Acasa Actualitate-InternaPolitica interna MAE cere explicaţii Budapestei despre Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc

MAE cere explicaţii Budapestei despre Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc

scris de R. C.P.
8 afisari

Ministerul Afacerilor Externe l-a invitat, marţi, la sediul Ministerului, pe Ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, Oszkár Füzes.

Tinutul Secuiesc

foto: realitatea.net

În cadrul întâlnirii, partea română şi-a exprimat preocuparea faţă de găzduirea aşa-zisei „Reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc” în „Casa Regiunilor Maghiare” de la Bruxelles şi a solicitat clarificări în acest sens autorităţilor ungare, se spune într-un comunicat MAE.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a arătat că, în spiritul relaţiei de parteneriat strategic dintre cele două ţări, se aşteaptă ca niciun oficial ungar să nu participe la evenimentul de lansare a aşa-zisei „Reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc”.

Potrivit practicii la nivel UE, unităţi teritorial-administrative recunoscute, din statele membre, pot să îşi deschidă birouri de reprezentare la Bruxelles, în vederea promovării intereselor lor la nivel european. România încurajează o reprezentare activă la nivel european, a tuturor entităţilor administrative, legal constituite, care pot aduce un plus de valoare la aprofundarea integrării europene, cu respectarea deplină a legislaţiei naţionale. MAE preciza, pe 27 mai, că a întreprins demersuri în direcţia clarificării acestei situaţii încă de la momentul apariţiei primelor informaţii în acest sens şi va acţiona, potrivit competenţelor sale, pentru a se asigura că normele relevante sunt respectate.

9 comentarii

Marius Bâtcă 31-05-2011 - 12:44

Pe ce punem pariu ca o sa participe reprezentanti ai Ungariei? Poate ne explica domnul cu „largi vederi europene”, acest „exponent de seama” al secolului al XXI-lea (poate al XIX-lea), zis si BUMERANG.

urbos 31-05-2011 - 13:49

Cu Basescu la putere Romania e in pericolul dezintegrarii. De fapt, asa cum spuneam acum cativa ani, Romania se indreapta SIGUR spre distrugere cu dementul la putere.
Recunosc ca prefer distrugerea tarii decat dictatura absoluta visata de acest excrement uman. O tara cu un Basescu la putere nu merita sa existe. Asa cum nici o dictatura nu merita sa existe.
In legatura cu dementul tradator Basescu sint doua variante, ori chiar asta ii era planul, sa dezmembreze tara, ori va proceda ca Milosevici, facand in final pe eroul. O sa rad atunci, cand Dementul va recastiga sprijinul „poporului”, pentru ca gloata de idioti patrioti va racni ca „asta e, trebuie sa ne alaturam lui Basescu, decat sa ne fure ungurii tara”. Idiotii nu vor realiza ca degeaba fac pe vitejii, caci situatia e ireversibila, iar javra de la Cotroceni va sfarsi tot ca Milosevici, intr-o Romanie ciuntita si falimentara. Ori luam capul javrei acum, ori Romania e PA!

Aolica 31-05-2011 - 14:18

Catre liberalii seriosi si de bine – moliciunea conducerii liberale merge pana acolo incat nici nu macar nu s-au facut listele negre cu dusmanii pe care partidul trebuie sa-i aiba in vedere!

Aolica 31-05-2011 - 14:12

Vad ca rezolvarea problemei pedeliste este o chestiune arzatoare.
Deocamdata PNL nu are trupe de soc, care fapt denota un fel de moliciune din partea actualei conduceri, nu-i asa?

CZC 31-05-2011 - 19:46

Ce mai spun si altii: “Poate că România merita omorâtă şi nimeni până la Băsescu n-a observat această trebuinţă istorică. Ei bine, el a reuşit. Iar dacă muribunda mai mişcă un pic, în curând îi va face de petrecanie. Contaţi pe el!”
http://www.jurnalul.ro/opinii/editorial/sunt-cetatean-al-unei-foste-tari-579767.html

Banatanul 31-05-2011 - 23:32

Dle urbos,
Daca te-as intreba ce fel de natie esti dumneata am ferma convingere ca mi-ai spune ca esti 100% Roman si esti sustinator al procesului de uniformizare a identitatilor culturale a tuturor provinciilor romanesti dupa 1920 incoace indifferent de metodele folosite.

Eu Banatanul iti spun ca sunt doar 50% roman si condamn fara sovaire intreaga politica de uniformizare a acestor identitat local culturale a provinciilor istorice care formeaza statul romanesc de astazi, insa nu imi permit sa vorbesc in felul cum vorbesti dumneata “distrugere in mod sigur” sau “nu merita sa mai existe”
Citate: „De fapt, asa cum spuneam acum cativa ani, Romania se indreapta SIGUR spre distrugere” sau „O tara cu un Basescu la putere nu merita sa existe”

D-le, acele 50% din mine de roman ma fac sa sustin statul romanesc asa cum este el astazi cu dramele, tragediile si spasmele prin care trece, dar in acelasi timp loialismul si conservatorismul meu Banatenesc imi da taria sa gindesc inspre a cuteza sa gasesc si solutii la realitatile actuale. Si nici decum sa arunc cu noroi atunci cind am doar impresia ca totul este pierdut as cum faci dumneata. Asta spune ca dumneata esti un om fara identitate, asa sa fie oare?

Dle draga urbos, fi relaxat si respira profund si afla ca treitoriul georafic al Romaniei trebuieste administrat si pentru asta nu vor veni nici germanii nici francezii sau altii din vest doar Rusii ar dorio dar asta nu se poate. Romania este in UE si in NATO si terebuieste sa fie administrata in continuare de cetatenii sai ai Romaniei. Deci Romania va continua sa mai existe si nu sta la parerile agonice ale unuia ca urbos sau Dl Aolica care vede administrare tari prin trupe liberale de soc care sa ii bata pe cetatenii tarii asa cum au facut in perioada interbelica in Banat (liberalii veniti din valahia). Vremurile voastre au trecut Dlor urbos si aolica (oameni fara identitate). Rominia este obligata de evolutia societatii umane actuale sa isi gaseasca un alt mod de a fi administrata si prin care sa fie cooptat la actul de decizie al puterii fiecare provincie medievala a tarii.

Una peste alta, in situatia actuala cu Tinutul Secuiesc MAE procedeaza foarte corect si prompt dar aceasta actiune trebuieste imediat dublata prin oferirea Tinutului Secuiesc locuri reprezentative in Parlamentul Romaniei. De retinut, Romania concureaza cu o eventoala similara oferta din partea Parlamentului de la Budapesta, dar mai mult Romania are de depasit un handicap si acela al credibilitatii care a fost distrusa dea lungula anilor prin actiunile nelegiuite savirsite de catre Ministerul de Interne si Securitate si care au distrus increderea cetateanului roman in institutiile statului Roman.

Puterea de la Bucale trebuie sa se straduiasca sa fie cit mai convingatoare prin onestitate si corectitudine respectind valorile cultural locale a tuturor proviinciilor medievale care formeaza Romania. Intrebarea este cum va reusii Puterea centrala de la Bucale sa-i convinga pe Secui ca locurile lor din parlamentul Romaniei sunt mult mai pe interesul Secuilor decit cele de la Budapesta stiind ca niciodata Budapesta nu a avut o atitudine justa si respectuasa fata de secui? Eu nu vad de ce nu ar fi posibil sa se intimple asa ceva ce iar deranja spre exeplu pe valahi sau olteni (ca ei sunt mai tivnisi si saritori la bataie) ca in interiorul tarii sa fie o regiune culturala diferita de celelate? Cetatenii romaniei care nu poseda pamint in tinutul secuiesc nu ar avea dreptul moral sa se exprime. De exemplu oltenilor care se exprima despre celelalte regiuni ale tarii aer trebuii sa li se recomande sa se exprime numai asupra proprietatii pe care o poseda ei ca persoane fizice. Deci strictura statala nu are nici o treaba cu posesia uni prtoprietati funciare. Statul este Stat si doar asigura si garanteaza posesia proprietarului. Eu cred ca Secuiilor le este mult mai avantajos sa apartina de o administratia statala romaneasca decit una Maghiara.

Numai ca asta nu se intimpla asa cu de la sine stind si asteptind ci luind initiativa. Societatea Romanesca trebuie in mod imperios sa isi schimbe viziunea. Avem noi curajul sa facem ceea ce este normal de facut pentru a repara increderea cetateanului Roman in Statul Romanesc? Sau Nu? Aceasta cred eu ca este cheia si in acelasi timp si solutia.

Cei ce au savirsit nelegiuiri si ma refer la angajatii MI (ministerului de interne) si Securitate incepind inca din 1920 pina in prezent 2011 sa fie judecati si condamnati si pusi la zidul infamiei, chiar si pe cei decedati. Daca exista medalii de razboi pentru cei merituosi atit in viata cit si post mortem de ce nu exista acuzatii pentru cei ce au distrus increderea cetateanului Roman in Statul Roman vie ca mai sunt sau nu in viata?

Asa ca domnilor fara identitate plini de ura si venin, Romania va continua sa existe si fara voi. Agonia voastra va apartine si nu are nimic comun cu mersul istoriei, sunteti doar victime ale nationalismului.

urbos 01-06-2011 - 00:21

Nu stiu in ce arunc eu cu noroi, eu doar constat noroiul, infectia care exista. Eu nu ma inchin unui stat, asa ca daca Romania e o mizerie, atunci chiar merita sa dispara. Nu spun ca asta vreau, ci din nou, doar constat. Valorile in care cred nu tin de natie, rasa, religie, asa ca e nesemnificativ faptul ca sint roman, desi am inaintasi taman francezi si germani.
Faptul ca Romania e in UE si NATO, imi aduce linistea, in masura in care un dement ca Basescu va fi eliminat si visul unui astfel de scelerat nu se va implini niciodata. Asta nu inseamna insa ca Romania va mai supravietui in forma actuala, chiar in interiorul UE. Lucru care de altfel nici nu ma intereseaza. Prefer o Romanie ciuntita si libera decat una mare ca o puscarie.
Daca ai ajuns sa-mi vorbesti despre atitudinea justa a unui minister condus e un gunoi uman care fura voturi pentru nemernicul de la Cotroceni pe care il slujeste, asta ma scuteste sa te mai iau in serios vreodata. E dovada ca esti pur si simplu prost.
Iar eu nu-s nationalist, asta ai inteles din ce-am scris? De unde naiba ai scos-o? Ai scos-o din prostia de care vorbeam mai sus.

YAAKOV 01-06-2011 - 07:10

Banatenii sunt plini de aere, fara justificare reala. Au pupat cururile stapanilor unguri si nemti si se cred mai civilizati decat ceilalti romani. Mentalitatea asta le vine din frustrarea pe care au avut-o in fata ungurilor. Vor si ei sa se creada putin mai de soi.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult