Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Lăzăroiu: Populaţia ar putea vota demiterea preşedintelui. Modificarea legii Curţii Constituţionale face aproape imposibilă suspendarea

Lăzăroiu: Populaţia ar putea vota demiterea preşedintelui. Modificarea legii Curţii Constituţionale face aproape imposibilă suspendarea

scris de Ziua Veche
0 afisari

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat că, pe fondul nemulţumirilor, populaţia ar putea vota pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, dacă acesta va fi suspendat de către Parlament. Lăzăroiu arată totuşi că procedura de suspendare este mai dificilă decât în 2007.„Având însă în vedere precedentul din 2007 se poate ajunge la suspendare fără ca parlamentarii să aibă un motiv constituţional. Dar e greu să se ajungă la referendum pentru că nu au majoritate în parlament. Şi există şi alte filtre instituţionale care să împiedice acest abuz”, a declarat Sebastian Lăzăroiu, pentru Evenimentul Zilei .

 
 

 Lăzăroiu mai susţine că un partid complet nou, pe care el îl denumeşte Albă ca Zăpada este foarte dorit de către electorat. Lăzăroiu arată că şi PSD, şi PNL, şi PDL ar putea fi Albă ca Zăpada dacă au capacitatea să se reformeze radical.

 Gândul: Mica modificare legislativă care face din suspendarea lui Băsescu o misiune imposibilă

 O modificare la legea de funcţionare şi organizare a Curţii Constituţionale dă dreptul judecătorilor constituţionali să decidă asupra hotărârilor Parlamentului Suspendarea preşedintelui ar putea fi tranşată direct de către Curtea Constituţională, fără să mai fie necesar un referendum, pe baza unei chichiţe legislative introduse în legea prin care procesele nu mai pot fi suspendate dacă se ridică excepţii de neconstituţionalitate. Astfel, o modificare la legea de funcţionare şi organizare a Curţii dă dreptul judecătorilor constituţionali să decidă nu numai asupra regulamentelor celor două Camere şi a legilor, dar şi asupra hotărârilor celor două Camere, asupra cărora Parlamentul era până acum suveran: „Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau 25 de senatori”, se arată în legea care a trecut deja de Parlament, a fost declarată miercuriconstituţională şi urmează să fie promulgată de preşedinte.

 Pe baza acestui articol, eventuala hotărâre a Parlamentului de a-l suspenda pe Băsescu va putea fi atacată direct la Curte, unde, teoretic, şeful statului are majoritate. După hotărârea judecătorilor, nu va mai fi nevoie de referendum pentru demitere, Parlamentul fiind obligat să accepte decizia Curţii, ca în cazul oricărei legi, scrie Gândul  .

 Procedura de până acum de suspendare prevedea că hotărârea Curţii este consultativă şi aşa a şi fost în mai 2007, când PSD, PNL şi PC au vrut să-l suspende pe Băsescu. Atunci, Curtea a dat aviz negativ şi s-a ajuns la referendum, care a fost însă invalidat din cauza slabei prezenţe la vot, mai arata Gândul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult