplat avand in vedere ca in jurul orei 17 deja se cunostea castigatorul s-a decis sa voteze primii membrii delegatiilor din judetele cele mai indepartate ale tarii, precum Oradea sau Botosani. Si daca organizatorii au prognozat ca votul ar fi trebuit sa dureze aproximativ 3 ore, iar numaratoarea cam doua ore, totul s-a sfarsit cam in doua ore. Pe de alta parte, liberalii comentau aprig informatia lansata de Viorel Catarama conform careia partidul ar avea datorii de 1,6 milioane de euro, reprezentand o diferenta intre venituri si cheltuieli, si care i-a atras antipatia multor colegi in frunte cu Antonescu care l-a si amenintat cu excluderea din partid. Numai ca surprinzator suma pe care o au ca datorie liberalii este chiar mai mare ajungand la 2,5 milioane de euro, lucru confirmat si de Gheorghe Ciubotaru presedinte al Comisiei de cenzori a PNL. Pe de alta parte, surse liberale spun ca in momentul in care Antonescu a devenit presedinte in martie 2009 a preluat sefia partidului cu o datorie inregistrata de 300000 euro. In acest context, unii dintre lideri au inceput sa anunte de la tribuna faptul ca in timpul campaniei electorale pentru prezidentiale au avut contributii consistente la PNL. Varujan Vosganian a spus ca „in campania electorala pentru Crin Antonescu obligatia mea, ca vicepresedinte, a fost sa  asigur o finantare echivalenta cu 50.000 de euro si la filiala judeteana circa 20.000 de euro”.

 

Echipa lui Crin

In calitate de nou presedinte al liberalilor Crin Antonescu a anuntat in fata membrilor Congresului faptul ca se va prelungi automat, pentru urmatorii patru ani, si protocolul incheiat cu Actiunea Populara ramanand ca in urmatoarele intalniri ale forurilor de partid sa se ia si un vot. Smaranda Enache si Max Badin vor ramane membri ai Biroului Politic Central si acestora se vor alatura si cei cinci membri ai Delegatiei Permanente. Din echipa presedintelui PNL, Crin Antonescu, pentru posturile de vicepresedinti figureaza Aristotel Cancescu, Mircea Diaconu, Relu Fenechiu, Romeo Stavarache, Varujan Vosganian, in timp ce pentru posturile de membri in BPC figureaza, printre altii, Mariana Campeanu si Andrei Chiliman. Ceilalti vicepresedinti propusi de Antonescu sunt Daniel Chitoiu, Victor Paul Dobre, Raducu Filipescu, Lucian Iliescu, Rares Manescu, Vlad Moisescu, Norica Nicolai, Cornel Popa, Dan Radu Rusanu si Mihai Voicu. Ca membri simpli in BPC vor fi Florin Alexe, Cristian Anghel, Teodor Atanasiu, Cristian Bagiu, Ilie Bolojan, Andrei Marga, Mircea Molot, Mircia Muntean, Marius Nicoara, Marian Petrache, Octavian Popa, Nicolae Robu, Adrian Semcu, Radu Stroe si Marcel Vela. Ca membri supleanti ai BPC pe lista presedintelui PNL apar Cristian Adomnitei, Cristian Buican, Ioan Ciugulea, Cristina Pocora, Nini Sapunaru si Ovidiu Silaghi.

05.03.2010 Liberalii aleg pe lista intre Stan si Bran

Demisii anuntate oficial, altele pregatite, atacuri directe intre Crin Antonescu, Ludovic Orban si Viorel Catarama, fiecare crezand pana la sfarsit in sansa sa. Cam asa a inceput Congresul PNL in urma caruia sambata se va decide noua echipa de conducere a partidului. Modul de alegere va fi pe lista, adica va fi ales un lider cu echipa sa si nu va fi vot pe fiecare candidat. In favoarea votului pe lista, pe care s-a incrancenat Antonescu, a fost zdrobitor – 1083 pentru si 258 impotriva.

Campioni au fost liberalii din Teleorman, toti cei 37 de delegati fiind impotriva modificarii Statutului in sensul alegerii liderilor pe baza votului pe lista. Astfel, dupa mai mult de opt ore de dezbateri, discutii si acuzatii liberalilor le-a mai ramas putin pana la momentul in care partidul va intra sub o alta zodie.

Negocieri in wc-uri

Ostilitatile au fost deschise vineri cu votarea noilor prevederi ale Statutului, urmand ca sambata se fie votata lista cu noii lideri ai PNL de catre cei 1142 de delegati prezenti la Congresul de la Palatul Parlamentului. Discursurile de la tribuna salii unde se desfasurau dezbaterile au fost mai putin interesante in comparatie cu discutiile si negocierile, uneori la vedere, ce aveau loc la bufetul amenajat in hol ori pe la colturi sau chiar in wc-uri. Reporterii ziuaveche.ro au asistat chiar la o discutie intre cativa delegati liberali din Mures si altii din Cluj care incercau sa se convinga unii pe altii ca ar fi util sa-si dea voturile catre Orban in defavoarea lui Antonescu. Desi nimeni nu mai credea ca apare, pe la ora 16 si-a facut aparitia si omul de afaceri Dinu Patriciu, sustinator al sistemului de lista impus de Antonescu.

Exista in Romania si nenorociri mai mari

In discursul sau, Orban i-a amenintat explicit pe delegati ca daca il vor vota pe Antonescu „va pierdeti dreptul de a suna si de a vi se raspunde la telefon”. Orban a mai spus ca „nu e suficient sa vorbesti frumos la tv sau la intruniri, un partid se conduce zi de zi, ceas de ceas, seara, noaptea, facand sacrificii, renuntand la o serie de tabieturi care-ti fac placere, un meci de fotbal, un joc de bridge sau poker. Daca pierd azi, se pierde pentru o scurta perioada de timp si un model”.

Replica lui Antonescu nu a intarziat acesta dandu-i rapid raspuns acuzatiilor facute la scena deschisa. „Exista, Ludovic, in Romania nenorociri mai mari decat a ta, daca nu esti prim-vicepresedinte, si mai mari decat a mea, daca nu sunt presedinte. (…) Exista, Ludovic, in Romania, altceva de facut pentru PNL (…) decat sa ne despartim de parca am fi Stan si Bran”, a continuat Antonescu.

1,6 milioane euro costa linistea

Discursul celui de-al treilea candidat la sefia PNL, Viorel Catarama, nu a fost la fel de aplaudat de sala, precum al contracandidatilor. „Partidul are datorii de 1,6 milioane de euro de pe urma campaniei electorale, sugerand ca sponsorii PNL vor sa conditioneze ajutorul financiar de eliminarea din partid, la care s-a ajunge prin votul pe echipe”. Desi in program era prevazut ca nu mai tarziu de ora 16 sa se treaca la votarea noilor prevederi statutare, pe la ora 17 organizatorii Congresului se chinuiau de zor sa-i dea afara pe invitati pentru a putea fi demarate   procedurile tehnice. Multi dintre cei care au batut atata drum s-au suparat foc si para pe organizatori pentru aceste disfunctionalitati. Pe de alta parte, unii liberali importanti negociau si incercau sa capete promisiuni de la unii si altii asa incat sa nu paraseasca PNL incepand de saptamana viitoare. Numai ca in privinta deputatilor Mihai Banu, Florin Turcanu, Dan Ilie Morega, Ioan Tintean, Mircea Cazan si a celor doi senatori Vasile Mustatea si Gabriel Berca, lucrurile par a fi clare, Orban si Antonescu nefiind dispusi sa le ofere acestora ce isi doresc.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult