Acasa Actualitate-InternaPolitica interna MAE despre numǎrul secțiilor de votare din Chișinǎu

MAE despre numǎrul secțiilor de votare din Chișinǎu

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Secretarul de Stat al MAE (Ministerul Afacerilor Externe) este de pǎrere cǎ solicitarea de 20 secţii de votare la Chişinău este lipsită de motivaţie pertinentă.

MAE despre numǎrul secțiilor de votare din Chișinǎu (foto:maramedia.ro)

MAE despre numǎrul secțiilor de votare din Chișinǎu (foto:maramedia.ro)

MAE a pornit în stabilirea secţiilor de vot din străinătate de la analiza modului de desfăşurare a scrutinului prezidenţial din anul 2009, precum şi de la propunerile înaintate de misiunile diplomatice româneşti, potrivit unui comunicat al secretarului de stat în MAE Radu Podgorean remis sâmbătă, 11 octombrie, remis de Agerpres. Conform sursei citate, ca urmare a acestei analize a rezultat că numărul maxim de votanţi a fost înregistrat în anul 2009, iar la următoarele exerciţii electorale, deşi a fost asigurat un număr mai mare de secţii de vot, s-a produs chiar o scădere a numărului de votanţi. În aceste condiţii, MAE a propus organizarea, în acest an, a aceluiaşi număr de secţii de vot ca şi în anul 2009.

”În cazul Republicii Moldova, MAE a considerat firesc să propună o creştere semnificativă, de peste 50%, a numărului secţiilor de vot (de la 13 la 21). În acelaşi timp, s-a urmărit o mai bună repartizare teritorială a acestora, astfel încât nu numai cetăţenii români din Chişinău să poată vota, ci şi cei din alte localităţi ale Republicii Moldova. Trebuie să-i amintim grijuliului domn Tomac că, în timp ce domnia sa şi partidul din care făcea parte au considerat suficiente pentru Chişinău, în 2009, doar două secţii de vot (atâtea câte probabil puteau manipula la acea vreme), actualul guvern a dublat numărul acestora în capitala Republicii Moldova”, se arată în comunicat.  Reprezentantul MAE susţine, totodată, că solicitarea deputatului PMP de Diaspora, Eugen Tomac, a unui număr de cel puţin 20 de secţii de vot pentru Chişinău este lipsită de o motivaţie pertinentă”. ”Dacă ar fi să luăm în serios propunerea activistului ar însemna că numărul cetaţenilor români din Chişinău a crescut, de la ultimele alegeri prezidenţiale, de peste 10 ori, ceea ce nu se verifică în datele statistice existente la nivelul instituţiilor abilitate ale statului român”, a adaugat Podgorean. Acesta arată că organizarea secţiilor de votare în străinătate trebuie să ţină cont şi de necesitatea de a se asigura securitatea şi corectitudinea votului.

Deputatul PMP Eugen Tomac, ales în Diaspora, a cerur MAE să înfiinţeze cel puţin 20 de secţii de votare în Chişinău pentru alegerile prezidenţiale, cu ocaize unei conferințe de presă de vineri, arătând că cele patru secţii de votare din capitala Republicii Moldova sunt insuficiente, în condiţiile în care în această ţară trăiesc câteva sute de mii de cetăţeni români. Pe de altă parte, el a criticat faptul că Victor Ponta „continuă să-şi facă campanie electorală pe bani publici”. El a dat ca exemplu în acest sens deplasarea la Cahul a premierului Ponta care, împreună cu omologul său Iurie Leancă, a pus piatra de temelie la un teatru de comedie. Eugen Tomac a mai spus că donaţia de o sută de microbuze către Republica Moldova are ca bază legală un acord semnat de premierii Boc şi Filat în 2010.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult