Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Manevra Mitrea-Diaconescu in PSD

Manevra Mitrea-Diaconescu in PSD

scris de Ziua Veche
1 afisari

Pesedistii se infrunata luni in Comitetul Executiv National. Tabara vicepresedintelui Cristian Diaconescu va face echipa cu Victor Ponta. Diaconescu va fi pe post de icoana, iar ginerele lui Ilie Sarbu, cu tintaeste functia de presedinte executiv. Geoana are doarcinci organizatii. “Prostanacu” se lauda insa, prin gura altora, cu 39 de filiale.


Ultimele variante in ceea ce priveste componenta combatantilor in PSD s-au conturat dupa ce si senatorul Diaconescu a anuntat, in sfarsit, ca se va inscrie in lupta pentru fotoliul de sef al PSD. Vicepresedintele este vazut ca o posibila varianta atat de tabara care-l sustine pe Mircea Geoana, cat si de cea care-l sustine pe Adrian Nastase. „Daca Geoana ramane presedinte, iese intarit si se poate razbuna pe cei care nu l-au sustinut. La fel si Nastase, care stim toti cum conducea partidul. Diaconescu este diplomat si ar putea sa asigure echilibrul”, ne-a declarat un lider PSD. Acesta ne-a precizat ca desi vicepresedintele Constantin Nita a avansat ideea ca Geoana ar fi sustinut la sefia partidului de 39 de organizatii, in realitate sunt doar cinci. In acest context, Miron Mitrea spune ca nu renunta la candidatura sa pentru functia suprema in partid, chiar daca aprecia, la un moment dat, ca va face echipa cu Diaconescu.

 

Lucratura Congresului extraordinar

 

Sursele social-democrate sustin ca pe ultima suta de metri Mitrea va primi, in schimbul retragerii din cursa, sefia secretariatului general al partidului, urmand ca voturile in favoarea sa sa mearga la Diaconescu. Potrivit acelorasi surse, primarul Constantei, Radu Mazare nu l-ar mai sustine la sefia PSD, pe actualul lider al partidului, Mircea Geoana. Astfel gruparea Mazare – Constantinescu ar fi mai degraba de partea lui Miron Mitrea. Serile trecute, deputatul PSD de Constanta Manuela Mitrea a avut o intalnire cu presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, si ar fi discutat cu acesta despre sprijinul pe care Mazare si Constantinescu i l-ar putea da sotului sau. Pana cand Congresul va avea loc, cel mai probabil dupa jumatatea lunii februarie, vor exista miscari de trupe importante in taberele din partid. Surse din PSD ne-au declarat ca exista o anumita tabara care ar dori ca acest Congres sa fie extraordinar insa o astfel de convocare, spun sursele citate, nu e statutara.

Diferenta intre un congres ordinar si unul extraordinar este uriasa in ceea ce priveste desemnarea delegatilor participanti la Congres. Aceleasi surse ne-au precizat ca in cazul unui congres ordinar delegatii sunt nominalizati de conducerea filialelor pe baza unei norme de reprezentare, in timp ce in cazul unui congres extraordinar delegatii trebuie nominalizati in conferintele extraordinare judetene pe baza de vot. Adversarii lui Mircea Geoana il acuza pe acesta ca vrea sa faca congres extraordinar cu delegati care ar fi desemnati in cazul unui congres ordinar, adica nestatutar.

Evolutia scandalului

22 ianuarie

@ Miron Mitrea anunta ca va candida la sefia PSD si ca nu este interesat de nici o alta functie in partid.

@ Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, afirma ca partidul nu are nevoie de „carcotasi marginasi”, precum „teoreticianul Vasile Dancu” si „arogantul Ioan Rus” si ca viitorul Congres va trebui sa decida daca prezenta sa in această formatiune „este jenanta”.

@ Octav Cozmanca, fost secretar executiv al PSD, transmite o scrisoare liderilor social-democrati in care avertizeaza asupra „dezastrului total” spre care se indreapta PSD, riscand astfel sa aiba soarta PNTCD.

 

@ Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, afirma nu revine în PSD.

@ Adrian Severin sustine ca PSD are nevoie de o conducere colectiva, dar mai ales de un presedinte al acestei echipe, declarandu-se onorat de faptul ca Miron Mitrea l-a nominalizat in echipa sa.

@ Mircea Geoana ia parte, la Poiana Brasov, la o intalnire informala a liderilor de organizatii judetene ale PSD.

@ Adrian Nastase, presedintele Consiliului National al PSD, critica ideea organizarii de sedinte de partid „prin cârciumi si hoteluri.

 

@ Vasile Dancu il face responsabil de insuccesele partidului din ultimii ani pe Ion Iliescu alaturi de actuala conducere, afirmatiile presedintelui de onoare al PSD dovedind ”intoleranta si mentalitatea fostilor comunisti”.

 

@ Mircea Geoana comenteza anuntul lui Miron Mitrea de a candida la sefia partidului: ”Democraţie totală! ”.

 

23 ianuarie

@ Cristian Diaconescu, vicepresedinte PSD, se decide sa candideze la presedintia partidului.

 

@ Constantin Nita, vicepresedinte PSD, afirma la finalul intrunirii de la Poiana Brasov, ca sunt 39 de organizatii judetene care-l sustin pe Mircea Geoana, pentru un nou mandat.

 

@ Ioan Rus apreciaza ca, intre candidaturile celor inscrisi la sefia PSD, pe cea a lui Cristian Diaconescu o considera drept „rezonabilă” si oportuna in acest moment.

 

@ Vasile Dancu, a cărui excludere din partid a fost ceruta de seful PSD Bucureşti, l-a acuzat pe Marian Vanghelie ca ar fi un „interlop”, ulterior recunoscand ca nu are totusi dovezi in acest sens.

 

24 ianuarie

 

@ Miron Mitrea isi lanseaza prima parte a programului cu care va candida, bazat pe o viziune proprie despre reforma statului si pe un nou mod de a face politica.

@ Adrian Nastase si-a exprimat in repetate randuri dorinta de a conduce destinele PSD, dar nu a facut nici un anunt oficial.

 

@ Comitetul Executiv National al PSD se reuneste astazi la Palatul Parlamentului, punctele aflate in discutie fiind: stabilirea datei Congresului Extraordinar unde se va alege o noua echipa de conducere, adoptarea unui nou Statut al PSD si principalele directii ale strategiei partidului pentru următorii patru ani.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult