Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Manipulări post-electorale prin care PSD vrea să păcălească PNL-ul şi pe Klaus Iohannis

Manipulări post-electorale prin care PSD vrea să păcălească PNL-ul şi pe Klaus Iohannis

scris de Doru Dragomir
9 afisari

Maşina de propagandă a camarilei PSD-iste nu renunţă, nu a fost distrusă, ci s-a repliat imediat, atacând alte poziţii, având alte obiective. Iar principalul obiectiv, venit pe acelaşi fond de disperare care a marcat întreaga campanie electorală a PSD-ului, este ca partidul-stat social-democrat este să nu piardă puterea, să nu fie alungat de la guvernare. Mai ales acum, când au loc adevărate războaie la vârful partidului social-democrat.

iohannisEcontext.ro vă prezintă șapte cazuri de manipulare, care sunt vânturate în prezent la publicațiile – print, online, radio, tv etc. – apropiate grupării PSD. Repetăm, acest tehnici sunt utilizate de către PSD pentru ca acesta să nu piardă puterea, să atenueze animozitatea publicului, dar și cea a celor care au câștigat alegerile, Iohannis și PNL.
Care sunt cele ȘAPTE MANIPULĂRI vehiculate de PSD pentru a rezista la guvernare:
1. N-a fost vot pro-Iohannis, ci împotriva întregii clasei politice

Mulți politicieni social-democrați, dar și analiști și ziariști afiliați, s-au lansat în tot felul de explicații asupra eșecului lui V. Ponta la prezidențiale. Fără să aibă la bază o analiză statistică, aceștia au dat ca verdict următoarea explicație: nu a fost vot pro-Iohannis, ci împotriva clasei politice. Aici se marjează pe mai multe tehnici, a răului generalizat, a contaminării negative, ideea de bază fiind de ca liderii PSD să se piardă în mulțimea politicienilor. Altfel spus, spre a nu se scoate în față o idee (cei vinovați, cei care au greșit, cei care au pierdut, se generalizează. Și mai precis, pentru a nu se scoate în față o anumită idee (de pe urma cărora ar avea de pierdut, de suferit anumite tabere – PSD în acest caz), se ambiguizează contextul generalizându-se.

2. Respectarea rezultatelor alegerilor

Această idee a fost utilizată de către liberali pentru a stăvili avântul reformator al populației și al PNL. Mai precis, pentru a se presa asupra schimbării (guvernului), PSD-iștii au cerut respectarea rezultatelor alegerilor, inclusiv a celor parlamentare. Dar o eventuală schimbare de guvern nu însemna nerespectarea rezultatelor alegerilor, aceste demersuri politice fiind constituționale.

3. Să împărţim puterea, aşa cum a spus şi Iohannis

Venită pe aceeași speranță ca și cazul precedent, se extinde un argument afirmat de Iohannis într-o anumită situație către o altă situație, cu mult diferită. Tocmai pentru a atenua avântul celor care cereau demisia lui Ponta, o nouă majoritate parlamentară. Bineînțeles, dacă ar fi câștigat Ponta alegerile, acest principiu nu s-ar mai fi aplicat.

4. Avem alte treburi de făcut, cum ar fi bugetul

Din nou, pentru a calma spiritele care cereau demisia lui Ponta, plecarea PSD de la guvernare, guvernul și afiliații au încercat să schimbe ordinea de zi, venind cu o intoxicare referitoare la starea economiei. Mai precis, au cerut liniște pentru a realiza bugetul, lucru care nu s-a întâmplat, Ponta plecând în Dubai, în concediu.
5. Nevoia de stabilitate

O altă frază intens rostită a fost apelul la calm, la nevoia de stabilitate, deși schimbarea guvernului în urma unor alegeri ar avea loc pe o cale democratică, normală, care ține de structura democratică a unei țări. Și care nu ar provoca instabilitate. Nu este vorba despre o mișcare ilegală, neconstituțională, ci, dimpotrivă, de exercitarea unui act politic. Dar pentru a rezista la putere, s-a afișat această ”pseudo-necesitate” a stabilității. Bineînțeles, dacă dorea PSD să schimbe premierul, guvernarea, s-ar fi utilizat retorica normalității democratice și nu ar mai fi fost nicio instabilitate. Așa cum s-a întâmplat la referendumul pentru suspendarea președintelui.

6. Au castigat românii, nu am pierdut noi

Această strategie de manipulare seamănă cu priam situație, când este ambiguizat vinovatul, perdantul în favoarea unui alt plan. În favoarea unui plan metaforic, demagogic, populist.

7. PNL nu doreşte puterea în acest moment

Probabil că cea mai tare manipulare se referă la adversarul direct, la PNL. Mulți lideri PSD au declarat că PNL nu dorește guvernarea, deși liberalii nu declaraseră un astfel de lucru. Practic, aici s-a folosit tehnica de manipulare a atribuirii, oferind argumente pentru o astfel de alegere ce ar fi aparținut altora.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult