Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Limba maghiara, limba oficiala in Covasna, Harghita si Mures

Limba maghiara, limba oficiala in Covasna, Harghita si Mures

scris de Ziua Veche
2 afisari

.

UPDATE

Alesii locali din secuime au votat ca limba maghiara sa fie declarata limba oficiala in judetele Covasna, Harghita si Mures, iar ziua de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, ar urma sa fie zi libera.

„Cauza noastra este sfanta. Ma gandesc la acei oameni trimisi in administratiile locale. Avem o responsabilitate, ne-am asumat o sarcina. Aici in administratie putem crea bazele autonomiei. Doresc ca hotararile adoptate aici sa fie respectate. Vrem sa construim viitorul Parlament Secuiesc”, a declarat Csaba Ferencz, vicepresedintele CNS, citat de Realitatea TV. 

La initiativa Consiliului National Secuiesc (CNS), vineri, la Sfantu Gheorghe va avea loc ce-a de-a doua “Adunare generala a alesilor locali din secuime”, care are, printre altele, pe ordinea de zi declararea limbii maghiare ca limba oficiala in judetele Covasna, Harghita si Mures, informeaza Agerpres.

Potrivit vicepresedintelui CNS, Csaba Ferencz, la adunare sunt asteptate sa participe aproximativ 400 de persoane, fiind trimise invitatii tuturor alesilor locali din cele trei judete, respectiv reprezentantilor UDMR, ai Partidului Civic Maghiar (PCM), independentilor, precum si ai partidelor romanesti. Csaba Ferencz a mai adugata ca pe ordinea de zi se vor afla trei puncte: declararea limbii maghiare ca limba oficiala alaturi de limba romana in judetele locuie majoritar de maghiari, adoptarea unui memorandum adresat Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, prin care se solicita desemnarea unui raportor special pentru “secuime” si votarea regulamentului de functionare a Adunarii alesilor locali, care se doreste a fi un “protoparlament” al “Tinutului Secuiesc”. In acelasi timp, participantii la adunare vor inainta Parlamentului un apel prin care vor solicita adoptarea proiectului privind “Statutul de autonomie teritoriala a Tinutului Secuiesc”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS