Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Manevrele lui Băsescu în Libia şi în România

Manevrele lui Băsescu în Libia şi în România

scris de Z.V.
3 afisari

România va trimite fregata Regele Ferdinand, cu 207 militari la bord, pentru a participa la operaţiunile din Libia, a declarat Traian Băsescu după şedinţa CSAT.

Traian Băsescu manevre de evitare în conflictul libian

Foto: Mediafax

La solicitarea NATO, fregata românească va efectua operaţiuni de blocare a navelor suspecte că ar transporta armament sau alte încărcături asemănătoare către Libia, s-a stabilit în şedinţa de marţi seara a Consiliului de Siguranţă şi de Apărare a Ţării de la Cotroceni.

Nava nu va putea fi pregătită de misiune mai devreme de 30 de zile, a anunţat şeful statului. Costurile operaţionale pentru o misiune de trei luni sunt de 4,5 milioane de euro, a mai spus preşedintele.

Este prima dată când costurile unei misiuni militare a României în străinătate sunt anunţate.

Prin dezvăluirea costurilor misiunii, Traian Băsescu îşi justifică în faţa opiniei publice româneşti reticenţa faţă de operaţiunile din Libia şi răspunde criticilor celor care i-au reproşat că a izolat România în interiorul NATO. Aceiaşi, de altfel, care în 2007 i-au cerut retragerea trupelor din Afganistan, în ciuda deciziei NATO.

De asemenea, şi timpul exagerat de pregătire a navei pare a fi tot o manevră a şefului statului de a trage de timp în privinţa unei intervenţii în conflict. Se poate presupune că într-o lună, regimul Gaddafi va fi cedat deja presiunilor coaliţiei şi intervenţia României nu va mai fi necesară.

Vezi aici detaliile misiunii militare a României.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult