Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Maghiarii, iritati de memorandumul de la Toplita: Romanii sunt „caraghiosi”, „nedemni” si „sovini”

Maghiarii, iritati de memorandumul de la Toplita: Romanii sunt „caraghiosi”, „nedemni” si „sovini”

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Adunarea Forumului Civic al Romanilor din Harghita, Covasna si Mures, dar si reactiile politicienilor, au iritat spiritele si asa incinse ale unor lideri extremisti maghiari. Mai grav este ca, pe langa acestia, se afla si un reprezentant al UDMR, organizatie aflata la guvernare si in Parlamentul Romaniei. Astfel, Antal Arpad vorbeste despre intrunirea „unor romani”, caracterizati drept „caraghiosi”, care, in mod „tragic si trist”, desi locuiesc in asa-zisul tinut secuiesc, isi permit sa vorbeasca impotriva limbii maghiare.


Un alt Arpad – de data aceasta, Andrassy – ii face pe romani „nedemni” si se intreaba: „Pe langa limba oficiala romana, ce impiedica ca maghiara in tinutul secuiesc sa fie o limba oficiala?” Nici liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza, nu se lasa mai prejos si, dupa ce spune ca in Romania nu exista democratie de 20 de ani, continua: „Toata lumea trebuie sa inteleaga ca tinutul secuiesc a existat intotdeauna, este si va ramane, si ca nu sovinistii romani vor decide asupra sortii comunitatii maghiare”. 

Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad -„Este trist, tragic, caraghios” faptul ca romanii vorbesc impotriva limbii maghiare din secuime 

Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat duminica, pentru Mediafax, ca daca liderul PSD, Victor Ponta, vrea sa afle despre tinutul secuiesc, sa vina in zona si sa stea de vorba cu reprezentantii comunitatii maghiare, care ii vor explica ce inseamna tinutul secuiesc. Antal Arpad a facut aceste declaratii in contextul in care liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, sambata, la Toplita, ca „nu exista tinutul secuiesc”. „La intrunirea unor romani, care au venit din toata tara in tinutul secuiesc, dar unde au participat si consilieri locali ai tinutului secuiesc, am aflat de la domnul Ponta, care probabil a fost prima data in tinutul secuiesc, ca tinutul secuiesc nu exista. Deci, daca vrea domnul Ponta sa afle, sa vina ca ii explicam noi despre tinutul secuiesc”, a spus Antal. De asemenea, Antal a precizat ca aceia care vorbesc despre blocarea proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale in Parlament probabil ca nu stiu ca romanii din secuime ar avea nevoie de autonomie culturala. „Probabil ca cei care au spus ca vor face totul ca legea minoritatilor nationale sa nu treaca in Parlament nu stiu faptul ca romanii din secuime au nevoie de autonomie culturala, pentru ca noi nu avem nevoie de autonomie culturala in secuime, noi avem nevoie de autonomie culturala in afara secuimii”, a explicat Antal. Totodata, presedintele UDMR Sfantu Gheorghe a precizat ca „este trist, tragic, caraghios” faptul ca romanii vorbesc impotriva limbii maghiare din secuime. „Eu cred ca este trist, tragic, caraghios faptul ca romanii, mai ales cei care au venit din alta parte in secuime, vorbesc impotriva limbii maghiare din secuime. Noi nu am vorbit impotriva limbii romane. Noi cand am spus ca limba maghiara trebuie sa fie de acelasi rang cu limba romana nu am facut un rau, nu am vorbit impotriva limbii romane. Deci, noi avem intotdeauna mesaje pozitive, iar ei vor sa ne convinga sa nu mai vorbim, sa nu mai visam, sa nu mai plangem in limba maghiara, dar nu a reusit nici Ceausescu, nu o sa reuseasca nici Ponta si nici altii„, a conchis Antal Arpad.

 

Andrassy Arpad, Consiliul National Secuiesc – Memorandumul de Toplita, o „declaratie nedemna” pentru romani  

Secretarul Biroului Permanent al Consiliului National secuiesc (CNS), Andrassy Arpad, a declarat, duminica, pentru corespondentul Mediafax, ca memorandumul adoptat la adunarea de la Toplita constituie o declaratie „nedemna” pentru romanii care traiesc in tinutul secuiesc. „Foarte vag am luat cunostinta de acest forum, de la Toplita. Nu ne-au invitat, desi este vorba de un forum care priveste locuitorii tinutului secuiesc. A fost convocat un forum etnic, tocmai de cei care apartin comunitatii majoritare din Romania. Romanii din tinutul secuiesc sunt un caz fericit, pentru ca, chiar daca si romanii din Gheorgheni (care reprezinta 10 la suta din totalul populatiei – n.r.), spre exemplu, traiesc sentimentul minoritarului, acesta nu e identic cu cel al unui maghiar din Targu Mures, Ludus sau Sighisoara”, a spus Andrassy. Andrassy a spus ca, in ciuda memorandumului de la Toplita, tinutul secuiesc „este o realitate istorica de netagaduit”, care s-a bucurat circa 800 de ani de autonomie teritoriala si unde s-a vorbit limba maghiara. El a subliniat ca dorinta comunitatii, ca si maghiara sa aiba statut de limba oficiala in tinutul secuiesc, „nu este niciun fel de atentat la limba romana”. Tinutul secuiesc exista, este de netagaduit, este o realitate istorica. Pe langa limba oficiala romana, ce impiedica ca maghiara in tinutul secuiesc, locuit de secui, maghiari, sa fie o limba oficiala? Asta nu exclude caracterul oficial al limbii romane, nu este niciun fel de atentat. Orice lege poate fi extinsa, Constitutia poate fi amendata. Eu consider ca memorandumul de la Toplita este o declaratie nedemna pentru multi romani care au participat acolo. Nu e demn si este cu atat mai trist ca au fost o mie de oameni”, a spus Andrassy. „Psihologia masei determina acte anacronice, pentru ca autonomia e singura cale pentru viitor si pentru romani, si pentru cei ce traiesc aici si nu cred ca printre ei sa nu fi fost oameni pragmatic. In aceasta regiune, aproape 800 de ani a fost autonomie teritoriala. Numai intre 1506-1603, deci in o suta de ani, au fost opt revolutii desfasurate intre muntii tinutului secuiesc, impotriva incercarii de reprimare a autonomiei de catre regii maghiari, deci impotriva iobagiei”, a mai spus Andrassy. 

 

Liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza – „Nu sovinistii romani vor decide asupra sortii comunitatii maghiare” 

„Am constatat cu regret ca, in 20 de ani, Romania nu a facut pasi spre democratie si trebuie sa auzim ca tinutul secuiesc nu exista, ca noi, maghiarii, nu am exista”, a declarat pentru Mediafax Kulcsar Terza. „Toata lumea trebuie sa inteleaga ca tinutul secuiesc a existat intotdeauna, este si va ramane, si ca nu sovinistii romani vor decide asupra sortii comunitatii maghiare”, a subliniat Kulcsar Terza Jozsef. De asemenea, liderul PCM Covasna si-a exprimat nemultumirea ca in 20 de ani UDMR nu a reusit sa isi faca auzita vocea in afara granitelor tarii pentru ca si in Uniunea Europeana sa se constientizeze ca tinutul secuiesc exista.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS