Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Basescu: R.Moldova are nevoie de sprijin direct

Basescu: R.Moldova are nevoie de sprijin direct

scris de Ziua Veche
3 afisari

. „Este clar ca Republica Moldova nu are nevoie doar de un sprijin politic, ci si de un sprijin direct. Vom vedea formulele in care puterea de la Chisinau intelege sa acordam acest sprijin”, a declarat Traian Basescu, inaintea plecarii spre Chisinau. De asemenea, Presedintele a precizat ca obiectivele vizitei sunt legate de cooperarea dintre Romania si Republica Moldova in efortul de integrare in Uniunea Europeana, precum si utilizarea fondurilor europene.

 

 
 

 

Potrivit lui Traian Basescu, Romania are la dispozitie 130 milioane euro, puse la dispozitie de UE, pentru proiecte comune cu Republica Moldova si cu Ucraina. Aceste fonduri nu au putut fi folosite pana acum, din cauza atitudinii fostei guvernari comuniste.

“Sun destule semnale ca la Chisinau s-a produs o clarificare a optiunii catre Uniunea Europeana, ceea ce este incurajator, din punctul nostru de vedere”, a mai spus Presedintele, amintind ca ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a lansat luni, la Bruxelles, Grupul informal de sprijin, la nivelul statelor membre UE, a actiunii europene a Republicii Moldova.

Discursul lui Traian Basescu, la plecarea din Bucuresti:

 

Fac o vizita oficiala de doua zile in Republica Moldova, la invitatia presedintelui interimar al Republicii Moldova, domnul Mihai Ghimpu. Voi avea intalniri cu presedintele Parlamentului si presedintele interimar al Republicii, domnul Mihai Ghimpu, cu primul ministru Vladimir Filat, cu primarul general al Chisinaului, domnul Dorin Chirtoaca. De asemenea, voi avea o intalnire cu partidele politice parlamentare.

In deplasarea de doua zile sunt insotit de ministrii care au atributii in dezvoltarea unor proiecte cu Republica Moldova, inclusiv ministrul de Externe. Obiectivele vizitei sunt legate de cooperarea dintre Romania si Republica Moldova, in efortul Republicii Moldova de apropiere de Uniunea Europeana, avand ca finalitate integrarea in Uniunea Europeana. Un alt subiect de maxim interes va fi legat de utilizarea fondurilor europene. Trebuie sa stiti ca avem la dispozitie 130 de milioane de euro, puse la dispozitie de Uniunea Europeana pentru proiecte comune cu Republica Moldova si cu Ucraina. Procesul de utilizare a acestor bani a fost destul de anevoios, practic nu s-au efectuat trageri si datorita pozitiei pe care conducerea politica a Republicii Moldova a avut-o pana la instalarea guvernului democratic.

Nu in ultimul rand – si aici este un punct extrem de serios de discutii – sprijinul direct va fi un subiect abordat in discutia cu demnitarii moldoveni, sprijinul direct, pe care Romania il poate acorda Republicii Moldova. Este clar ca Republica Moldova nu are nevoie doar de un sprijin politic, ci si de un sprijin direct. Vom vedea formulele in care puterea de la Chisinau intelege sa acordam acest sprijin, noi avand deja punctul nostru de vedere. As mentiona ca de la instalare, noul guvern a facut pasi extrem de importanti in clarificarea pozitiei sale legata de optiunea catre Uniunea Europeana. Pe 12 ianuarie, noul guvern a inceput negocierea Acordului de asociere la Uniunea Europeana, iar pe data de 25 ianuarie a avut loc la Bruxelles, prima reuniune a grupului de actiune europeana a Republicii Moldova, grup care a avut ca si copresedinti Romania si Franta. Deci sunt destule semnale ca la Chisinau s-a produs o clarificare a optiunii catre Uniunea Europeana, ceea ce este incurajator din punctul nostru de vedere.

Trebuie sa va spun ca aceasta vizita este de interes si din alt punct de vedere. Avem 12 acorduri in curs de negociere, negocierile au fost inghetate la un moment dat datorita pozitiei Chisinaului si trebuie sa stabilim cu actuala putere continuarea negocierii acestor acorduri in asa fel incat Romania si Moldova sa aiba un cadru legislativ, in care relatia bilaterala sa poata evolua. Aceasta vizita ne va da si concluzia: ce are Romania de facut pentru a sprijini Republica Moldova in mod eficient in procesul de modernizare, in asa fel incat sa ajunga la nivelul tarilor din Balcanii de Vest, pentru a putea deveni o optiune in vederea unei integrari in Uniune intr-un pachet, care sa vizeze Balcanii de Vest si Republica Moldova. Cam acestea sunt obiectivele vizitei”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult