Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Lustratia este un concept totalitar afirma liber-cugetatorul Iliescu

Lustratia este un concept totalitar afirma liber-cugetatorul Iliescu

scris de Ziua Veche
27 afisari

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, marti, ca “pe bune dreptate” Legea lustratiei a fost declarata neconstitutionala, deoarece este un act normativ “aberant”. Magistratii Curtii Constitutionale, sesizati de parlamentari PSD, au decis luni, 7 iunie, ca Legea lustratiei este neconstitutionala.
“Conceptul de lustraţie este un concept eminamente totalitar, n-are nimic de a face cu democratia. Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) a dat dovada de mai multa maturitate politica si intelegere a lucrurilor. Am intrat intr-o alta faza a societatii romanesti odata cu daramarea dictaturii si trecerea spre democratie”, a spus Iliescu, citat de Rompres, la Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989. Fostul sef de stat a explicat ca, in februarie 1990, cand se discuta legea electorala pentru primele alegeri libere din mai 1990, Dan Amedeo Lazarescu, reprezentant al PNL, a venit cu propuneri privind lustratia.

“S-au discutat si in comisie si in biroul CPUN si in plenul CPUN si au fost respinse ca fiind inacceptabile. (…) In democratie filtrul principal este votul popular, pentru ca este vorba de organizare pluralista a vietii politice, controlul din partea cetatenilor si s-a respins ideea condamnarii in bloc a unor categorii de oameni. Una este sa ai un primar care a slujit interesele obstei, chiar si in conditiile de atunci si dovada ca multi au fost realesi, iar alta este situatia cand a fost un ticalos. Deci, il judeci pe fiecare in parte. La legea de atunci, din 1990, la articolul 11 s-a impus un paragraf, cine anume sa nu se poata prezenta in alegeri: cei care prin actele si faptele lor individual au comis acte condamnabile”, a explicat Iliescu, fost lider UTC si fost membru al Comitetului Central al PCR.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult