“Constatam ca Romania nu mai are presedinte. In acest moment, domnul Traian Basescu este doar presedintele unui grup de interese, un grup clientelar, mafiot, care se numeste PDL. Este doar presedintele Robertei Anastase, al lui Emil Boc si al celorlalti care il sustin”, a afirmat Ponta. “Domnul Traian Basescu a dovedit ca nu mai este presedintele Romaniei, ca s-a aflat aici doar pentru a certifica frauda comisa de Roberta Anastase si deputatii PDL la momentul adoptarii frauduloase a legii pensiilor. Domnul Traian Basescu ar fi avut sansa sa redevina presedintele Romaniei, sa indrepte frauda si sa ceara Parlamentului sa reia discutiile pe Legea pensiilor, anuntand (…) ca nu va promulga o lege adoptata prin frauda”, a mai spus presedintele PSD.
–––––––––––-
Seful statului a anuntat ca anul viitor Romania trebuie sa semneze un nou Acord cu Fondul Monetar International (FMI) care sa vizeze un impumut de 5,7 miliarde euro, destinat acoperirii deficitului bugetar. Traian Basescu a explicat ca, in prezent, nimeni nu este dispus sa imprumute Romania pe termen lung. “Am auzit un profesor universitar spunand ca Romania are nevoie de imprumuturi pe termen lung. Problema Romaniei este ca din cauza deficitelor si lipsei de reforme structurale, nimeni nu imprumuta Romania pe termen lung. Romania are in acest moment probleme uriase sa contacteze imprumuturi cu scadenta la 3 ani”. Discursul presedintelui nu a fost unul acuzator, nici dur, ca in multe alte situatii, ci mai degraba unul incurajator. S-a referit foarte putin la clasa politica, a vorbit doar in treacat de reformarea acesteia si, mai putin obisnuit, a tinut sa multumeasca Parlamentului pentru adoptarea unor legi importante. In rest, asa cum s-a obisnuit in ultimul timp, seful statului a prezentat multe date si cifre economice.
@ Deocamdata presedintele Romaniei nu face ordine si nu se amesteca in dezbaterile parlamentare, sau in atitudinea parlamentarilor. Curtea Constitutionala arbitreaza disputele parlamentare.@ Ii recomand d-lui Victor Ponta sa citeasca propriul regulament.
@ Ne aflam intr-un moment important: suntem in fata unei alegeri decisive, un stat puternic cu institutii europene sau un stat slab.
@ Trebuie sa punem capat complicitatii politicenilor si partidelor politice in relele practici de guvernare.
@ Romanii sunt revoltati pentru ca sunt mintiti: multi au primit mai mult decat se putea da, din considerente electorale si trebuie sa dea inapoi.
@ Stat roman nu mai poate plati salarii angajatilor incompetenti si bolnavilor inchipuiti.
@ Romania nu se mai poate imprumuta numai pentru a consuma.
@ Exercitiul puterii e in orice democratie unul de responsabilitate.
@ Criza economica si financiara nu a crutat pe nimeni la nivel international.
@ Pentru Romania criza a fost si de oportunitate. Ne-a aratat vulnerabilitatile pe care le avem.
@ Austeritatea nu poate fi traversata fara solidaritate: pentru unii e dramatic, pentru unii e mai usor.
@ In 2007 si 2008 solidaritatea s-a cladit pe – clientelism, minciuni economice si nemunca, dar aducatoare de voturi. De exexemplu, in 2004, Romania avea in asistenta sociala 6,4 mil cetateni,
iar in 2008 – 13,9 mil asistati. Este evident ca avem dificultati uriase in a suporta astfel de cheltuieli
@ Lupta noastra cu criza a fost ingreunata de o criza de neincredere, intretinuta si incurajata.
@ Romania va avea in 2010 un deficit bugetar de 6,8% din PIB, dupa ce a atins aproape 10% din PIB, anul trecut.
@ Acordul cu FMI inseamna intoarcerea la realitatea: nu mai putem cheltui peste nivelul de resurse pe care le avem.
@ S-au redus salariile cu 25%: sunt salarii foarte mici in sectorul bugetar, sunt oameni care merita salarii mai mari, dar avem un aparat bugetar supradimensionat.
@ E inadmisibil sa constati ca in sectorul sanitar in ultimii ani alocarea bugetara a crescut de 10 ori si serviciile nu s-au imbunatatit.
@ Trebuie eliminate inechitatile din sistemul public.
@ Cheltuielile sociale trebuie si ele reduse (46% din veniturile bugetului de stat), ele fiind la un nivel ingrijorator, iar 36% merg pe salariile pentru aparatul bugetar. Cu ce mai pot face investii si cheltuieli materiale?
@ O analiza atenta arata ca nu avem atat saracie cat abuzuri si nemunca.
@ In 2007-2008 Romania avea crestere economica puternica, dar a crescut enorm numarul de asistati social. Acesta este un indiciu ca s-au platit ajutoare sociale pentru voturi.
@ Trebuie ajutati doar cei care au nevoie sa fie ajutati.
@ In 2007 am atras atentia ca efortul cu plata pensiilor marite este prea mare. In 2001-1,5 miliarde euro deficit la fondul de pensii, in 2011-3,1-3,6 mld euro deficit, in timp ce numarul contribuabililor este acelasi.
@ Scopul nostru e sa salvam si sa garantam sustenabilitatea fondului de pensii.
@ O regandire a sistemului de taxe si impozite trebuie sa aiba la baza o viziune integrata.
@ In 2011 vom semna un nou Acord cu FMI. Problema Romaniei e ca din cauza deficitelor si lipsei reformei structurale nu imprumuta pe termen lung. Romania are in prezent probleme uriase de a contracta imprumuturi la 3 ani! Nimeni nu imprumuta Romania pe termen lung.
@ Imprumuturile sunt o solutie numai daca sunt pentru investitii.
@ Ritmul de accesare a fondurilor UE e foarte lent; grad de absorbtie e foarte redus. Avem probleme de management al proiectelor.
@ Poate ca gestionarea fondurilor UE ar trebuie sa se regaseasca la o singura institutie a statului.
@ In aceasta situatie, Parlamentul are o mare responsabilitate: a populismului sau a adoptarii reformelor accelerate.
@ Partidele de opozitie sunt primele interesante sa fie pusa ordine in economie si finantele publice – De aceea fac un apel la responsabilitate!
@ Stim pe ce drum vom merge in urmatorii ani – drumul Europei unite. In urmatorii 10 ani avem sansa sa reducem decalajele fata de celelalte state membre, prin Strategia Europa 2020.
@ Rata de ocupare a populatiei active din Romania: aceasta trebuie sa ajunga la 70% fata de 57% in prezent.
@ Alocarea a 2% din PIB pentru cercetare pana in 2020.
@ Pana in 2020, emisiile de gaze cu efect de sera trebuie reduse cu 20%.
@ Numarul celor care traiesc sub pragul saraciei trebuie redus cu 20%. Strategia fiscala-bugetara trebuie sa ia in calcul aceste tinte stabilite la nivel european prin strategia Europa 2020. Toate acestea trebuie sa se bazeze pe alocarea de resurse.
@ In privinta monedei euro: trebuie sa mergem ferm pe acest drum. Trebuie sa stabilim o data realista de aderare la moneda euro, tinand cont de posibilitatile noastre de dezvoltare.
@ Indiferent cine va guverna Romania in urmatorii 10 ani va trebui sa tina cont de parcursul stabilit prin strategia Europa 2020 si de constrangerile guvernantei economice europene.
@ Reformele structurale, reducerea deficitelor, atragerea fondurilor UE, scaderea imprumuturilor sunt pasi spre strategia 2020.
@ Sa vorbim despre guvernanta economica europeana: toate cele 27 de state membre vor trebui sa isi supuna bugetul aprobarii CE. Nu este vorba de aviz, ci de respectarea acelor cifre.
@ In cazul in care cifrele nu vor fi respectate, statele din zona euro vor fi penalizate cu procente din PIB, iar cele din afara zone euro, cu bani europeni in minus. Nu se mai joaca nimeni cu nerespectarea criteriilor de la Maastricht.
@ Pana in 2012 trebuie sa trecem la un deficit maxim de 3%. Este bine ca Parlamentul sa stie aceste detalii. Acestea sunt medicamentele cu cea mai buna eficienta impotriva populismului, dar si cel mai bun stimulent pentru dezvoltare.
@ Intrarea in spatiul Schengen in aprilie 2011 e un deziderat, spatiul european fara granite: avem de trecut obstacole de ordin politic.
@ Nu vom accepta amestecarea altor criterii pentru acest deziderat.
@ Puem fi optimisti in legatura cu viitorul: incet-incet iesim din recesiune; productia industriala e in crestere; prognozele spun ca putem intra pe crest pozitiva de 2%, in 2011, cu conditia sa acceleram reformele structurale; ulterior cresterea ar putea atinge 3-4%.
@ O crestere de 2% nu asigura insa dezvoltarea Romaniei, aceasta are nevoie de o crestere de cinci procente.
@ In 2011 va trebui sa impumutam 5,7 miliarde euro doar pentru a acoperi deficitul bugetar.
@ Trebuie creat spatiul fiscal pentru investiii si accesarea banilor europeni, imprumuturi pentru IMM-uri.
@ Cea mai mare resursa se afla in mediul rural: e nevoie de sustinerea depozitarii si procesarii produselor alimentare.
@ Flexibilizarea codului muncii ar duce la scaderea ratei somajului cu mai bine de 1%, pe termen scurt. Ar fi in avantajul salariatului.
@ Trebuie regandit rolul statului in economie: societaqtile care consuma bani trebuie privatizate; listarea actiunilor minoritare la bursa.
@ Pentru marile proiecte de infrastructura trebuie gandite parteneriate public-private.
@ Informatizarea – avem nevoie de un sistem informatic care sa reduca la nivel maxim nevoia de a lua legatura cu functionarii. Avem o hotarare a CSAT- prin care vor fi unificate sistemele de date pentru ca cetatenii sa poata face plati directe in sistemul informatic.
@ Bugetul pentru 2011 trebuie sa priotizeze investitiile: sunt deschise in prezent peste 46.000 de investitii cu finantare de la bugetul de stat. Finalizarea lor necesita 40 miliarde de euro. S-a ajuns aici din cauza incoerentei guvernelor care s-au succedat la putere.
@ Din 2011 incepe reformarea finantelor publice locale, prin care acestea vor prelua si arieratele.
@ Ar trebui sa avem in vedere un program de lucru pe care Guvernul sa il prezinte in fata Parlamentului la fiecare inceput de an si pentru care sa isi asume raspunderea.
@ Convingerea mea este ca trebuie modificat si sistemul politic; pornind de la vointa romanilor, exprimata prin referendum, cred ca este momentul ca si Parlamentul sa isi revizuiasca propria structura. Va reamintesc de referendumul pentru Parlamentul unicameral.
@ O Constitutie moderna trebuie sa puna institutiile cu adevarat in slujba cetateanului si a binelul public.
0 comentariu
Pentru promovarea echilibrului comerţului chino-american, trebuie să crească mai întâi exporturile americane către China şi nu limitate exporturile chinezeşti către SUA. În această privinţă, lărgirea exporturilor americane de tehnologii înalte noi are o perspectivă luminoasă a arătat vineri la o conferinţă de presă de la Beijing He Ning, directorul Departamentului pentru Afacerile Americane şi Oceaniene din cadrul Ministerului chinez al Comerţului.
Oficialul chinez a mărturisit că potrivit datelor furnizate de către Direcţia Generală a Vămii din China, în 2008 din volumul importurilor chineze de tehnologii înalte noi, cele importate din SUA au ocupat doar 6,9%, faţă de 18,3% în 2001. Dacă ar păstra procentajul din 2001, exporturile americane către China din 2008 ar fi crescut cu aproape 39 de miliarde de dolari americani.
Sursa: Radio China International http://romanian.cri.cn/341/2010/03/19/1s107108.htm
..sfarsitul timpurilor MORLOCI – iar romanii, americanii si alte nationalitati reunite devin ELOI… Si ne povesteste nea Wells – cum sunau morloci o sirena – si cum se asezau eloii la rand la abator – ca sa-i faca morlocii carnatzi proaspeti si costitze afumate… Asadar propui sa le dam TEHNOLOGII INALTE ? Nu te’ngrijora – ca au ei grija sa le fure..
Amenintarea GLOBALA pe care o reprezinta China o poti afla de la bunica matale – care vine cu traista plina de orice Made in China acasa – altfel uita-te’n jur si inventariaza tot ce e la o distanta de 2 metri in jurul tau.. si vezi unde’s facute.. (exclude nevasta si copiii – daca nu sant morloci…)